Bani nerambursabili pentru micile afaceri

2 miliarde de lei, echivalentul a circa 430 de milioane de euro, vor fi disponibile pentru finantarera nerambursabila a IMM-urilor aflate la inceput de drum prin editia 2018-2019 a programului Start-Up Nation.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a publicat luni, pe site-ul propriu, noua procedură de selectare a firmelor care pot primi pana la 200.000 de lei pentru un plan de afaceri. Tot ministerul a publicat si un model de plan de afaceri pentru antreprenorii interesați să se înscrie în program.

Un program de succes

Conform datelor oficiale in editia 2017-2018 de programului Star-up Nation 1.300 de mici afaceri au primit aprobare pentru finantare nerambursabila.

Nu toti solicitantii au primit suma maxima, 200.000 de lei, banii au fost dati in functie de planul de afaceri care a fost prezentat de firmele care au fost selectate, pentru ca cele 1300 de firme castigatoare au fost selectate din 8400 care s-au calificat pentru finantare.

Exista punctaje pentru planul de afaceri, si daca o IMM intruneste minim 50 de puncte din maximum 100 posibile va fi considerata eligibila, dar dintre IMM-urile eligibile doar cele mai bune primesc in final banii.

In plus banii pentru castigatori sunt esalonati, asa ca ultimele plati pentru Start-up Nation 2017-2018 sunt esalonate pana la sfarsitul acestei lumi.

Oricum Ministerul pentru IMM-uri spune ca prin acest program a fost finantata crearea a 21.000 de noi locuri de munca din care 16.000 pentru someri, pentru ca unul punctele care intereseaza in planul de afaceri la Start-up Nation este cate locuri de munca vor fi create in urma investitiei.

Care sunt domeniile de activitate care primesc finantare

In primul rand trebuie ca IMM-ul respectiv sa fie creat dupa data de 30 ianuarie 2017 si sa prezinte un plan de afaceri dupa un model tip, pentru a putea fi evaluat in mod coerent.

Sunt finantate firme din domeniile: producţie, industrii creative, servicii şi comerţ.

Pentru a participa la program, societăţile trebuie să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată şi să menţină locul de muncă ocupat cel puţin doi ani după finalizarea implementării proiectului de afaceri pentru care s-au acordat banii.

Fondurile nerambursabile pot fi utilizate pentru cumparare de echipamente tehnologice, inclusiv echipamente tehnică de calcul sau imprimantă /copiator, dar si pentru cumpararea licenţelor necesare, pentru autoturismele noi pentru firmele de rent a car, scolile de şoferi, sau companiile de taxi-uri, dar  fiecare firma, indiferent de obiecul de activitate, are dreptul sa cumpere un autoturism , pentru achizitionarea de mobilier, de sisteme de economisire a energiei, sau de sisteme care utilizează surse regenerabile, pentru instalatii de climatizare, dar si pentru plata salariilor si a utilitatilor.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și  optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.