Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 12 noiembrie

CINEMA

* Festivalul  Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea continuă.

˟ La CinemaPRO rulează:

– de la ora 10:00, „Străjerii”, primul film românesc pentru copii de după 1990, prin care cineastul Liviu Mărghidan doreşte întoarcerea acestora spre natură şi aventură, având ca personaje participanţii la o tabără care trec printr-o mulţime de peripeţii;

– de la ora 12:00, „Căpitanul Morten”, animaţie regizată de Kaspar Jancis, Riho Unt şi Henry Nicholson, despre un băiat care învaţă să aibă control asupra propriei sale vieţi, când este micşorat la dimensiunea unei insecte şi nevoit să îşi cârmuiască propriul vapor de jucărie printr-o cafenea inundată;

– de la ora 19:00, „The Breadwinner / Parvana – o copilărie în Afghanistan”, film regizat de Nora Twomey, premiat în 2018 cu Globul de Aur pentru Cea mai bună animaţie, ce urmăreşte povestea extraordinară a unei fete afgane de 11 ani, Parvana, născută într-o lume de conflict şi opresiune în continuă schimbare, care îşi găseşte tăria în iubirea din familia ei.

˟ la Sala Gloria a Teatrului Metropolis (Str. Bucovina, nr. 6) sunt proiectate alte trei filme:

– de la ora 10:00, „Die kleine Hexe / Micuţa vrăjitoare”, în regia lui Mike Schaerer, „micuţa”, jucată de Karoline Herfurth, având doar 127 de ani, adică e mult prea tânără pentru congresul anual al vrăjitoarelor, însă are atât de multă ambiţie să devină foarte pricepută în vrăji încât provoacă peripeţii în lumea ei magică;

– de la ora 12:00, „Vitello”, animaţie daneză de Dorte Bengtson, al cărei personaj titular are apetit, energie şi ambiţie colosale, nu se plictiseşte prea repede, are mulţi prieteni, un mall şi o grămadă de idei care abia aşteaptă să fie testate şi experimentate, îi lipseşte însă un tată, aşa că pleacă în căutarea unuia;

– de la ora 19:00, „Supa Modo”, dramă realizată de Likarion Wainaina distinsă cu Ursul de Cristal în secţiunea Generation a Festivalului de Film de la Berlin, ce are ca personaj principal pe Jo, o fetiţă de 9 ani care suferă de o boală terminală, pe care mama ei, sora ei adolescentă şi întreaga comunitate a micuţului lor sat Maweni din Kenya încearcă să o convingă că are puteri speciale şi că este de fapt o super-eroină.

 

* Începută ieri la Institutul Balassi cu vernisajul expoziţiei de schiţe de costume pentru filme de Bárdosi Ibolya, Săptămâna Filmului Maghiar, ajunsă la ediţia a 12-a, continuă până Duminică 18 noiembrie la Cinema Muzeul Ţăranului, unde, astă-seară, de la ora 18:30, este proiectată drama „Napszállta / Sunset”, ce are în distribuţie pe Susanne Wuest, Juli Jakab, Vlad Ivanov şi este realizată de László Nemes, cel care a semnat marele succes „Saul fia / Fiul lui Saul”.

* De astăzi până pe 14 noiembrie, Cinema Elvira Popescu găzduieşte cea de-a II-a ediţie a festivalului de documentare GreenTech Film Festival. Deschiderea are loc deseară, de la ora 19:00, şi cuprinde proiecţia dramei „The Big Short / Brokerii apocalipsei”, regizată de Adam McKay, bazată pe povestea adevărată descrisă în romanul best seller al lui Michael Lewis, ce intră în culisele sumbre ale sistemului bancar în pragul colapsului economiei globale. În distribuţie: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt. Proiecţia este urmată de un dialog cu publicul, cu participarea lui Joëlle Toledano, profesor emerit de Economie la Universitatea Paris Dauphine, preşedinta grupului de lucru Miza blockchain, şi a lui Constantin Rudniţchi, jurnalist economic la RFI România

* La Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr.38), în cadrul programului „Operas primeras / Opere prime”, dedicat anul acesta femeilor cineaste, de la ora 19:00 este proiectat filmul „La higuera de los bastardos”, o recuperare a memoriei istorice a Războiului Civil Spaniol, făcută de către tânăra regizoare Ana Murugarren, care îmbină, cu măiestrie, mai multe genuri cinematografice pentru a explica trauma şi împărţirea lumii în învingători şi învinşi. Filmul se bazează pe romanul „La higuera / Smochinul” al scriitorului spaniol Ramiro Pinilla şi a fost considerat a fi o comedie neagră cu accente fantastice.

* La Institutul Francez, în Atrium, în cadrul Festivalului SoNoRo, de la ora 19:30 are loc proiecţia în premieră a filmului „Mstislav Rostropovich – «L’archet indomptable / Arcuşul neîmblânzit»”, în prezenţa regizorului Bruno Monsaingeon.

* La Centrul Ceh, programul Documentary Mondays, vă propune, de la ora 20:00, filmul britanic „Beyond Clueless” de Charlie Lyne, ce face o călătorie ameţitoare în esenţa, conţinutul şi modul de abordare a 200 de filme ce au ca principală ţintă adolescenţii.

MUZICĂ

* JazzyBIT, trio energic de loud jazz din Timişoara care propune o combinaţie antrenantă de jazz şi rock, presărată pe alocuri cu blues, latin şi funk, susţine un concert, de la ora 20:00, în Control Club.

* Direcţia 5 vrea să înveselească cenuşiul cotidian prin concertul intitulat „În culori” pe care-l dă, tot de la ora 20:00, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”- Sala Mare.

SPECTACOLE

* De la ora 17:30, la Biblioteca Naţională a României, în cadrul volumului VI al Stagiunii de Colecţie, ediţia a II-a, Analia Selis şi membrii grupului ArgEnTango (violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa şi violonistul Rafael Butaru) vă propun o întâlnire cu tangourile tradiţionale argentiniene, dar şi cu tangouri celebre din repertoriul românesc, o atracţie în plus fiind prezenţa perechii de dansatori Raluca Aldea – Csongor Kicsi.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită să vizionaţi, de la ora 19:00, la Sala „Iosif Naghiu” (Calea Griviţei, nr. 64-66), spectacolul „Procesul lui David M. Gólan” de Matei Lucaci-Grȕnberg, cu: Maria Obretin, Irina Antonie, Mădălina Craiu, Tavi Costin, Andrei Cătălin, Ştefan Huluba, Kostas Mincu şi Iulian Sfircea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.