Noul sediu al Primăriei Sectorului 3 este ilegal?

Instanțele de judecată au anulat atât ordinul de declasare prin care fosta clădire a Școlii și cea a fostului Cămin Cultural „Bosianu” au fost scoase din lista monumentelor istorice, în noiembrie 2013, cât și autorizația de construire pentru transformarea clădirilor în noul sediu al Primăriei Sectorului 3. Hotărârea de anulare a autorizației de construcție poate fi atacată cu recurs, dar reprezentanții Asociațiilor „Salvați Bucureștiul”, „Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIP)”, speră că soluția Tribunalului București în cauză va fi menținută de către Curtea de Apel București.

Reprezentanții ONG-urilor de protecție a patrimoniului spun că ordinul de declasare a fost anulat de către instanța de judecată deoarece ministrul culturii de la vremea respectivă, Daniel Barbu, ar fi semnat respectivul ordin împotriva votului Comisiei de Evidență a Patrimoniului din cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor istorice. Instanța a reținut că membrii Comisiei de Evidență votaseră în unanimitate pentru menținerea statutului de monumente istorice pentru Școala și Căminul Cultural „Bosianu”.

La rândul său, autorizația de construire a fost eliberată de catre Primăria Sectorului 3 pe baza ordinului de declasare ilegal și în ciuda faptului că nu avea competența legală necesară pentru emiterea actului administrativ. Această competență ar fi aparținut Primăriei Capitalei. Acestea sunt și temeiurile juridice pentru care Tribunalul București a anulat, în primă instanță, autorizația de construire.

În continuare, ONG-urile implicate, „Salvați Bucureștiul”. ACIP, vor acționa pentru readucerea clădirilor istorice la forma inițială.

În același timp, vor face plângeri penale împotriva fostului ministru al culturii Daniel Barbu, împotriva fostului secretar de stat la Ministerul Culturii Radu Boroianu, pentru abuz în serviciu în legătură cu declasarea celor două monumente istorice, precum și impotriva primarului Sectorului 3, Robert Negoiță și a aparatului administrativ care au emis autorizația de construire fără a avea competența legală.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.