Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 29 noiembrie

CINEMA

* Am ajuns în ultima dintre Zilele Filmului German.

˟ La Cinema Elvira sunt proiectate:

– de la ora 18:30, drama „Windspiel / Clopoţei de vânt”, filmul de licenţă al iranianului Peyman Ghalambor ce are personaj principal un băiat de 13 ani care fuge dintr-un cămin de copii din pădurea Brandenburg până este luat pe lângă el de un bătrân care locuieşte izolat;

– de la ora 20:30, drama biografică muzicală „Gundermann”, regizată de Andreas Dresen, ce compune portretul unui om care vrea să facă lumea mai bună, dar care, după reunificare, este acuzat că a fost turnător Stasi, legenda RDG „Gundi“, Gerhard Gundermann, celebru pentru cântecele sale, uneori personale, alteori politice, atât înainte, cât şi după Căderea Zidului Berlinului, interpretat de Alexander Scheer.

˟ Ultimul act al acestui festival de film începe de la ora 23:00, în Pavilionul 32 al noului sediu al Institutului Goethe (Calea Dororbanţilor, nr. 32), unde DJ Eugen Rădescu pune muzica (melodii germane…dar nu numai, din anii 1970-80, poate şi 90) până la ora 3:00, pentru o „Schlager / Şlagăr Disko”, cu bere rece şi covrigi calzi.

 

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), de la ora 19:00, în cadrul programului JOIA de film şi înaintea Zilei Naţionale a României, rulează minunatul documentar „România neîmblânzită”, produs de studioul britanic Off the Fence în regia lui Tom Barton-Humphreys, despre viaţa naturală fabuloasă ce există la noi: o explozie a sălbăticiei, căminul a nenumărate vietăţi în munţi cu păduri străvechi, cu ape nesfârşite şi creaturi de referinţă pentru bătrânul continent.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar este proiectată superproducţia „Cleopatra”, dramă istorică regizată în 1934 de Cecil B. DeMille, cu: Claudette Colbert, Warren William, Henry Wilcoxon, Joseph Schildkraut, Ian Keith.

* Tot de la ora 19:00, la Cinemateca Union rulează filmul istoric „Novăceştii”, produs în 1988 de Studioul Animafilm, realizat de Constantin Păun după un scenariu scris împreună cu Mihai Opriş.

* La Institutul Balassi, este proiectat filmul „Salvatorul de vieţi – Povestea adevărată a lui Semmelweis Ignác”, un documentar regizat de Katona Zsuzsa. Proiecţia este precedată, de la ora 19:00, de prelegerea domnului prof. dr. Kapronczay Károly despre „Cercetarea Semmelweis” cu ocazia a 200 de ani de la naşterea acestui savant omagiat în 2018 în Ungaria, conferinţă ilustrată şi printr-o expoziţie.

 

MUZICĂ

* Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41) vă invită la recitalul susţinut, de la ora 18:30, de pianistul Scipione Sangiovanni, care interpretează: Sonata K 330 în Do de W. A. Mozart, Vara şi Iarna din suita „Anotimpurile” de A. Vivaldi în transcripţie proprie, „Totentanz” de Fr. Liszt şi Vara şi Iarna din suita „Anotimpurile din Buneos Aires” de A. Piazzolla, în transcripţie proprie.

* Tot de la ora 18:30, la Opera Naţională începe o reprezentaţie cu opera „Oedipe” de George Enescu, regizată de Valentina Carrasco, având în distribuţie pe: Ştefan Ignat, Horia Sandu, Dan Indricău, Liviu Indricău, Ştefan Schuller, Florin Simionca, Ion Dimieru, Vicenţiu Ţăranu, Lucian Corchiş, Adina Secobeanu, Sorana Negrea, Crina Zancu, Antoaneta Bucur. Dirijor: Tiberiu Soare. Spectacolul este dedicat Zilei Naţionale a României.

* Festivalul de Muzică Veche are astăzi în program recitalul de clavecin susţinut, de la ora 19:00 în Biserica Anglicană (Str. Alexandru D. Xenopol, nr. 2) de Raluca Enea, care interpretează lucrări compuse de: Georg Friedrich Händel, Jean-Philippe Rameau, Johann Sebastian Bach şi Jean-Baptiste-Antoine Forqueray le Fils.

* În seria de evenimente organizate de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti pentru marcarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, de la ora 19:30 are loc un Concert susţinut de Orchestra de BAROCkeri a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti în Catedrala „Sf. Iosif”, precedat, de la ora 18:30, de celebrarea unei Sfinte Liturghii solemne pentru românii de pretutindeni.

* Cinci concerte încep de la ora 20:00:

– la Sala Palatului, „Duelul Hiturilor” cu BZN, Francesco Napoli, George Baker şi Ricky Dandel ca gazdă a spectacolului;

– la Palatul Naţional al Copiilor, „Sărut, femeie, mâna ta” cu Ion Suruceanu, Mihai Anton, Mariana Pisică şi Cristina Vasopol, acompaniaţi de o orchestra de revistă dirijată de Nicolae Mantu;

– în Green Hours jazz-café, Ada Milea & Alex Neagu;

– în Quantic Club, trupa Selfish Murphy şi Brute, ca invitat special;

– în Control Club, grupul ZMEI3.

* În Clubul Ţăranului, de la ora 21:00 puteţi asculta Fresh Jazz cu Groovy Bastards (Ioana Vişinescu – voce, Andrei Bălaşa – chitară, Alex Muşat – tobe, Şerban Mateescu – bass).

* Trupa Viţa de Vie susţine un concert electric în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.

* Clubul Fabrica vă aşteaptă, de la ora 22:00, la „The Hustle”, un nou proiect dedicat muzicii şi culturii trap cu Cabulea şi Jamie aka Crack Sinatra, după miezul nopţii.

* Los Bastoneros asigură muzica în Control Club, de la ora 23:00.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.