Decizie: salariul minim creste diferentiat

De la 1 ianuarie anul viiitor salariul minim brut pe economie va fi de 2080 de lei pe luna, a decis astazi guvernul in reuniunea de lucru saptamanala. Tot de la 1 ianuarie 2019 salariul minim brut pentru angajatii cu studii superioare va fi de 2350 de lei pe luna, cu conditia ca sa aiba cel putin 1 an vechime in munca.

In proiectul initial  de crestere a salariului minim exista si prevederea ca aceasta va tine cont si de vechimea in munca, adica toti angajatii cu mai mult de 15 ani vechime ar fi urmat sa primesca minim de 2350 de lei, chiar si daca nu au studii superioare.

Executvul a renuntat la acesta idee, probabil, ma gandesc eu, ca sa nu puna o presiune prea mare pe angajatori, care si asa au protestat in clipa in care a fost anuntata intentia de a creste din nou salariul minim.

In rezumat : de la inceptul anului viitor salariul minim pentru cei care nu au studii superioare creste cu 9,47% fata de prezent, iar pentru cei cu studii superioare creste cu 23,6%

Angajatorii nemultumiti

Florin Jianu, presedintele Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a afitmat ca majorarea salariului minim fara o analiza reala incurajeaza munca la negru si, totodata, exista riscul pierderii a zeci de mii de locuri de munca in special in domeniile in care sunt multi angajati platiti cu salariul minim.

La randul sau Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a afirmat ca „Pentru domeniile de petrol, gaze, banci, asigurari, industria energetica, tutun, si asa mai departe, salariul minim nu are relevanta, pentru ca acolo oricum salariul este peste salariul minim. Dar sunt domenii in care salariul minim este vital. Si aici intra comertul, constructiile, industria hoteliera si a serviciilor alimentare, unde sunt pana la 2 milioane de angajati platiti pe salariul minim sau in jurul salariului minim”.

Totodata, a mai spus Cristian Parvan, ar mai putea exista un alt efect negativ al majorarii salariului minim “si alti angajati vor cere patronilor o majorare, pentru ca veniturile celor cu salariu minim se vor apropia de ale lor”.

Mugur Isarescu prefera sa nu se pronunte

La conferinta de prezentare a raprtului trimestrial asupra inflatiei din 8 noiembrie guvernatorul BNR Mugur Isarescu a preferat sa fie prudent, adica a spus ca trebuie sa vada mai intai cat vor fi majorarile. Daca vor fi exaggerate, sa vada ce insemna ”exagerat”, sa vada ce pondere au majorarile in totalul cheltuielilor bugetare, sa vada cum vor fi compensate etc.

Pe de alta parte, tot el a recunoscut ca, indiferent ce face, sau nu  face guvernul oricum salariile cresc mai mult decat productivitatea:  „Ca urmare a migraţiei chiar dacă nu s-ar majora salariul minim, sau nu ar interveni Guvernul în acest sens, există tensiuni pe piaţa muncii. Este posibil să avem abateri de la corelaţia între productivitate şi salarii, determinate chiar de presiunile din piaţa muncii”. „Este lipsă de forţă de muncă şi necorelare aici, problema aceasta structurală nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv (…) Mai mult nu pot să vă spun, că nici nu ştiu cum e mai bine” a mai declarat guvernatorul Bancii Nationale

Pareri favorabile

Prof. univ. dr. Daniel Armeanu de la ASE enumera, intr-un articol publicat in Ziarul Financiar care ar fi beneficiile cresterii salariului minim:

– imbunatateste potentialul de crestere a economiei pe termen lung si mareste contributia factorului munca asupra cresterii potentiale a PIB-ului. Majorarea cu 10% a salariului minim brut poate avea impact de +0,5pp asupra cresterii economice

– impactul cresterii salariului minim brut asupra inflatiei este foarte redus,  o crestere de 10% a salariului minim poate conduce la un impact de aproximativ 0,13 pp asupra inflatiei pe un termen de trei trimestre.

-Cresterea salariului minim ar avea impact pozitiv asupra pietei muncii, in conditiile in care cererea de forta de munca este ridicata si nu poate fi satisfacuta.

-din punct de vedere social ar fi o masura benefica. De o crestere a salariului minim vor beneficia aproximativ 1,5 milioane de persoane aflate in zona de saracie,  ajutandu-le sa-si plateasca intretinerea, datoriile la banca, sau sa-si asigure minimul de hrana.

Mai spune prof. Armeanu ca in multe din tarile lumii tendinta este de majorare a salariului minim:  “In 2014, în SUA, 75 de economişti au semnat o scrisoare prin care îndemnau la creşterea salariului minim, printre aceştia numărându-se laureaţii premiului Nobel Joseph Stiglitz, Kenneth Arrow, Eric Maskin, Peter Diamond, Robert Solow, Michael Spence, Thomas Schelling şi o serie de alţi economişti renumiţi, cum ar fi Larry Summers, Emmanuel Saez, Dani Rodrik, Daron Acemoglu etc.  Prin această scrisoare se susţinea că în literatura de specialitate există numeroase studii care arată că majorarea salariului minim a avut un efect negativ nesemnificativ, sau nu a avut niciun efect negativ asupra ocupării forţei de muncă chiar şi în perioade mai grele pe piaţa de muncă. Mai mult, cei 75 de economişti susţin că cercetarea ştiinţifică a demonstrat că o creştere a salariului minim ar putea avea un efect stimulativ asupra economiei.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.