România, înaintea preluării Preşedinţiei CE: suntem pentru o Europă mai integrată şi mai echitabilă

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Ștefan-Radu Oprea a participat miercuri, la Bruxelles, la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene. Întâlnirea dintre oficialii români şi Colegiul Comisarilor UE are rolul de a organiza momentul când România va prelua Preşedinţia Consiliului Europei, la 1 ianuarie.

Partea română şi-a expus liniile directoare ale politicii pe care o va urma la cârma Consiliului Europei, cu accent decisiv pe intensificarea convergenței și coeziunii economice, sociale și teritoriale; cu alte cuvinte, o Europă mai integrată, nu o Europă cu mai multe viteze – realizată prin proiecte de dezvoltare echitabilă pentru toate statele membre, inclusiv (sau mai ales) pentru cele mai puţin bogate.

Cum se va realiza asta? Răspunsul oficialilor români a vizat atât dezvoltarea cooperării regionale, cât şi – la nivel de platformă tehnologică – promovarea conectivității şi a digitalizării, precum şi stimularea antreprenoriatului și a competitivității industriei europene.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a venit cu propuneri convergente acestor obiective generale, vorbind despre implementarea unei rețele interstatale de incubatoare de afaceri, dar și de modificarea cadrului legislativ sub care funcţionează IMM-urile în UE, în vederea unei mai bune adaptări la noile realități ale lumii digitale; mai exact, Small Bussiness Act, cadrul european de lucru menit să protejeze IMM-urile nu include digitalizarea între liniile sale directoare, motiv pentru care multe IMM-uri inovative în zona industriei 4.0 aleg finanţarea americană.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.