Dan Trifu: 32 sau 33 de bucureșteni mor zilnic din cauza poluării aerului!

Cu toții trebuie să respirăm…

Poluarea aerului este o problemă care ne preocupă pe toți. Fiindcă, dacă putem bea apă minerală și putem mânca alimente bio, aceia dintre noi care au suficienți bani, aerul pe care trebuie să-l respirăm, bogați și săraci deopotrivă, este același.

Așa se face că a stârnit mare vâlvă în ultima vreme o aplicație pentru smartphone, „Airly”, care ar permite, pasăminte,  utilizatorilor să cunoască în timp real calitatea aerului dintr-o anumită zonă, pentru a ști când este indicat sau nu să iasă la plimbare în aer liber.

Calitatea aerului Airly în București…

Toate bune și frumoase, până aici. Numai că, în București, senzorii care hrănesc cu date despre calitatea aerului aplicația poloneză sunt amplasați doar în câteva zone mărginașe – strada Louis Pasteur, Bulevardul 1 Decembrie 1918, Popești Leordeni. În aceste zone, calitatea aerului, măsurată după PM 10 și PM 2,5, este bună, conform aplicației respective.

Odată ajunși, însă, la senzorul de pe Șoseaua Viilor, calitatea aerului scade la „destul de bun”, concentrația de PM 2,5 fiind de 80%, iar cea de PM 10 de 70%, conform aplicației dezvoltate de către un grup de ingineri polonezi din Cracovia.

Tot „destul de bun” ar fi aerul și pe București, în ansamblu, cu 84% PM 2,5 și 74%PM 10, mai spun datele aplicației.

Ce spun activiștii de mediu…

Dan Trifu, activist de mediu, spune că estimarea Asociației „Eco-Civica” este aceeași cu cea a Comisiei Europene, conform căreia poluarea aerului din București „afectează grav sănătatea populației”.

În București, se înregistrează depășiri foarte mari la PM 10, praful atmosferic.

Aceste particule de 10 microni sunt cele mai periculoase pentru sănătatea oamenilor, deoarece sunt inspirate odată cu aerul și ajung în plămâni și în întregul organism. De aici și numărul mare de îmbolnăviri și decese cauzate de poluarea aerului.

Câți bucureșteni mor zilnic din cauza poluării aerului…

”Conform datelor comunicate chiar de către statul român, numărul deceselor acuzate de poluarea atmosferică este de 28 de mii, anual. Majoritatea acestor decese se înregistrează în București. În Capitală, mor zilnic din cauza poluării aerului 32 sau 33 de persoane”, a declarat Dan Trifu pentru București FM.

Cu ce mai e poluat aerul bucureștean…

Depășiri mari se mai înregistrează la concentrația de azot din aerul bucureștean. Acesta este un compus eliberat în atmosferă de motoarele diesel, la noi jumătate din vehicule având motoare diesel, cu o mare concentrare în zona Bucureștiului.

”Și motoarele pe benzină cauzează depășiri ale concentrațiilor de benzen admise. Cele mai poluate zone ar fi marile aglomerări de la Piața Universității, Obor, Piața Sudului sau Drumul Taberei și foarte multe alte locuri din București”, mai spune Dan Trifu.

Cum stăm cu monitorizarea poluării…

Cel mai grav, susține activistul de mediu, este faptul că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) București are foarte puține stații de monitorizare a calității aerului. APM București are asemenea stații în zona de la Universitate, vizavi de Cercul Militar Național, în zona Lacului Morii, unde este sediul Agenției, pe Mihai Bravu, la Academia Militară și în alte două sau trei puncte.

”Aceste stații transmit date către APM București, dar Agenția, pretextând lipsa de consumabile, nu afișează aceste date pe panourile electronice special amplasate. Neinformarea populației în legătură cu depășirile concentrațiilor admise la PM 10, PM 2,5, benzen și azot este și unul dintre reproșurile Comisiei Europene vizavi de autoritățile de mediu de la București. Aceste autorități ar trebui să emită și avertizări însoțite de recomandări de a ocoli anumite zone foarte poluate, la un moment dat”, spune Trifu.

”Monitorizarea calității aerului ar trebui îmbunătățită. Sistemul de stații de monitorizare a calității aerului ar trebui extins, având în vedere că suntem în stare de judecată pe calitatea aerului cu Executivul European și că aceste stații ar putea fi achiziționate din bani europeni”, crede Dan Trifu.

PICA vine de la Picasso…

Cât privește PICA (Planul Integrat de Calitatea Aerului) adoptat de către Consiliul General al Municipiului București, Dan Trifu spune că denumirea acestuia provine, probabil, de la marele pictor Picasso.

Sursa foto: www.zf.ro

„PICA va rămâne un tablou zugrăvit gen Picasso. Nu se va realiza nimic din acel plan. El este numai o compunere, fără nimic concret, numai ca să arate Uniunii Europene că au făcut ceva”, a declarat Activistul de mediu.

Mai mult decât atât, PICA abrogă acea Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București care prevedea obligativitatea de a avea minimum 30% spațiu verde pentru orice dezvoltare imobiliară mai mare de 1000 de metri pătrați.

„Este o grozăvie, extraordinar de periculoasă pentru București”, a afirmat Dan Trifu.

Cum rămâne cu sănătatea publică…

”Activistul de mediu mai spune și că APM București a primit dispoziții de la Ministerul Mediului prin care se cere disocierea avizului de sănătate publică de avizul de mediu pentru investițiile din București. Asta în condițiile în care UE spune că protecția mediului are ca obiectiv sănătatea populației. Ca atare, avizul de sănătate publică, cel de la Apele Române și cel de mediu ar trebui să constituie un tot, un aviz final”, a mai declarat Dan Trifu pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.