SUA ne vrea în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică!

Întâlnirea de la Washington a ministrului Ştefan Radu Oprea cu Wilbur Ross, secretarul american al Comerțului, a fost neaşteptat de fructuoasă, oficialul american declarând că SUA sprijină fără rezerve aderarea cât mai rapidă a României la Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Visul puţin plauzibil din 2004, când România şi-a anunţat candidatura la exclusivista organizaţie internaţională, prinde, astfel, contur – cu atât mai mult cu cât, săptămâna trecută, prin vocea ministrului Economiei Bruno Le Maire, Franţa şi-a declarat şi ea susţinerea pentru admiterea României în OCDE.

Organizaţia cuprinde doar 35 de ţări, toate cu regimuri democratice şi cu performanţe economice înalte; practic sunt ţări din lumea întâi sau care se apropie, la nivel economic, de standardele acestora.

Accesul în OCDE influenţează foarte mult ratingul de ţară, confirmând că economia e înalt funcţională şi stabilă – ceea ce, cum a afirmat şi ministrul Oprea, creşte atractivitatea unui stat ca ţintă a investiţiilor:
Sunt foarte multe firme americane interesate să intre pe piața din România cu investiții sau să își extindă investițiile, iar aceste planuri urmează a fi anunțate. O aderare cât mai rapidă la OCDE ne va consolida profilul de partener comercial și de destinație sigură pentru investiții”, a declarat ministrul Oprea.

Agenda întâlnirii celor doi oficiali a mai cuprins o discuţie despre priorităţile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene şi, în planul relaţiilor bilaterale, despre dezvoltarea investiţiilor americane în România.

În turneul său american, Ştefan Radu Oprea a mai avut întâlniri cu reprezentanți ai Camerei de Comerţ americane şi ai companiei Ford, precum şi cu Steve Chabot, președintele Comisiei Small Business din Camera Reprezentanților.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.