Economia romaneasca la sfarsit de an

Cifrele macreconomice

Aceste cifre pot fi apreciate drept bune, sau proaste, depinde de reperul la care se raporteaza cel care face aprecierea.

De exemplu, depinde daca ce care face analiza considera ca cresterea PIB-ului de aproape 7% inregistrata anul trecut a fost buna, sau una nesanatoasa. In functie de raspunsul la aceasta intrebare se poate aprecia daca actulul ritm de crestere economica, de 4,2% pe serie ajustata, in primele 3 trimestre reprezinta o veste buna, sau este o veste rea.

Cert este ca PIB-ul a crescut conform cu previziunile.

Si inflatia a evoluat tot conform cu previziunile.

Desi toata lumea se panicase la mijlocul anului, BNR a spus ca la sfarsitul anului vom reintra in intervalul tintit de 2,5% plus/minus un punct procentual si iata ca Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca in noiembrie 2018 fata de noiembrie 2017 inflatia a fost de 3,4%

Conform BNR, investiţiile străine directe in acest an au crescut cu aproape 10 procente (mai precis 9,7%) în primele 10 luni, comparativ cu aceeasi perioada din 2017, si au depasit 4,5 miliarde de euro,

Au aparut mai 4% mai putine firme straine noi, dar ele sunt mai bogate: tot conform BNR capitalul total al firmelor straine nou infiintate fost mai mare cu 16% comparativ cu firmele straine nou create in perioada ianuarie – octombrie 2017.

Alte cresteri in 2018

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA)  a anuntat ca in primele 11 luni Romania a avut a doua cea mai mare crestere a numarului de inmatriculări de autoturisme noi în Uniunea Europeană, de plus 24%.

Tot INS a anuntat ca in primele 10 luni din acest an producţia industrială a crescut cu 5,7% ca serie ajustată fata de aceasi perioada din 2017, iar meritul principal a fost cel al industriei prelucratoare.

Producţia de cereale a depasit, in premiera istorica, 30 de milioane de tone. Recolta de floarea soarelui a fost 3,35 milioane de tone care plaseaza Romania pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) dinacest pucnt de vedere. La porumb recolta a depasit 18 milioane de tone si Roamnia este tot pe primul loc în UE. La randul ei recolta de grâu a depăşit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul trecut.

Problemele raman

Cea mai grava si simptomatica problema nerezolvata este cea a deficitului comertului exterior

Cifrele anuntate de Statistica sunt dure: in luna octombrie deficitul a fost de aproape 1 miliard 900 de milioane de euro. Pe ansamblul primelor 10 luni din acest an exporturile au fost cu 12 miliarde de euro mai multe decat exporturile.

Alta problema cu implicatii pe termen lung este lipsa cronica de forta de munca.

Patronatul din turism sustine ca dezvoltarea acestui domeniu este blocate de deficitul de 200.000 de salariati

Cifrele Eurostat care spun ca 33% din populatia in varsta de munca din Romania, adica intre 15 si 65 de ani, nici nu munceste nici nu este la scoala

Compania de audit PricewaterhouseCoopers (RwC) a facut un alt studiu din care reiese ca din cauza crizei de forta de munca Romania pierde in prezent 6% din PIB si tot PwC estimeaza ca in 2021 Romania ar putea ajunge la un deficit de forta de munca de 1 milion de salariati.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.