Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 5 noiembrie

CINEMA

* La Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr.38), în cadrul programului „Operas primeras / Opere prime”, dedicat anul acesta femeilor cineaste, de la ora 19:00 are loc prezentarea filmului „Las amigas de l’Àgata / Prietenele Agatei” însoţită de o discuţie între regizoarea Marta Verheyen şi Ozana Nicolau, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

* Sala Palatului găzduieşte, de la ora 20:00, premiera naţională a filmului „Moromeţii 2”, în regia lui Stere Gulea, ce continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae interpretat de Horaţiu Mălăele.

* La Centrul Ceh, programul Documentary Mondays vă propune, de la ora 20:00, filmul „Soviet Hippies” de Terje Toomistu, care, mergând pe urmele mişcării hippie din URSS, ne descoperă atmosfera psihedelică underground a anilor 1970, când în ciuda regimului politic constrângător, o adunare de artişti, muzicieni, vagabonzi şi alţi noncomformişti şi-au creat, antrenaţi de ideea libertăţii, propriul Sistem în interiorul Uniunii Sovietice. Decenii mai târziu, un grup excentric de hipioţi ia calea Moscovei, unde încă se adună oameni pentru a comemora, an de an, evenimentul tragic din 1 iunie 1971, în care mii de hipioţi au fost arestaţi de KGB.

* CinePOLSKA, Festivalul de Film Polonez are în program, de la ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu, „O noapte liniştită”, comedie dramatică a cărei acţiune se petrece în ajunul şi în timpul Crăciunului, în care cineastul Piotr Domalewski face o disecţie pe viu nu numai a unei familii cu câteva generaţii, ci şi a Poloniei contemporane.

MUZICĂ

* De astăzi până Duminică 11 noiembrie se desfăşoară cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului internaţional MERIDIAN, dedicată Centenarului Marii Uniri şi organizată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Sub genericul CONFLUENŢE, festivalul aduce în faţa publicului creaţii de muzică nouă şi jazz – în primă audiţie absolută sau primă audiţie în România – îngemănate cu prezenţa altor arte: poezie, dans, arte plastice, arhitectură, design interior, video, film, teatrul de păpuşi. Evenimentul de deschidere are loc astăzi, de la 17:00, la Palatul Cantacuzino – Muzeul Naţional „George Enescu” şi cuprinde recitalul susţinut de Gaudeamus Quartet al Filarmonicii din Braşov, având în program patru creaţii în primă audiţie absolută compuse de Roman Vlad, Adrian Pop, Dan Dediu şi Adrian Iorgulescu, precum şi o lucrare de Ulpiu Vlad.

* Duo Kitharsis susţine un concert de la ora 17:30, în sala Atrium a Bibliotecii Naţională a României, în cadrul Stagiunii de Colecţie, ediţia a II-a. Invitaţi: soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur şi actorul Marius Bodochi, care vor readuce în atenţia spectatorilor creaţia poetică şi muzicală de la 1918. Vor putea fi ascultate cântece pentru voce şi pian şi miniaturi pentru pian create de Tiberiu Brediceanu (1877-1968), unul dintre delegaţii de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, precum şi poezii semnate de importanţi scriitori români ai epocii: George Coşbuc, Octavian Goga, Alexandru Vlahuţă, Ion Minulescu.

* Saxofonistul newyorkez de origine israeliană, Oded Tzur, îşi prezintă aplaudatul album „Translator’s Note”, editat de reputata casă de discuri „Enja Records”, de la ora 18:00, la Institutul Balassi. El cântă împreună cu ceilalţi membrii ai noului său quartet: pianistul israelian Nitai Hershkovits, basistul grec Petros Klampanis și bateristul american Colin Stranahan.

* De la ora 20:00, în Control Club, în seria de concerte Jazz Nouveau, cântă Eivind Aarset Quartet din Norvegia.

* Tot de la ora 20:00, Expirat Club – Halele Carol îşi deschide uşile pentru concertul susţinut de Pinholes, prefaţat de Flesh Rodeo.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.