Guvernul schimbă codul fiscal de Crăciun

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, aseară, o serie de schimbări majore în Codul Fiscal pentru 2019. Printre noile prevederi se numără taxarea instituţiilor financiar-bancare în funcţie de evoluţia indicelui Robor, plafonarea preţului gazelor naturale pentru o perioadă de trei ani, dar şi transformarea contribuţiei la Pilonul 2 de pensii într-una opţională

Potrivit ministrului Finanţelor, o persoană poate retrage, pe bază de cerere, dintr-un fond de pensii, însă după o perioadă de minimum cinci ani de participare la acel fond, iar activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active. Ministrul a explicat că acest lucru se întâmplă pentru că retragerea are loc înainte de momentul planificat. Pe de altă parte, prin proiectul de ordonanţă, ce va fi adoptat până la finalul acestui an şi care va cuprinde un set de măsuri bugetare, fondurile de pensii vor putea să investească şi în proiectele de parteneriat public privat.

Eugen Teodorovici a mai spus că de anul viitor şi comisionul de administrare la Pilonul 2 va scădea de la 2,5 la 1%, iar comisionul lunar din active de 0,05% se va modifica în funcţie de performanţa fondului respectiv.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.