Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură, ediţia 25

Ediţia cu numărul 25 a Târgului Internaţional Gaudeamus, eveniment organizat de Radio România, iniţiat în urmă cu un sfert de veac, va avea loc în perioada 14 – 18 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo. Deschiderea oficială a târgului va avea loc miercuri, 14 noiembrie, la ora 12:00.

Potrivit Preşedintelui Director General al SRR, Georgică Severin, evenimentul se desfăşoară în acest an sub înaltul patronaj al guvernului, într-un context aniversar greu de egalat: Centenarul Marii Uniri şi al finalului Primului Război Mondial, 90 de ani de la prima transmisiune a Radio România, unul dintre cele mai vechi posturi de radio din Europa, şi 25 de ediţii ale Târgului Gaudeamus.

„Anul acesta nu am vrut să avem un invitat de onoare în sensul obişnuit; ne-am dorit ca toată activitatea să se concentreze în jurul acestui eveniment, a Centenarului. Nu putem să spunem că România este invitatul de onoare în România, dar am schimbat puţin paradigma. Am avut această discuţie încă de anul trecut cu colegii, ce vom face. Şi tuturor ni s-a părut normal ca anul acesta să ne concentrăm şi să dăm posibilitatea culturii române să se manifeste şi să fie nu invitat, ci vedetă. Anul acesta, vedeta este România – cel puţin, asta îmi place să cred”, a spus Georgică Severin, ieri, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate la Sala Radio.

Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio, Târgul Internaţional Gaudeamus, de peste douăzeci de ani un reper solid şi constant al pieţei de carte din România, este principala componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994 cu scopul de a susţine cultura naţională prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Palmaresul acestor 24 de ani puşi în slujba cărţii numără 109 târguri organizate în întreaga ţară (inclusiv ediţia curentă), peste 2.900.000 de vizitatori, circa 12.600 de manifestări organizate în acest cadru şi aduce astfel Radio România, singurul post de radio din lume care derulează un astfel de proiect cultural, în postura de lider naţional în domeniu.

Tema centrală a ediţiei este România Centenar şi va fi ilustrată prin intermediul unui stand reprezentativ, care va găzdui o colecţie de circa 600 de volume dedicate acestui moment istoric şi circa 50 de evenimente (lansări şi prezentări de carte, dezbateri, proiecţii de film, lecturi publice). Standul România Centenar, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, va oferi publicului un excelent prilej de a se întâlni şi dialoga cu câţiva dintre cei mai apreciaţi scriitori, critici literari şi istorici români ai momentului.

Preşedintele de onoare al ediţiei este acad. Ioan – Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române.

Ce propune Gaudeamus 2018:

– peste 300 de expozanţi – un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroşi participanţi în premieră;

– circa 900 de evenimente editoriale şi profesionale, care se vor desfăşura la standurile expozanţilor, la standul România Centenar şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă (Sala Cupola, Bursa de Contacte, Ceainăria Bernschutz – Gaudeamus şi Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă, Sala Mircea Sântimbreanu).

– expoziţia Gaudeamus 25, amenajată cu sprijinul BRD Groupe Société Générale şi Display Group, care, prin imagine şi cuvânt, vorbeşte despre naşterea, evoluţia şi maturizarea celui mai îndrăgit eveniment dedicat cărţii, din ţara noastră.

Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 şi 20:00. Accesul publicului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Ca şi la ediţiile precedente însă, numeroase categorii de public vor beneficia de acces gratuit: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, alţi profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate, sunt cei care pot intra în târg fără plata biletului sau a abonamentului, pe baza documentelor specifice fiecărei categorii.

Tombola Gaudeamus, derulată într-o formulă inedită – câte o extragere la fiecare 90 de minute, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, va avea în acest an zeci de premii extrem de atractive:

· 10 eBook reader, oferite de BRD Groupe Société Générale;

· 10 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Optiplaza;

· 8 vouchere în valoare de câte 300 de lei, oferite de Emex;

· pachete de accesorii pentru echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems;

· vouchere foto-carte CEWE;

· echipamente sportive oferite de sportpartner.ro;

· echipamente multimedia oferite de Hidroprotect.

Ziarul târgului va fi realizat de către o echipă redacţională de la publicaţia Caţavencii.

Premiile Târgului Internaţional Gaudeamus 2018 vor fi decernate duminică, 18 noiembrie, la ora 14:00:

– Trofeele Gaudeamus (pentru trei dintre expozanţi) şi Cea mai râvnită carte a târgului (premii acordate pe baza Votului Publicului);

– Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secţiunile publicaţii print, radio, TV, online (premii acordate pe baza Votului Publicului) şi agenţii de presă (pe baza monitorizării efectuate de Agenţia de presă RADOR) – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului;

– Premiul de excelenţă, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale;

– Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în şi din limba română;

– Premiul Educaţia, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg;

– Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.

PROIECTE GAUDEAMUS – RADIO ROMÂNIA

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”

Iniţiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului
GAUDEAMUS, concursul se află la a 16-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2018 va avea loc în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS sâmbătă, 17 noiembrie, începând cu ora 11:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20).

Cei 7 participanţi sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga ţară de studiourile regionale Radio România. Premiile vor fi oferite de Radio România.

Proiectul „Cărţile se întorc acasă”: campanie de donaţie de carte derulată pe parcursul Târgurilor GAUDEAMUS, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 160.000 de volume au ajuns, datorită expozanţilor şi a vizitatorilor GAUDEAMUS, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2018; donaţiile de carte se primesc în intervalul 14 – 17 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2018, peste 20 de elevi din Bucureşti, medaliaţi cu aur la concursuri internaţionale la diverse discipline, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 17 noiembrie, ora 15:30, la standul Radio România. Premiile vor fi oferite de Asociația Lions Club Millennium și de Radio România

SECŢIUNI TRADIŢIONALE ŞI EXPOZIŢII

Carte şi multimedia – modulul de bază al fiecărei ediţii, o adevărată oglindă a pieţei naţionale pe acest segment, care reuneşte oferta la zi de carte tipărită şi electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din ţară şi de peste hotare. Datorită diversităţii categoriilor şi numărului ridicat de participanţi la fiecare ediţie, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale şi software educaţional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel ştiinţific.

Bursa Educaţia, ajunsă la ediţia 21, este o secţiune permanentă rezervată instituţiilor de învăţământ invitate să-şi prezinte și să-și promoveze oferta educaţională şi editorială. (nivelul 7.70)

Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, ediţia a 15-a, una dintre cele mai dinamice şi interactive secţiuni ale Târgului, va fi punctul de atracţie numărul 1 pentru cei mai mici vizitatori ai Târgului GAUDEAMUS. Numeroasele evenimente care le sunt dedicate, atelierele de creaţie GAUDEAMUS – IndECO, unde toți cei interesați pot învăța într-o manieră distractivă cum să utilizeze materialele reciclabile pentru a crea obiecte utile și atractive, o bogată ofertă de carte pentru copii și jocuri educative, de testat chiar la fața locului, îi aşteaptă pe cei mai tineri dintre vizitatori. (nivelul 3.20)

Expoziția „Gaudeamus 25”, amenajată cu sprijinul BRD Groupe Société Générale și al Display Group, în spațiul de evenimente „Mircea Sântimbreanu”, evocă, prin fotografii și mărturii ale unor personalități ale vieții culturale românești, momentele de început și cele mai frumoase amintiri de la cele 24 de ediții ale Târgului. Figuri emblematice, cum ar fi regretatul scriitor Mircea Nedelciu, unul dintre părinții târgului, sau „uriașul”, la propriu și la figurat, Mircea Sântimbreanu, președintele de onoare al primelor cinci ediții, scriitori de talie mondială, precum Salman Rushdie și Pascal Bruckner și cei mai apreciați scriitori români ai momentului, stau la loc de cinste în expoziția Gaudeamus, alături de sute de „anonimi”, cei care alcătuiesc PUBLICUL GAUDEAMUS. (nivelul 7.70, 341)

Expoziția „Ia românească – unitate și continuitate”, organizată în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Expoziția foto-documentară, în care vor fi prezentate ii din toate regiunile țării, ilustrează cele două caracteristici esențiale ale iei: unitatea (elementele comune pe ii din toate zonele țării) și continuitatea (drumul parcurs de acest obiect vestimentar, născut în vechea vatră a civilizației dacice, până în zilele noastre). Totodată, vizitatorii târgului vor putea admira în cadrul expoziției, un interior tradițional local și costume populare din colecțiile muzeului, iar copiii vor putea participa la ateliere de confecționat semne de carte cu motive tradiționale și păpuși tradiționale. (nivelul 7.70, 383)

Salonul Naţional de Inventică

Dedicat exclusiv tinerilor, acest eveniment, aflat deja la cea de a 16-a ediție, deschide calea către un viitor fascinant, o lume incredibilă a imaginaţiei și ingeniozității, care se întrezărește printre creațiile a peste 70 de tineri din toată țara, în cadrul celor trei secțiuni dedicate:
1) ŞTIINŢE APLICATE (mecanică, electrică, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc)
2) TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului şi informaţiile, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informaţiile)
3) TEHNOLOGII ALE VIITORULUI (robotică, graphic design, arhitectură futuristă etc.)
Lucrările tinerilor inventatori acoperă domenii diverse ale științei și tehnologiei, de la robotică, ecologie și biologie, biotehnologii sau colonizarea altor planete, la soluții tehnice aplicabile în agricultură, științe aerospațiale, urbanism și amenajare teritorială.

Anul acesta, pentru prima oară, participă și câteva lucrări ale unor tineri – elevi și studenți – din Republica Moldova, o coincidență frumoasă a marcării Centenarului Marii Uniri.
(nivelul 7.70, 380)

Expoziţia „Pagini din istoria radioului – Radio România 90”, organizată pentru a cincea oară în colaborare cu Asociaţia Radioclubul României și Asociația PRO MUSEUM, prezintă, în fotografii documentare şi în exponate reale, pentru curioşi şi pasionaţi de toate vârstele, o interesantă şi succintă trecere în revistă a mai multor etape din evoluţia radioului şi a aparatelor de radio de-a lungul timpului. (nivel 7.70, 388)

ExpoCaligrafia 2018

Asociatia Liber la Educație, Cultură și Sport în parteneriat cu Radio România, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Școala de Caligrafie din Tallinn, Estonia, organizează în perioada 14 – 18 noiembrie 2018 la Târgul Internațional de Carte GAUDEAMUS,

ExpoCaligrafia 2018 – Scrisul de mână a creat cartea! Evenimentul va reuni cele mai frumoase lucrări caligrafice înscrise la a II – a ediție a Concursului Național de Caligrafie unde au participat peste 600 de persoane de la copii cu vârsta de 7 ani până la seniori cu vârsta de 86 ani. În cadrul ExpoCaligrafia, se vor desfășura și scurte Secvente Caligrafice unde vă așteptăm să susținem împreună scrisul de mână! (nivel 3.20, Bursa de Contacte)

Eveniment organizat de Radio România. Proiect cultural susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Sponsor principal: BRD Groupe Société Générale. Parteneri: Camerele de Comerţ şi Industrie din România şi Romexpo, Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, Display Group. Sponsori: CEWE România, Treasure&Co, 7Last Muse, InfoTouch Systems, Bernschutz&Co, Asociaţia Lions Club Millennium, Optiplaza, Emex, sportpartner.ro, IndECO Grup, Perla Harghitei, Hidroprotect. Parteneri media: TVR, Agenţia de carte, Caţavencii, Media Trust.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.