Pe ninsoare, banda unică STB (RATB) își face simțită absența

Deși afară nu ninge atât de abundent, mijloacele de transport în comun vin greu. Oamenii stau în stașii cu 15-20 de minute sau mai mult, zgribuliți din cauza vântului care face gerul să pară mai tăios decât arată termometrele.

Cauza întârzierilor nu sunt drumurile blocate de zăpadă, fiindcă operatorii de salubrizare și-au făcut datoria și au deszăpezit „la negru” marile bulevarde. Cauza stă în faptul că, așa cum spunea primarul general Gabriela Firea, la prima ninsoare, bucureștenii și-au luat mașinile de acasă pe post de umbrele, de dimineață. Așa se face că, mai peste tot, pe la intersecțiile mari, cârduri întregi de autobuze și troleibuze stau cuminți în șir indian, unul în spatele celuilalt. Dacă un asemenea cârd ajunge într-o stație și ai avut ghinionul să-l ratezi, vei avea de așteptat 15-20 de minute sau poate mai mult pentru un alt mijloc de transport.

Experiența zilei de astăzi, când o ninsoare ușoară a dat peste cap traficul și transportul public, deodată, demonstrează foarte clar că nu este suficient să cumpărăm autobuze, troleibuze și tramvaie noi. Fiindcă, fără asumarea unor măsuri, poate supărătoare pentru unii la început, precum prioritizarea transportului public prin instituirea benzilor unice pentru mijloacele de transport în comun, interzicerea și sancționarea severă a parcării pe banda întâi a marilor bulevarde, transportul public nu va putea deveni civilizat, predictibil și eficient, o alternativă reală la cel cu mașina personală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.