Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 30 noiembrie

CINEMA

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:30 are loc o proiecţie cu premiera „Dacii liberi”, documentar de Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, ce are ca personaje un istoric şi un arheolog care fac parte dintr-o trupă de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

* Cinemateca Eforie găzduieşte, de la ora 19:00, cea de-a 21-a ediţie a Cineclubului FILM, ultima din acest an, în cadrul căreia este proiectată, într-o copie digitală nouă şi în prezenţa actorului principal Dan Nuţu, versiunea necenzurată a filmului „100 de lei (Suta de lei)” de Mircea Săucan. Luna aceasta se împlinesc 45 de ani de la premiera naţională (într-o versiune mutilată de cenzură) a acestui film de referinţă al cinematografului românesc. Moderatorul discuţiei ce urmează proiecţiei este criticul Dinu-Ioan Nicula, autor al unui studiu dedicat capodoperei lui Mircea Săucan.

MUZICĂ

* Sub bagheta apreciatului dirijor Horia Andreescu, Orchestra Naţională Radio interpretează un program 100% românesc, în cadrul unui concert extraordinar dedicat Centenarului României, pe care îl susţine de la ora 19:00, la Sala Radio. Seara debutează cu „Suite roumaine” şi Şapte cântece pe versuri de Clement Marot de George Enescu – cu participarea sopranei Irina Iordăchescu. Programul concertului mai cuprinde: „Rapsodia română” de Ciprian Porumbescu, suita compusă de Tiberiu Olah pentru coloana sonoră a filmului „Mihai Viteazul” (1971, regia Sergiu Nicolaescu) şi Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski. Participă Corul Academic Radio. În pauza concertului, Editura Casa Radio marchează aniversarea Centenarului Marii Uniri prin lansarea a două albume muzicale: „România Centenar” – CD ce cuprinde înregistrări din Fonoteca Radio România şi „Cântecele Unirii” – album de cântece patriotice româneşti.

* Un concert extarordinar dedicat Centenarului Marii Uniri susţine şi Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Christian Badea, tot de la ora 19.00, la Ateneul Român, pe scena cea mai încărcată de istorie a României moderne, simbol al identităţii şi culturii noastre. În program: Rapsodia nr. 2, în Re şi Rapsodia nr. 1, în La de George Enescu, Poemul simfonic „Acteon” de Alfred Alessandrescu, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov – solist Daniel Ciobanu, selecţiuni din Suita „Carmen” de Georges Bizet.

* În cadrul Târgului de Crăciun Bucureşti, ce se desfăşoară în Piaţa Constituţiei în perioada 30 noiembrie – 26 decembrie, astă-seară, de la ora 19:00 are loc aprinderea iluminatului festiv al Capitalei, precedată, de la ora 18:30, de un mic concert al Corului de copii Radio şi urmată de trei concerte date de: Andrei Tudor Band & All Stars – Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Alexandru Anghel, Sanda Ladoşi, Bodo, Aurelian Temişan, Adrian Daminescu, Nico, Nicola, George Miron şi Grupul Vocal „Acapella” (de la ora 19:15); de Proconsul (de la ora 20:40) şi de Vunk (de la ora 21:20).

Programul activităţilor artistice pe toată perioada de desfăşurarea a Târgului de Crăciun Bucureşti îl găsiţi aici.

* Iuliana Beregoi vă aşteaptă la Sala Palatului, de la ora 16:00, la spectacolul „Crăciunul Jucăriilor” şi invită publicul să participe la o strângere de hăinuţe şi jucării ce vor fi donate de Crăciun copiilor mai puţin norocoşi.

* Fără Zahăr dă un concert, de la ora 20:00, la UNteatru.

* Awake, singura formaţie tribut Dream Theater din România, cântă, de la ora 21:00 în Clubul Țăranului.

* Tot de la ora 21:00, trupa de neofolk Spiritual Front, din Roma, susţine primul concert în Quantic Club, în care îşi promovează noul lor album „Amour Braque”, lansat în aprilie, ce a primit foarte multe laude şi recenzii pozitive. Mâine, de la ora 23:00, în acelaşi Club, prezintă un show cu totul aparte ce cuprinde un set special The Smiths şi Morrissey.

* Trupa Jukebox şi Bella Santiago revin la Hard Rock Café, pentru deja tradiţionalul concert de Sfântul Andrei, ce începe de la ora 22:30.

* The Zuralia Orchestra vă invită să luaţi parte la un spectacol grandios în Berăria H, începând cu ora 22:45.

SPECTACOL

Studioul „Horia Bernea” (Cinema Muzeul Ţăranului) găzduieşte, de la ora 19.00, spectacolul de teatru „Osânda cărţilor” dedicat Centenarului Marii Unirii, regizat de actriţa Simona Pandele după un text scris de părintele Bogdan-Aurel Teleanu, ce surprinde tragedia unei familii de ţărani, care – ca multe altele din România – se străduieşte de-a lungul timpului să înţeleagă cu inima şi mintea planul lui Dumnezeu cu ea şi cu naţiunea din care face parte, o naţiune care nu arată pumnul, ci doreşte să lupte pentru cauza cinstirii jertfei tuturor eroilor săi. Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii: Simona Pandele, Răzvan Răduţă, Ana Maria Carablais, Beatrice Rubică / Maria Ene, Axel Moustache şi Andrei Ciopec (voce), precum şi copiii David Tudor (voce) şi Dragoş Ene (voce).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.