VIDEO: Stela Enache – “Și generația de acum, de 25, 30 de ani, vine și cere «Ani de liceu»”

Cu ninsoare sau fără, cu blocaje în trafic ori fără, Stela Enache a dat un “Bună dimineața, București!” plin de emoție și amintiri! Artista căreia doar acum câteva zile peste 2.000 de oameni i-au cântat versurile în urale și aplauze, la Beraria H, cea a cărei piesă ”Ani de liceu” este de peste 32 de ani cea mai iubită din România, pregătește un Festival în premieră.

“E interesant cum a rezistat această piesă. Regizorul Nicolae Corjoș, cel care a regizat filmul ”Liceenii”, a vrut neapărat pentru acest film, pe generic, un cântec românesc, cu un text care să meargă mănușă. Așa s-a născut piesa. Culmea e că regizorului nu prea i-a plăcut piesa. Dar am spus «Domne’, așa rămâne, cu textul acesta!» A scos atunci și Electrecord un vinil cu această piesă, care s-a dat la premiera filmului. După ‘89 a luat avânt și mai mare piesa. La balul de sfârșit de an, nu există să nu se cânte… Și generația de acum, de 25, 30 de ani, vine și cere «Ani de liceu». Cred că succesul este datorat și textului. Textul joacă un rol foarte important. Toți am trecut prin această experiență.”

Stela Enache pregătește un Festival în memoria soțului său, marele compozitor și om de radio, Florin Bogardo: “Florin a scris și pentru Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru și mulți alții, nu doar pentru mine. Eu am vreo 63 de piese. Nu știu cât a compus, că nu îi contorizez creația. L-am cunoscut de la televizor. Apoi, pe holurile radio. Iar George Grigoriu a fost cel care ne-a făcut cunoștință și asta a fost. Am rămas împreună. Dar, nu a fost ușor. Dacă ar fi putut să mă despartă, ar fi făcut-o. Femeile nu se dau bătute așa de ușor.”

Dacă vrei să afli cum e Stela Enache ca și bunică, dacă ar încuraja tinerii să mai facă muzică în România și în ce condiții, ce simte când merge la festivaluri și își aude piesele, cine va cânta în Festivalul pe care îl organizează, cine va face parte din juriu vezi VIDEO!

Referitor la Festivalul pe care îl organizează în perioada 23 – 25 noiembrie la Teatrul Constantin Tănase, artista spune: “Îmi doresc să fac un festival Florin Bogardo pentru că noi am avut niște valori pe care nu avem voie să le ștergem cu buretele. Or, de unde să asculte acești copii piesele acestea? În București, la Teatrul Constantin Tănase va fi primul Festival – Concurs care îi poartă numele lui Florin Bogardo. Este un festival internațional. Vrem să facem un festival atipic, să facem și show. Să inserăm între acești copii care participă la concurs și recitaluri. Să facem practic un concert. La concurs va fi o piesă la alegere și una din repertoriul lui Florin Bogardo. Am selecționat 20 de concurenți. Am luat ce a fost mai bun. Îmi pare rau că nu îi putem lua pe toți.”

Întrebată către cine sau ce se duce dorul său, Stela Enache recunoaște: “Îmi este dor, în primul rând, de Florin și apoi de copii. Fiica și fiul sunt plecați din țară. La un moment dat am vrut să mă retrag definitiv. Mi-e dor de niște concerte pe care le făceam pe vremuri, cu orchestră mare în spate, cu niște oameni de calitate.”

La final, Stela Enache i-a transmis un mesaj celui care a fost soțul său și marele compozitor Florin Bogardo: “Florin, am ajuns la radio… Sunt foarte multe amintiri, pentru că aici te-am cunoscut. Mi-e foarte dor de tine!”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.