Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 6 noiembrie

CINEMA

* De astăzi până Duminică 11 noiembrie se desfăşoară cea de-a VII-a ediţie a Festivalului documentarului românesc, „Docuart Fest”, cu trei secţiuni competiţionale, ce cuprinde proiecţii ale celor 28 de filme selectate din peste 100 înscrise. Gala de deschidere are loc astă-seară, de la ora 19:30, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Sala Mică, şi are în program filmul din competiţie „Caisă”, în regia lui Alexandru Mavrodineanu, urmată de un dialog al publicului cu realizatorul.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere este proiectat thrillerul-horror „Psycho”, adaptare după romanul omonim al lui Robert Bloch regizată în 1960 de Alfred Hitchcock, cu: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam.

* Tot de la ora 20:00, la Centrul Ceh (Strada Ion Ghica, nr. 11) rulează, în cadrul programului Fiction Tuesdays, „Joe Limonadă”, parodie muzicală a filmelor Western timpurii realizată de Oldrich Lipský în 1964, cu: Karel Fiala, Rudolf Deyl, Milos Kopecký.

* CinePOLSKA, Festivalul de Film Polonez se încheie cu proiecţia, de la ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu, a dramei „Păsările cântă în Kigali”, realizată de Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze. Este primul film polonez despre refugiaţi, ce începe în Rwanda anului 1994, unde o poloneză ornitolog salvează de la genocid o fată din tribul Tutsi, pe care o duce în Polonia. Cum aceasta nu reuşeşte să se adapteze la noua viaţă, cele două femei se întorc, după câţiva ani, pe continentul african unde pornesc într-o călătorie plină de amintiri dureroase. Interpretele celor două femei, poloneza Jowita Budnik şi rwandeza Eliane Umuhire au fost premiate ex aequo drept cele mai bune actriţe, printre altele, la festivalul Karlovy Vary din Cehia.

MUZICĂ

* Festivalul internaţional MERIDIAN vă propune astăzi programul „Muzică şi poezie (II)”, susţinut, de la ora 19:30 la Universitatea Naţională de Muzică – Sala Auditorium, de Ansamblul devotioModerna, condus de Carmen Cârneci şi poeta Lidia Lazu.

* Sala Radio găzduieşte, de la ora 19:00, concertul „Something Borrowed, Something Blue” din cadrul Festivalului SoNoRo, al cărui program cuprinde:  Cvartet cu pian nr. 3, Op. 60, în do de Johannes Brahms; „The Lark Ascending” pentru vioară şi pian de Ralph Vaughan-Williams, „Siete Canciones Populares” pentru chitară şi violoncel de Manuel De Falla şi Trio cu pian nr. 2 în do de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

* Tot de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român Stagiunea de marţi seara are astăzi în program un recital instrumental cu doar două lucrări, Sextet în La de  Nikolai Rimski-Korsakov şi „Souvenir de Florence” Piotr Ilici Ceaikovski, interpretate de: Andrei Stanciu – vioară, Cristina Şarpe – vioară, Emma Rotomeza – violă, Adrian Vasile – violă, Adrian Precup – violoncel, Eduard Zecheru – violoncel.

* În Expirat Club – Halele Carol, de la ora 19:00 începe Uninvited Showcase cu: Petra Acker, Nopame, Bad July, Deja Who, Tobi Ibitoye, Are You Anywhere, Valeria Stoica, ş.a.

* Fine, it’s Pink dă concert în Control Club, de la ora 21:00.

* The Motans susţine un concert, de la ora 22:00, în Berăria H.

EXPOZIŢII

* De la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Semne pentru circumscris absenţa”, a ceramistei Arina Ailincăi din Cluj-Napoca, ca prim eveniment dintr-o serie ce însumează artişti premiaţi în cadrul Bienalei de Carte Bibliofilă şi Carte Obiect care s-a desfăşurat anul acesta la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Calea Griviţei, nr. 64).

* Deschiderea oficială a expoziţiei artistei Daniela Donţu-Haşcevoi „Fără Măşti”, o extensie tematică dedicată portretului şi profunzimii stărilor umane, are loc, de la ora 18:30, la Elite Art Gallery (Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter), unde poate fi vizitată până pe 24 noiembrie.

* Între orele 18:00 – 20:00 la Goethe-Institut (Cal. Dorobanţilor, nr. 32) sunteţi invitaţi să vizitaţi instalaţia teatrală HIKIKOMORI, creată de artistul Vlaicu Golcea după un text de Holger Schober tradus de Ciprian Marinescu. Între orele 20:00-21:00 experienţa HIKIKOMORI se continuă cu un performance live realizat de Nicoleta Lefter, în compania înregistrată a actorilor Raluca Aprodu şi Emil Măndănac.

* La parterul Palatului Brâncovenesc din Mogoşoaia, până pe 2 decembrie puteţi vizita expoziţia „Confesiuni vizuale” a artistei Maria Balea.

* Expoziţia „Raport Urban” a pictorului Eugen Raportoru, avându-l ca invitat pe sculptorul Marian Petre, poate fi vizitată până la sfârşitul anului la Sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi” a Palatul Parlamentului.

CARTE ŞI LITERATURĂ

La Institutul Balassi, de la ora 19:00, are loc lansarea cărţii „Regatul lui Brighella”, de Thuróczy Katalin, urmată de un moment de lectură din acest volum susţinut de  studenţii din anul II actorie ai prof. Liviu Lucaci de la UNATC. Cu autoarea va discuta George Volceanov, traducătorul şi editorul cărţii.

CONFERINŢE

* La Facultatea de Teologie Ortodoxă (Str. Sfânta Ecaterina, nr. 2-4), de la ora 18:00 începe o seară duhovnicească în care se face evocarea Părintelui Arsenie Papacioc. Moderator: Pr. Conf. Gheorghe Holbea.

* Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, organizează, de la ora 18:00, în Sala Mare a Institutului (Aleea Alexandru, nr. 38), dezbaterea „Valori Morale în Anul Centenarului”, la care participă: prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, Valentin Mureşan, prof. univ. Viorel Vizureanu şi conf. univ. dr. Cristian Iftode de la Facultatea de Filosofie, precum şi lect. univ. dr. Emilian Mihailov, director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Participanţii la discuţie vor evoca legătura dintre Centenarul Marii Uniri şi problematica valorilor morale, o legătură ce reflectă dimensiunea dublă a idealului Marii Uniri, nu doar politică, ci şi profund morală. Totodată, dezbaterea va constitui şi o provocare de reflecţie asupra prezentului românesc, la 100 de ani de la Marea Unire.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.