Istoria savuroasă a ceaiului

Fără lichide, omul nu poate supravieţui mai mult de câteva zile.

O ceașcă cu ceai delicioasă și relaxantă este binevenită oricând.

Astăzi, mai mult ca niciodată, când este și ziua dedicată acestei băuturi, ar trebui să savurăm o ceașcă cu ceai.

Ceaiul ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate.

Este o băutură străveche, consumată de mii de ani, proprietățile sale terapeutice fiind descoperite în secolul al IV-lea î.H.

Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India.

La început festivitățile dedicate zilei ceaiului s-au desfășurat în țări precum Sri Lanka, Nepal și India, iar de-a lungul anilor celebrarea acestei zile a devenit un fenomen internațional.

Legenda spune că primul ceai s-a preparat din întâmplare pe vremea împăratului chinez Shen Nung (2737-2697 î.Hr.).

Acesta obişnuia să bea apă fiartă, de teama îmbolnăvirii, şi permanent, în bucătărie, fierbea un vas cu apă.

Într-o zi, o adiere de vânt a aruncat frunze şi crenguţe, de pe lemnele aşezate sub fereastra bucătăriei, direct în vasul cu apă fiartă, schimbându-i culoarea.

În acelaşi timp, o aromă puternică a umplut bucătăria. Licoarea astfel obţinută a fost apreciată de împărat.

Ceaiul este un produs de origine vegetală, obtinut din mugurii, florile şi frunzele tinere ale arborelui de ceai.

Ceaiul a fost adus în Japonia în anul 800, de un călugar budist şi în 1610, o corabie olandeză a adus pentru prima oară ceaiul în Europa, dar costurile de livrare şi profiturile agenţilor intermediari erau atât de ridicate, încât ceaiul a devenit „băutura oamenilor bogaţi”.

În 1890, Sir Thomas Lipton i-a scăzut preţul, prin înlăturarea intermediarilor şi a făcut din ceai o băutură accesibilă tuturor categoriilor sociale.

În 1908, Thomas Sullivan, din New York, a dezvoltat conceptul de pliculeţ de ceai.

Ceaiul își face din ce în ce mai mult loc în obiceiurile zilnice ale românilor.

Consumăm zilnic ceai verde, negru, de fructe ori de mușețel, tei, sunătoare.

Medicii avertizează că ceaiurile tearapeutice consumate în exces ne îmbolnăvesc.

Ele pot provoca iritaţii, micoze sau pot afecta vederea.

Cantitatea de ceai pe care o putem bea într-o zi nu trebuie să depășească 1 litru, iar în cazul celor energizante putem bea cel mult trei căni.

În România, ceaiul se bea în cantități mici comparativ cu alte țări din Europa.

Britanicii consumă în medie 2 kg de ceai pe an, românii doar 70 de grame, iar campioni sunt turcii care într-un an consumă peste 3 kg de ceai.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.