Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 decembrie

CINEMA

* Cinema Elvira Popescu, găzduieşte astăzi două proiecţii offline ale festivalului european online ArteKino. Sunt prezentate dramele:

– de la ora 18:30, „Pity” de Babis Makridis, ce spune povestea unui om care se simte fericit doar când este nefericit, pentru care lumea nu e destul de dură;

– de la ora 20:30, „L’ animale” de Katharina Mückstein, despre o gaşcă de tineri şi relaţiile dintre ei.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, este proiectată drama „L’année dernière à Marienbad / Anul trecut la Marienbad”, realizată în 1961 de Alain Resnais, cu: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff, Françoise Bertin.

* Tot de la ora 19:00, la Cinemateca Union, este lansat volumul „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, interpretul rolului titular din filmul ce este proiectat în continuare, „Alexis Zorbas / Zorba grecul”, adaptare după romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis, regizată de Mihalis Kakogiannis (Michael Cacoyannis) în 1964, în care mai joacă: Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova, Sotiris Moustakas.

MUZICĂ

* În cadrul Săptămânii culturii arabe, la Casa Universitarilor – sala de festivităţi (Str. Dionisie Lupu, nr. 46) de la ora 14:00 are loc concertul de oud şi contrabas susţinut de Mohamad Zatari (Siria) şi Michael Acker (România), intitulat „Frânturi din Oraşul Încărunţit”, după supranumele dat unuia dintre cele mai vechi oraşe ale lumii, Alepo, datorită culorii marmurei care se găseşte la tot pasul. Acesta este evocat de artistul sirian, în calitate de oraş natal, generator de poveşti şi ritmuri specifice.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) găzduieşte un Concert de muzică tradiţională din folclorul zonei Bistriţa-Năsăud dat, de la ora 18:00, de grupuri de colindători din localităţile Şieuţ, Poiana Ilvei, Sângeorz Băi şi colindători de pe Valea Ţibleşului. Cu acest prilej puteţi vizita şi expoziţia de creaţie ţărănească: zadii şi ceramică.

* În salonul de muzică din Palatul Cantacuzino – Muzeul Naţional „George Enescu”, de la ora 18:30 începe un Concert de Crăciun la chitară clasică susţinut de elevi ai Şcolii de Muzică nr. 4 instruiţi de profesorul Vlad Vedeş.

* Concertul de astăzi din cadrul târgului alternativ ALT.Crăciun este susţinut la ArCuB – Hanul Gabroveni, de la ora 19:00, de Jazzapella.

* Tot de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional, începe spectacolul muzical Oameni – Tribut Aurelian Andreescu, în memoria unuia dintre cei mai valoroşi şi mai apreciaţi interpreţi români. Evenimentul, pregătit de George Natsis – reorchestratorul întregului material sonor şi de Vlad Popescu – band leader-ul şi bateristul orchestrei, îşi propune să readucă în lumina reflectoarelor şi în auzul iubitorilor ei muzica românească adevărată, atrăgând atenţia asupra valorilor care ne hrănesc spiritual. Spectatorilor le sunt pregătite numeroase surprize, alături de invitaţi speciali.

* Pentru al doilea an consecutiv, Eyedrops susţine un silent concert în Expirat Club – Halele Carol, de la ora 21:00.

* Tot de la ora 21:00, în Control Club începe un concert Nouă Ani Lumină.

*  Legendara formaţie Compact B instaurează #IarnaRock, de al ora 21:45, în Berăria H.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* La Librăria Mihai Eminescu (Bd. Regina Elisabeta, nr. 16), de la ora 17:00 are loc lansarea cărţii „Femeile din viaţa lui Brâncuşi – Iubiri transfigurate în opere de artă”, scrisă de jurnalistul şi scriitorul Miron Manega, care-şi prezintă volumul alături de Daniel Roxin, în calitate de editor, din partea editurii Burebista.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) vă invită, de la ora 18.00, la lansarea cărţii „Oamenii Unirii” de Daniela Şontică. Vor vorbi: istoricul şi criticul literar Valeriu Râpeanu, care semnează şi prefaţa cărţii, criticul literar şi omul de radio Costin Tuchilă, jurnalistul şi scriitorul Tudor Călin Zarojanu, precum şi reprezentanţi ai editurii şi ai postului de Radio Trinitas.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este lansată cartea „Isus Mirele – Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor”, de Brant Pitre. Iau cuvântul: Tatiana Niculescu, Monica Broşteanu şi Ştefan Colceriu.

ALTE EVENIMENTE

* De la ora 18:00, Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la Casa Filipescu-Cesianu, la un nou eveniment din seria Idei în Agora – Cântarea României Mari: o dezbatere despre memorializarea festivă a Centenarului la care participă: Steliu Lambru, Răzvan Pârâianu, Marius Turda. Moderator: Sorin Antohi.

* Magicianul Robert Tudor aduce spectacolul „Magia Crăciunului” la Sala Palatului, de la ora 19:30.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.