Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 8 noiembrie

CINEMA

* De  astăzi începe un al treilea Festival, cel Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ce se desfăşoară până pe 13 noiembrie în 7 locaţii. Cele mai bune 9 producţii pentru copii ale anului vor putea fi urmărite în premieră naţională în competiţia internaţională a festivalului, împreună cu 5 calupuri de scurtmetraje pentru diferite categorii de vârstă şi singurul film românesc pentru copii realizat în ultimii ani. Ca în fiecare an, KINOdiseea va avea şi ateliere cu participare gratuită pentru cei mici. Informaţii despre întregul program, inclusiv despre toate atelierele şi rezervări la acestea găsiţi aici.

Gala de deschidere a Festivalului are loc deseară, de la ora 19:00, la CinemaPRO şi cuprinde proiecţia aşteptatei animaţii franceze „Colţ Alb”, în regia lui Alexandre Espigares, considerată a fi cea mai fidelă adaptare a cărţii lui Jack London.

* Programul Festivalului documentarului românesc „Docuart Fest” de astăzi.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:

– de la ora 15:00, scurtmetrajele „Virgo”, documentar neconvenţional de Vlad Sacaleanu şi Lise Hendrix ce propune o meditaţie vizuală nonverbală prin forme de relief ca un manifest pentru Mama-Natură; „Sub aripa Silviei” de Aleksandra Petrov; „Rătăciţi printre cuvinte” de Vera Belocrîs; „Spaţii abandonate”, povestea clădirilor abandonate din Transilvania prezentată de József László; şi „Poveste de Crăciun” de Andrei Olănescu despre obiceiurile româneşti ce însoţesc această sărbătoare;

– de la ora 18:00, 7 scurtmetraje realizate de-a lungul carierei de Sabina Pop, regizoare şi producătoare de film documentar;

– de la ora 20:30, se reia filmul de gală, „Caisă”, realizat în lumea boxului de Alexandru Mavrodineanu.

˟ La Ştirbei Center (Str. Ştirbei Vodă, nr. 104-106) sunt proiectate scurtmetrajele:

– de la ora 17:00, „The Wetland”, o experienţă de VR cinematografic în care Ioana Mischie arhivează obiceiurile şi poveştile dulci-amărui ale unora dintre cele mai însingurate sate ale Deltei; „Cutezătorii”, povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali din Bucureşti prezentată de Tudor Botezatu; şi „Oameni şi vaci”, de Vargyasi Levente şi T. Bányai Péter, ce spune povestea unor crescători de bovine din Covasna;

– de la ora 19:30, „Acum, în Deltă, se lasă seară”, de Andrei Tache Codreanu, despre Sulina; „Zâmbet din mâhnire”, povestea unui om care astăzi trăieşte într-o dubă, dar cunoaşte libertatea, spusă de Diana Zaharia; „Marie” film dedicat de realizatoarea Letiţia Popa unei familii cu trei generaţii de femei din satul Chilia Veche din Delta Dunării; şi „All or Nothing” de Valentin Anghel.

 

* Urban Eye Festival are în program două proiecţii la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 19:00, documentarul „Cealaltă parte a întregului”, de sârbul Mila Turajlic, în care un apartament împărţit în două din Belgrad spune povestea unei familii şi devine simbolul unei ţări în plină instabilitate politică;

– de la ora 21:30, filmul de ficţiune olandez „Când te vei întoarce voi locui pe malul apei”, scris de poetul şi actorul olandez Ramsey Nasr, inspirat de poemul lui Adriaan roland Holst „Ultima scrisoare”, regizat de Petra Noordkamp ca o odă adusă unui spaţiu imaginar construit din interese aflate în conflict, dorinţe neîmpărtăşite şi visuri spulberate.

* De la ora 18:00, la Biblioteca Dimitrie Bolintineanu are loc proiecţia din Cartierul Bucureştii Noi a programului Asociaţiei One World Romania Sahia Vintage – Vederi din RSR: Vieţi, veri, vacanţe, ce cuprinde documentare realizate la studioul „Alexandru Sahia”, înainte de 1990, alături de un scurt montaj de clipuri turistice publicitare.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar rulează comedia romantică distinsă cu 5 premii Oscar „It Happened One Night / S-a întâmplat într-o noapte”, inspirată de o povestire de Samuel Hopkins Adams, regizată în 1934 de Frank Capra, cu: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Karns, Jameson Thomas.

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 continuă proiecţiile KineDok – One World Romania cu „Daliborek şi Lumea lui Albă”, o tragi-comedie absurdă, corosivă şi relaxantă de Vít Klusák despre viziunea radicală a unui neo-nazist blând de 40 de ani care locuieşte încă împreună cu mama sa în Prostějov, Republica Cehă.

MUZICĂ

* Programul Festivalului internaţional MERIDIAN de astăzi.

˟ În Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Naţional „George Enescu”, de la ora 16:30 are loc o lansare de partituri şi CD prezentată de Prof. univ. Valentina Sandu-Dediu şi urmată de un recital de pian susţinut de Violetta Ştefănescu.

˟ La Casa Artelor „Dinu Lipatti” – Salonul de muzică, de la ora 18:00, Dr. Irina Hasnaş susţine conferinţa „Dinu Lipatti creator”, urmată de două recitaluri, unul dat de flautistul Cătălin Opriţoiu şi altul de lieduri interpretate de mezzosoprana Claudia Codreanu, acompaniată la pian de Diana Vodă.

˟ La Sala Dalles, de la ora 19:00 începe concertul susţinut de ansamblul ARCHAEUS al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, condus de Mircea Pădurariu.

 

* La Ateneul Român, în cadrul „Stagiunii centenare”, de la ora 19:00 începe primul concert al săptămânii dat de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, unul  extraordinar fiind dirijat de Christian Badea şi având ca solist pe Mischa Maisky, supranumit „Paganini al violoncelului“. În program: Rapsodia nr. 2, în re de George Enescu; suita „Pasărea de foc” de Igor Stravinski, care a fost oaspete al Filarmonicii „George Enescu” în 1930; şi Concertul în si pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvořak.

* „L’Incanto della grande musica italiana” se intitulează concertul organizat de Institutul Italian de Cultură susţinut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, de la ora 19:00, la Sala Radio. Solişti: Mauro Maur – trompetă, Francoise de Clossey – orgă, Rafael Butaru – concertino. În program lucrări compuse de: Arcangelo Corelli, Benedetto Marcello, Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Luigi Boccherini, Ennio Morricone.

* Ultimul concert al turneului naţional „100 x Enescu”, iniţiat de dirijorul Cristian Lupeş, este susţinut de Bucharest Festival Orchestra, de la ora 19:00, la Muzeul Naţional Cotroceni, în Salonul Cerchez. În program: „Dansurile româneşti” de Béla Bartók, „5 of Millenium” de Liviu Dănceanu şi „Octuorul op. 7” de George Enescu.

* Tot de la ora 19.00, la Sala Palatului începe concertul aniversar „100 de ani, 100 de artişti, 100 de minute”, un spectacol multimedia grandios conceput special de duo-ul 2Vibes Symphony cu prilejul aniversarii Centenarului României. Alături de acest duo vor evolua invitaţi de excepţie: sopranele Irina Baianţ şi Laura Bretan, flautista Ioana Turcu, Camerata Regală şi Ascendis Choir.

* De astăzi până Duminică 11 noiembrie, la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” (Bd. Octavian Goga, nr. 1) se desfăşoară a II-a ediţie a Festivalului „Ion Dacian”, ca un omagiu adus renumitului tenor român, prim-solist, regizor şi director al cărui nume îl poartă această instituţie bucureşteană. Gala de deschidere, „Opereta Fest”, are loc de la ora 19:00, cu participarea soliştilor, Orchestrei şi Corului Teatrului. Invitat special: Robert Nagy.

* „Ι Dream that I am Awake” se intitulează concertul susţinut de Sebastian Burneci Quintet de la ora 20:00, la Sala Mare a ArCuB – Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90), în cadrul celei de-a III-a stagiunii de jazz „Artist in Residence”.

* Implant Pentru Refuz lansează noul single cu videoclip „Cer-Pământ”, în cadrul unui concert ce are loc în Expirat Club – Halele Carol, în deschiderea căruia, de la ora 20:00 cântă formaţia Crize.

* Tot de la ora 20:00, 20 Secole Vulpe, trio de funk rock românesc cu influenţe din zona alternative/disco, susţine un  concert în Louisiana Bistro (Drumul Taberei, nr. 18, la Orizont).

* Ionuţ Galani Band şi Ansamblul Asteria dau un show în Berăria Germană (fostă Bragadiru – Calea Rahovei, nr. 157), începând cu ora 21:00.

* Smiley dă concert, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.

* De astăzi până sâmbătă 10 noiembrie în Control Club se desfăşoară prima ediţie a AUTOMATA Music & Multiverse Festival. În prima seară evoluează: Croatian Amor (de la ora 22:00), Cosmin Nicolae cu visuals de Dreamrec (de la ora 23:00) şi Borusiade & Bogman (de la miezul nopţii).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.