Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 decembrie

CINEMA

* 20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate în toamnă la Bucharest International Dance Film Festival pot fi vizionate în cadrul maratonului cinematografic [RE]TRACING, dedicat filmelor de dans, ce are loc de la ora 19:00, la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic din Palatul Universul (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25).

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, este proiectată drama „Sommaren med Monika / O vară cu Monika”, realizată în 1953 de Ingmar Bergman, cu: Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen.

* De la ora 20:30 are loc prima dintre proiecţiile cu comedia „Le sens de la fête / Să înceapă petrecerea!”, despre cum să-ţi păstrezi zâmbetul profesionist chiar dacă haosul domneşte în culise. Este cel mai recent film al regizorilor succesului mondial „Intouchables”, Eric Toledano şi Olivier Nakache, ce va rula doar la Cinema Elvira Popescu. Cu: Jean-Pierre Bacri, Gilles Lellouche, Eye Haïdara.

MUZICĂ

* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la un concert special de Crăciun cu surprize, alături de soprana Arlinda Morava şi Bucharest Ladies Cvintet, organizat, de la ora 18:00, la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă, nr.26).

* Orchestra de Cameră Radio susţine, de la ora 19:00, la Sala Radio, un concert 100% Antonio Vivaldi, sub bagheta lui Toufic Maatouk, dirijor al Orchestrei Filarmonicii Libaneze. În program: Concertul în Si bemol pentru vioară şi violoncel – solişti: Marian Alexandru şi Radu Sinaci; Sinfonia nr. 1 în Do; Aria „Spirat anguis” din cantata „Nulla in mundo pax sincera” şi Cantata „In furore iustissimae irae”; celebra lucrare „Gloria” în Re ce oferă un prilej de a intra în atmosfera solemnă a Crăciunului. Soliste: sopranele Rodica Vică, Cecilia Bucerzan, Georgiana Simonov şi Claudia Caia – alto. Cu participarea Corului Academic Radio.

* La Sala Mică a Ateneului Român, de la ora 19:00 începe un recital cameral susţinut de Liviu Ailincăi – vioară şi Luminiţa Berariu – pian, care interpretează: Scherzo din Sonata FAE de Johannes Brahms, Sonata în La pentru pian şi vioară de César Franck, Allegro moderato din ciclul Piese romantice de Antonin Dvořak şi Sonata în Mi bemol pentru vioară şi pian de Richard Strauss.

* Tot de la ora 19:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduieşte Gala caritabilă „Crăciun pentru toţi” organizată de Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru România ARS XXI, ce omagiază Centenarul şi memoria Reginei Maria. Participă: Corul CANTICUM dirijat de Răzvan Rădos şi tinerii artişti de nivel internaţional Andreea Bratu – pian, Paula Iancic – soprană, Doru Todoruţ, Rafael Butaru – Concert maestru al Operei Naţionale din Bucureşti şi… multe alte surprize frumoase.

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti continuă Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, cu un concert dat de la ora 19:00 de un Cvintet de alămuri format din: Ionel Lazăr şi Marius Suciu (trompetă), Cristian Borcan (corn), Alexandru Moraru (trombon), Mihai Corondan (tubă).

* Pianista Ana Silvestru şi soprana Edith Borsos, ambele laureate ale Festivalului Muzicii Maghiare, respectiv harpistul Sasha Boldachev oferă publicului, de la ora 19:00, la Institutul Balassi, o incursiune în muzica lui Claude Debussy, la o sută de ani de la trecerea sa în eternitate. Concertul este un omagiu adus acestei personalităţi universale care, în momente de deznădejde, îşi regăsea liniştea şi optimismul în muzica lui Ferenc Liszt inclusă şi ea în programul serii. Tinerii compozitori maghiari din secolul al XX-lea au fost a acaparaţi de muzica lui Debussy, astfel, primul opus al lui Kodály, compus în 1907 după o şedere mai lungă la Paris, a fost publicat cu titlul Mediaţie asupra unei teme de Debussy.

* Concertul de astăzi din cadrul târgului alternativ ALT.Crăciun este susţinut la ArCuB – Hanul Gabroveni, de la ora 19:00, de The Mono Jacks.

* Tot de la ora 19:00, Adrian Naidin aduce la Sala Dalles concertul de Crăciun intitulat „Măturătorii Raiului”, acompaniat de soţia sa, Cătălina (vioară, voce).

* Retro Future lansează albumul „Lume de roboţi” în cadrul unui concert pe care-l dă în Clubul Ţăranului, de la ora 20:00.

* Tot de la ora 20:00, Vali Boghean Band, una dintre cele mai îndrăgite formaţii din Chişinău, susţine un concert dedicat sărbătorilor de iarnă la CinemaPRO.

* Cargo dă un „concert pentru prieteni” în Quantic Club, în deschiderea căruia, de la ora 20:00 cântă trupa Semne.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.