Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 decembrie

CINEMA

* În cadrul programului Cinemacitit – Întâlniri Cinematografice, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 18:00 este proiectat filmul lui Stere Gulea „Vulpe vânător”, bazat pe romanul „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, scris de Herta Müller. Proiecţia este urmată de un dialog între regizor, actriţa Oana Pellea, ce a jucat în film, şi scriitoarea Svetlana Cârstean.

* În cadrul Galei „100 de ani în Presa Românească”, desfăşurată, de la ora 18:00, la Palatul Patriarhiei, sub înaltul patronaj al Academiei Române cu prilejul Centenarului Marii Uniri, este prezentat în premieră filmul documentar „Marea Unire şi presa vremii”, realizat cu sprijinul Uniunii Jurnaliştilor din Mass-Media Minorităţilor Etnice.

* Tot de la ora 18:00, la Casa Artelor „Dinu Lipatti” (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12), rulează filmul „O viaţă minunată”, regizat în 1946 de Frank Capra, unul dintre cele mai îndrăgite din cinematografia americană, devenind o tradiţie vizualizarea sa în timpul sezonului de Crăciun. Filmul este proiectat în prima dintre cele 2 zile ale evenimentului „Crăciun de poveste” ce mai are deseară în program: expoziţia în aer liber „Moş Crăciun – Legendă, istorie şi tradiţii” şi recitalul extraordinar „Crăciunul Feliciei”, susţinut de soprana Felicia Filip, de la ora 20:00, alături de tenorul Bogdan Lupea, acompaniaţi, la pian, de Ioana-Valentina Cojuharov, care vor interpreta colinde şi cântece de Crăciun, româneşti şi internaţionale.

* La Cinema Elvira Popescu ciclul lunar „2 din 3: vezi ce vrei” vă propune astăzi tema „romantici anonimi”, ilustrată în 2 filme:

– de la ora 18:30, „Teströl és lélekröl / Despre trup şi suflet”, o poveste de dragoste atipică adusă pe ecran de Ildikó Enyedi, între doi introvertiţi care descoperă, printr-o întâmplare, că au acelaşi vis în fiecare noapte;

– de la ora 20:45, „Paterson”, film votat de public pe pagina de facebook a sălii, dramă multipremiată realizată de Jim Jarmusch, despre oraşul omonim american al poeţilor şi un şofer de autobuz care încearcă să intre în rândurile acestora, interpretat de Adam Driver.

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 are loc, în prezenţa echipei, avanpremiera filmului documentar „Jurnalul familiei -escu”, regizat de Şerban Georgescu, din al cărui palmares face parte şi documentarul anului 2017 „Varză, cartofi şi alţi demoni”. Filmul de acum porneşte de la premisa că Centenarul reprezintă, mai presus de orice, povestea milioanelor de români care, prin forţa istoriei, au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să împartă şi bune şi rele, fix aşa cum stau lucrurile într-o mare familie.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar este proiectată drama „The Informer / Denunţătorul”, adaptare după romanul omonim al lui Liam O’Flaherty regizată în 1935 de John Ford şi distins cu unul dintre cele 4 premii Oscar obţinute de film, un alt câştigător fiind interpretul personajului titular, Victor McLaglen, ce apare pe ecran alături de: Heather Angel, Preston Foster, Margot Grahame, Wallace Ford.

MUZICĂ

* Un moment special al târgului alternativ ALT.Crăciun din acest an este concertul – spectacol „Apolodor”, inspirat de „Cartea lui Apolodor” de Gellu Naum, susţinut de Ada Milea şi artiştii Dorina Chiriac şi Radu Bânzaru, de la ora 18:00, la Sala Mare a  ArCuB – Hanul Gabroveni. Concertul serii este dat, de la ora 19:00, de Eyedrops în pasajul Gabroveni.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine primul concert al săptămânii, de la ora 19:00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Camil Marinescu. În program: Concertul nr. 2, în fa, pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin – solistă: Elizabeth Sombart şi Simfonia nr. 5, în mi de Piotr Ilici Ceaikovski.

* Ascendis Choir, dirijat de Eduard Dinu, are un Concert extraordinar de colinde, de la ora 19:30, la Catedrala Sfântul Iosif. Invitaţi: Cezar Ouatu şi Ada Condeescu.

* Tot de la ora 19:30, Asociaţia „Neamunit” organizează la Sala I. C. Brătianu (Str. Biserica Amzei, nr. 5 – 7) un spectacol de Crăciun – teatru, muzică şi colinde, cu participarea Companiei de Teatru pentru Copii şi Adolescenţi şi Grupul psalţi ai Schitului Măgureanu. Invitat special: Maria Coman.

* Mihai Mărgineanu susţine un concert, împreună cu band-ul său, de la ora 19:30 în Quantic Club (Şos. Grozăveşti, nr. 82), în cadrul căruia prezintă în avanpremieră albumul „Fum de Tavernă”, ce va fi lansat în februarie 2019.

* Cântece din repertoriul folkului românesc interpretează Bolek Folk, alături de Benny – la cajon, Gabi „Tarantula” – chitară bass şi Marius Costache – la tamburină, de la ora 20:00, la „The Ace” (Str. Lipscani, nr. 78).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.