Oamenii recunosc, în medie, un număr impresionant de 5.000 de fețe

Familie, prieteni, necunoscuţi întâlniţi în mijloace de transport în comun și personalități care apar la știri încontinuu: oamenii recunosc un număr impresionant de 5.000 de fețe, în medie, potrivit unui prim studiu pe această temă.

În cea mai mare parte a istoriei, oamenii au trăit în grupuri mici de aproximativ o sută de indivizi, un model care s-a schimbat dramatic în timpul ultimelor secole. Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea britanică din York arată că oamenii deţin capacități de recunoaștere facială care le permit să reţină zilnic mii de fețe întâlnite în locuri aglomerate, pe telefoanele smartphone și pe ecranele televizoarelor.

„În viața de zi cu zi, suntem obișnuiți să identificăm prietenii, colegii și celebritățile, precum și mulți alți oameni”, a declarat pentru AFP Rob Jenkins, de la Departamentul de Psihologie din York. „Dar nimeni nu a stabilit numărul de fețe pe care oamenii le cunosc cu adevărat”.

Fiecare dintre participanții testați au putut să-şi amintească o serie de fețe mergând de la 1.000 la 10.000.

„Am constatat că oamenii știu în medie aproximativ 5.000 de fețe. Fețele necunoscute sunt adesea prost identificate. Fețele familiare sunt identificate foarte fiabil, dar nu știm exact cum”, spune Jenkins.

Echipa, care s-a axat pe numărul de fețe pe care oamenii le cunosc cu adevărat, consideră că este posibil ca unii oameni să continue să învețe să recunoască un număr nelimitat de fețe, cu suficientă practică.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.