”Provocare și voință” – Da, și eu pot!

Sursa foto: Da, și eu pot - Yes, even I can/Facebook

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ora 10:00, va avea loc prezentarea finală a evenimentului “Da, și eu pot – Intra Carpatian Tour”, în sala Luvru a Hotelului Capitol din București.

Acest eveniment închide calendarul Turului “Interiorul Carpaților pe Bicicletă cu Diabet”. Anul acesta Gabriela și Cristian Airinei au pedalat 1.200 km pentru copii și tinerii cu diabet tip 1.

În anul 2017, Gabriela și Cristian Airinei au făcut Turul României pe bicicletă, Gabriela fiind prima persoană cu diabet tip 1 care, însoțită de soțul ei, a pedalat 2,600 km, în 26 zile, acum încep o nouă aventură.

Pe lângă cei doi temerari, Gabriela Airinei pacient cu diabet tip 1 și soțul ei, Cristian Airinei, la acest eveniment deosebit vor participa:

• Roddy Riddle (Scotia – UK) – pacient cu diabet tip 1 care în anul 2016 a ocupat locul 2 la Ultra Maratonul arctic 6633.
• Tiberiu Ușeriu – triplu campion la maratonul arctic, 6633
• Vlad Tănase, alergător de anduranță, ocupantul locului 3 la același maraton în anul 2016.
• Radu Părtineanu, cicloturist, primul romțn care a străbătut Americile pe bicicletă.

Roddy Riddle, ex-ciclist internațional rutier și tip 1 diabetic.

Sursa foto: beyondtype1.org

“Am fost diagnosticat cu diabet la vârsta de 40 de ani, iar până în acel moment, știam foarte puțin despre condiție. Scriu aici pentru a crește gradul de conștientizare a diabetului de tip 1 și de a inspira oamenii să își asume un control mai bun asupra stării lor, astfel încât aceștia să poată duce o viață fără limite. Sunt dovada vie că se poate face.”

SUPER sportivul Roddy Riddle a devenit primul scoțian care a terminat o cursă dezlănțuită asupra ținuturilor înghețate din Cercul Arctic.

Roddy Riddle, din Inverness, a completat modelul 6633 Arctic Ultra – descris ca fiind unul dintre cele mai dure, mai reci și mai vântoase curse de picior – din lume – pe locul al doilea și cu o zi înainte de termenul limită. Prin trecerea liniei de sosire pe malurile Oceanului Arctic de la Tuktoyaktuk din nordul Canadei, el a obținut de asemenea distincția de a fi primul diabetic de tip 1 care a finalizat faimoasa provocare de 350 de mile / 563 km.

Cel mai important lucru este creșterea gradului de conștientizare pentru ceea ce poate fi atins cu diabet zaharat de tip 1 și pentru a arăta că nu ar trebui să vă oprească realizarea obiectivelor în viață.

Dl. Riddle, care a devenit ambasador al vieții cu diabet zaharat, și-a reușit starea de sănătate în timpul evenimentului exuberant. El a finalizat, de asemenea, numeroase curse lungi, inclusiv “pedeapsa” de 230k Marathon de Sables din deșertul Sahara.

Tibi Ușeriu

„Nu ştiam că există atâtea feluri de frig“

Tibi Uşeriu, românul cu o poveste de viaţă demnă de un thriller.

Românul Tibi Uşeriu este singura persoană din lume care a reuşit să câştige de trei ori la rând cel mai dur maraton din lume, Ultra 6633. Performanţa sa a stârnit admiraţia tuturor, dar puţini ştiu că Tibi Uşeriu are o poveste de viaţă incredibilă, demnă de un film de aventuri. Dezvăluirile despre drumul său în viaţă, de la infractorul care a evadat din două închisori şi a fost vânat de Interpol şi până la sportivul de anduranţă care este astăzi, au fost făcute chiar de Tiberiu Ușeriu, într-o carte.

„Cursa NU s-a terminat dar Tibi Ușeriu s-a învins ! Tibi a câștigat demult! Într-un iad alb înaintează la -38 de grade fără piele pe tălpi. Cu fiecare pas dureros calcă în picioare frici, neputințe, dureri. Ale lui și ale noastre. TIBI, sania ce o tragi după tine e din ce în ce mai grea. Știu. E plina cu toată dragostea și admirația noastră. Cu toate gândurile și rugile noastre pentru tine. Tibi, te-ai învins deja. Te-ai câștigat deja! Știu, drumul nesfârșit e în tine… Go, băiatule. Să fii sănătos și să-ți dea Dumnezeu putere ! Și nu uita că te iubim și-ți mulțumim pentru tot!”, Oana Pellea.

Vlad Tănase

„Trebuie să vrei, nu să îți dorești, aici e cheia…”

Sursa foto: www.viitorplus.galantom.ro

”Alerg din pasiune pentru acest sport, iar uneori mai fac și câte un triatlon, totul în timpul liber. Da, exact acel timp liber care și mie-mi lipsește de foarte multe ori, dar pe care reușesc să “mi-l fac rost”, printre slujba full time și “obligațiile” sociale. Există o voce care îmi spune că am dus pasiunea asta la extrem alergând distanțe cu trei cifre, în condiții uneori ostile sau pe parcursul câtorva zile. Altă voce îmi spune să caut provocări tot mai interesante. De fiecare dată până acum, cea de-a doua voce a câștigat și m-am întrebat de ce? Pentru că sportul de anduranță mă face pe mine să simt că traiesc, că mă bucur de prezent, de-asta. Și tare mult m-aș bucura să încerci măcar să mă înțelegi luând parte fie doar ca simplu spectator la un astfel de eveniment. Șii dacă ai nevoie de un imbold, sunt aici să-ți împărtășesc din gândurile, trăirile, aventurile și cunoștințele mele. Poate așa, cândva, îmi vei da dreptate. Poți.”

Radu Păltineanu

„Am plecat în această aventură pentru 9 luni de zile, și iată, s-au împlinit 3 ani de când umblu și învăț, de când încerc să cunosc lumea și pe mine, de când pedalez Americile, bucățică cu bucățică.”

Român-canadian, alpinist, cicloturist și blogger, Radu este mai presus de toate un pasionat al aventurii și călătoriei. Dacă în 2013 traversa în echipă mare parte a Scandinaviei și Europei de Est pe bicicletă (peste 2,400 de km) pentru a trage un semnal de alarmă în privința proiectului minier propus la Roșia Montană, anul ce a urmat, acesta a decis să traverseze întreaga Europa și Asie Centrală cu autostopul.

Sursa foto: www.romaniatv.net

Cu ocazia încheierii expediției de peste 14,000 de km parcurși cu autostopul de la Paris la Teheran, în Iran, Radu organizează și o ascensiune pe vârful Damavand (5671 m), cel mai înalt vârf vulcanic al Asiei, începând astfel proiectul „7 Volcanic Summits”. În 2015, Radu și-a propus un proiect și mai ambițios, și anume să fie primul român care traversează cele două Americi pe bicicletă, din Alaska până în sudul Argentinei, pedalând prin toate țările nord, central și sud americane. Pe scurt, asta înseamnă peste 34,000 de km de pedalat (inițial proiectul includea doar 24.000 de km pe direcția nord-sud), 22 de țări (+1 teritoriu) (inițial proiectul cuprindea doar 14 țări) și multe dificultăți și obstacole. Mai mult, în cadrul aceleiași expediții Radu are în plan și două ascensiuni spectaculoase, pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Nord, vf. Orizaba (5636 m), respectiv pe cel mai înalt vârf vulcanic al Americii de Sud, vf. Ojos del Salado (6893 m).

Radu Păltineanu – 23 Octombrie 2018

”Doamnelor și domnilor, am reușit! Astăzi, la orele 21:51 am ajuns în Ushuaia, capătul expediției mele americane, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe bicicletă. Mai precis, Deadhorse în nordul Alaskăi și Ushuaia, în sudul Țării de Foc, în prima aventură românească de acest gen. Închei această expediție cu 34.554 de km pedalați și alți 4.100 de km navigați pe cursul fluviului Amazon, kilometri care m-au purtat prin toate țările și teritoriile continentale ale Americii de Nord și Sud: Alaska (SUA) – Canada – SUA – Mexic – Guatemala – Belize – El Salvador – Honduras – Nicaragua – Costa Rica – Panama – Columbia – Venezuela – Brazilia – Guyana – Surinam – Guiana Franceză (Franța) – Peru – Ecuador – Bolivia – Argentina – Paraguay – Uruguay și Chile. Mi-am început expediția americană pe 5 august 2015, în tundra alaskană, coborând apoi în paralel cu lanțul munților Stâncoși, Canada și Statele Unite. A urmat deșertul Chihuahua, Platoul Central Mexican, ascensiunea pe cel mai înalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 m), jungla din sudul Mexicului și Guatemala, vulcanii Americii Centrale și căldura infernală a Tropicelor. Din Columbia, am luat-o spre est, începând să zig-zăguiesc pe întreg continentul sud american. Au venit, pe rând, Marea Savană și cascada Angel în Venezuela, jungla guyaneză, Amazonia și atingerea punctului cel mai îndepărtat de centrul Terrei, vârful Whimper (6.268 m) din Masivul Chimborazo, în Ecuador. Apoi, deșertul de pe coasta peruană, altiplano andin, unde am pedalat, uneori, la peste 4.500 de m altitudine, căldurile infernale din nordul Argentinei și Paraguay și, în final, stepa nesfârșită a Patagoniei. Pot spune cu mâna pe inimă: wow, what an amazing journey! În afară de locurile traversate, această aventură a avut și un profund impact cultural și uman asupra mea, fiind posibilă doar cu ajutorul oamenilor mulți care și-au deschis inimile și casele și m-au primit la ei și ajutat. Așadar, vreau să mulțumesc din suflet, tuturor celor care m-ați urmărit de-a lungul acestor ani și m-ați sprijinit cu donații. Doar datorită vouă a fost posibilă această experiență. Cu lacrimi în ochi, vă mulțumesc!”

Este o întâlnire a persoanelor diagnosticate cu diabet tip1 și nu numai, un eveniment despre și cu persoane care au reușit să își depășească limitele, persoane care suferă de această afecțiune dar care nu s-au dat bătute și au reușit anumite performanțe demne de urmat.

Povestea „Da, și eu pot pe bicicletă cu diabet” vă aduce în prim plan voința dar și provocarea unui pacient diagnosticat cu DZ1 care dorește să rămână sănătos, care vrea să dea un exemplu și altor persoane să ducă o viață normală, făcând mișcare și de ce nu, să își urmeze visele, pentru că da, se poate.

Poveștile „Turului României pe bicicletă cu diabet” și „IntraCarpatianTur”, le găsiți aici: https://www.dasieupot.ro/

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – A.P.A.A. s-a înfiinţat pentru a le oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.