Al treilea transplant de plămâni, la Spitalul Clinic Sf. Maria

Echipa medicală de la Spitalul Clinic Sf. Maria a efectuat al treilea transplant de plămâni, din acest an. Pacientul care a primit plămânul are 34 de ani, este din București și se afla pe lista de așteptare pentru intervenție. Donatorul avea 21 de ani și era din Baia Mare.

Intervenția chirurgicală a durat mai bine de șase ore, a fost extrem de dificilă din cauza fibrozei chistice de care suferea pacientul și a fost efectuată de aceeași echipă de medici de la Spitalul Sf. Maria care a realizat și celelalte două transplanturi de plămâni.

Managerul spitalului, dr. Narcis Copcă a declarat că starea bărbatului care a suferit intervenția este bună și, potrivit protocoalelor, se află într-o secție specială de terapie intensivă, unde este monitorizat.

,, În an centenar, noi românii facem transplanturi pentru români”- declară dr.Narcis Copcă. Managerul spitalului mai spune că asemenea intervenții chirurgicale extrem de dificile se fac în străinătate doar în centre medicale cu multă experiență în domeniu.

Echipa Medicală de la Spitalul Clinic Sf. Maria a mai efectuat alte două transplanturi de plămâni, anul acesta. Cei doi bărbați care au beneficiat de plămâni se simt foarte bine.

Spitalul Clinic Sf. Maria se află în subordinea Primăriei Capitalei și este administrat de ASSMB.

Agenția Națională de Transplant a informat Ministerul Sănătății că în cursul zilei de ieri a fost efectuată o prelevare de organe de la un donator în vârstă de 21 ani  aflat în moarte cerebrală în urma unui  traumatism cranio-cerebral, care se afla internat în Spitalul Județean Baia – Mare.

În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe:  pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș.

“România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost  finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“, a declarat astăzi Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.