Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 14 decembrie

CINEMA

* De astăzi până luni 17 decembrie, Cinema Muzeul Ţăranului găzduieşte Festivalul Internaţional de Film NexT, ajuns la a 12-a şi ultima ediţie, ce vă propune: o competiţie internaţională cu scurtmetraje din 20 de ţări, un focus Portugalia şi cele mai promiţătoare voci de cineaşti români. Pentru că este ultima ediţie, gala de deschidere ce începe deseară, de la ora 18:30, cuprinde, pe lângă primul calup al competiţiei internaţionale, şi o scurtă privire asupra istoriei NexT, de la fondarea festivalului până acum, care se întoarce la rădăcini şi aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât şi pe cei care le creează. De la ora 21:00 sunt proiectate scurtmetrajele grupate în al doilea calup al competiţiei.

* Festivalul de Film Evreiesc mai are astăzi în program 2 proiecţii la Cinemateca Union:

– de la ora 18:00, în prezenţa regizorului Ran Tal, „The Museum”, un colaj documentar despre viaţa şi arta Muzeului Israelului;

– de la ora 20:00, drama „Laces / Şireturi”, în regia lui Jacob Goldwasser, prezentată pentru prima oară în afara Israelului, ce spune povestea unei relaţii complicate dintre un tată care îmbătrâneşte şi un fiu cu nevoi speciale pe care l-a abandonat pe când era doar un copil.

* Bucharest Short Film Festival 2018 se încheie cu încă un program de scurtmetraje de ficţiune proiectate, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie.

MUZICĂ

* Dirijorul Hossein Pishkar, născut în Teheran (Iran) şi stabilit în Germania din anul 2012, dirijează concertul Orchestrei Naţionale Radio ce începe de la ora 19:00, la Sala Radio, avându-l ca solist pe violoncelistul Ştefan Cazacu, care a fost distins cu numeroase premii la concursuri internaţionale. În program: Concertul în mi pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar şi Simfonia nr. de Gustav Mahler.

* Ateneul Român găzduieşte, de la ora 19:00, al doilea concert al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, dirijat de Junping Qian şi având în program: Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski; Concertul nr. 27, în Si bemol, pentru pian şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart – solist Stefan Arnold şi Simfonia nr. 9, în Mi bemol de Dmitri Şostakovici.

* Festivalul de Muzică Veche vă propune astă-seară două evenimente:

– de la ora 19:00, Balade vitejeşti şi alte cântări interpretate de formaţia Trei Parale la Teatrul DramaturgilorMuzeul Naţional al Literaturii Române (Calea Griviţei, nr. 64-66);

– de la ora 20:00, Duo Kitharsis susţine un recital de chitară în atelierele artistelor Angela Bontaş şi Nona Şerbănescu din ARTHUB (Str. Theodor Aman Pictor, nr. 38).

 

* Primăria Municipiului Bucureşti şi Teatrul Ion Creangă invită în acest week-end publicul de toate vârstele în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) – Intrarea Charles de Gaulle), pentru a celebra „Crăciunul Copiilor”, în clinchet de clopoţei şi colinde, într-un spaţiu magic, împodobit cu ghirlande din zâmbete şi beteală de surprize. Programul celei de-a IV-a ediţii „Crăciunul Copiilor” se deschide astăzi, de la ora 17:00, cu vizita primelor cete de colindători: Alina Sorescu şi atelierul ei de muzică pentru copii şi grupul „Mlădiţele Ilfovene”, care aduc în dar colinde din vremuri de demult.

* La Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei în acest sfârşit de săptămână se reiau spectacolele, susţinute astăzi de: Grupul Folcloric „Liliacul” din Baia de Aramă coordonat de Elena Mimiş Trancă (de la ora 17:00), Ansamblul de datini şi obiceiuri „Roua” din Cloşani coordonat de Carmen Sarcină (de la ora 17:25), Ansamblul de datini și obiceiuri „Moşoaiele” din Luncaviţa – Tulcea coordonat de Gheorghe Trandafir (de la ora 17:40), Nicola (de la ora 18:30), Ducu Bertzi (de la ora 19:10), Narcisa Suciu (de la ora 19:50), Vasile Şeicaru (de la ora 20:30) şi Ştefan Hruşcă (de la ora 21:00).

* Tot în acest week-end la Muzeul Naţional al Satului se desfăşoară Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Florile Dalbe”. Babe, moşi, Irozi, căiuţi, belciugari, caprele, ursul, cerbul şi evident, colindătorii sosiţi din toate colţurile ţării vor fi prezenţi pe aleile marelui sat din inima Capitalei pentru a arăta vizitatorilor adevăratele tradiţii de iarnă din satele româneşti. Meşterii populari prezenţi la târg vă vor face demonstraţii de măiestrie şi vă vor veni în întâmpinarea cu multe obiecte realizate de ei. La târgul de cadouri va fi o oferta bogată şi veţi avea de unde alege pentru desaga lui Moş Crăciun. Veţi putea degusta dulceţuri şi şerbet, turtă dulce şi colaci, miere şi cozonaci…

* De la ora 19:00, la ArCuB – Hanul Gabroveni, Corul de Copii Radio susţine un concert în cadrul târgului alternativ ALT.Crăciun.

* De la ora 19:30, Ştefan Bănică susţine, alături de trupele sale, Rock’n’Roll Band & The 50’S, al doilea dintre tradiţionalele sale concerte de Crăciun de la Sala Palatului.

* Kistvaen, aniversează 10 ani de activitate printr-un concert programat de la ora 20:00, în Quantic Club.

* În Clubul Ţăranului, de la ora 20:30 începe un concert 20 Secole Vulpe.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.