Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 octombrie

CINEMA

* De astăzi până pe 28 octombrie, în şase locaţii din Bucureşti se desfăşoară cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Les Films de Cannes a Bucarest. Programul primei zile cuprinde:

˟ Gala de deschidere, ce începe de la ora 18:00 la CinemaPRO şi cuprinde proiecţia dramei „Everybody Knows”, avându-i în distribuţie pe Penélope Cruz şi Javier Bardem, în prezenţa realizatorului ei, cineastul iranian Asghar Farhadi, care va susţine şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri;

˟ la Cinema Elvira Popescu, de la ora 17:30 rulează drama „Shéhérazade”, portret ultra-realist al delincvenţei juvenile din Marseille, incluzând şi o surprinzătoare poveste de dragoste, realizat de Jean-Bernard Marlin, care este prezent la proiecţie pentru un dialog cu publicul;

˟ la Cinemateca Union, de la ora 18:00 puteţi viziona drama „The Untamed”, realizată de Amat Escalante, distins cu Leul de Argint pentru cea mai bună regie, la Festivalul de Film de la Veneţia din 2016; proiecţia are loc în prezenţa directorului de imagine Manuel Claro, care va răspunde întrebărilor publicului;

˟ la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:15, în cadrul programului „Omagiu Lucian Pintilie” şi în prezenţa actorilor Maia Morgenstern şi Marcel Iureş, precum şi a producătorului Marin Karmitz rulează drama „Balanţa”, realizată în 1992 de cineastul comemorat, prefaţată de making-off-ul „Filmage / Filmare” de Gabriel Kosuth.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, începe cea de-a 20-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va avea loc un triplu eveniment. În primul rând, proiecţia unei excelente copii, în prezenţa unora dintre realizatorii săi, a filmului-manifest al Generaţiei ’70 din cinematografia românească, documentarul colectiv „Apa ca un bivol negru”, semnat de Andrei Cătălin Băleanu, Pierre Bokor, Iosif Demian, Stere Gulea, Roxana Pană, Dan Piţa, Dinu Tănase şi Mircea Veroiu. Cu această ocazie, este lansată cartea „Filmul, mon amour”, un volum de şi despre regretatul critic şi istoric de cinema Călin Căliman. De asemenea, este lansat şi cel mai recent număr (3 / 2018, al 21-lea din istoria publicaţiei) al revistei FILM, în prezenţa redactorului ei şef, criticul şi profesorul de cinema Dana Duma, precum şi a altor redactori şi colaboratori ai acestei publicaţii editate de UCIN.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având ca solistă pe pianista Anna Fedorova. În program: Preludiu la unison de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov şi Simfonia nr. 1, în Re de Gustav Mahler.

* Orchestra Naţională Radio dirijată de Janko Zsolt vă invită, de la ora 19:00, la Sala Radio, să „călătoriţi” imaginar prin celebra partitură „Marea”, finalizată de compozitorul francez Claude Debussy în timpul unui sejur la Grand Hotel, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din staţiunea britanică Eastbourne, de pe coasta Canalului Mânecii. Programul serii cuprinde şi lucrări de Mozart: uvertura operei „Flautul fermecat” şi Concertul nr. 1 în Sol pentru flaut şi orchestră, avându-l ca solist pe Matei Ioachimescu.

* În Quantic Club, de la ora 19:00 începe „Death Fest – 10 ani”, la care participă: R. Smegma, Blutrina, Senzar şi B.Pestilence.

* SupportYourLocalBands Music Festival, se încheie cu concertele susţinute în Clubul Mojo, începând cu ora 20:00, de trupele: The Mono Jacks, The Speakers şi Gramofone.

* Pianistul de jazz, compozitorul şi producătorul Johnny Bica îşi lansează albumul „The Real Vibrations” în cadrul concertului pe care-l dă, de la ora 20:00, în Copper’s Pub.

* Tot de la ora 20:00, în Green Hours jazz-Café, trupa inimoasă americană The Ineloquent (Daniel Eakins – voce / chitară, Georgiana Eakins – voce / clape şi Pablo Calderon – ghitară / baterie / percuţie) susţine un concert caritabil, donaţiile mergând la Adpare, un ONG care activează în domeniul prevenirii traficului de persoane şi protecţiei celor traficate.

* De la ora 21:00, în Clubul Ţăranului, începe #Shango: Rareş Totu plays #Santana, cu: Adi Tetrade, Cosmin Farcaş, Alin Neagoe, Nicu Dumitrescu.

* Un nou concert Robin And The Backstabbers are loc, de la ora 22:30, în Hard Rock Café.

* Viorica şi Ioniţă cântă împreună cu Taraful din Clejani în Berăria H, începând cu ora 23:15.

SPECTACOLE

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) vă invită, de la ora 18:00, la spectacolul „Singurătatea omului singur”, solilocviu dramatic în regia şi interpretarea lui George Custură, de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, şi Claudia Motea, bazat şi legat de viaţa şi opera lui Mihail Sebastian, pe texte din „De două mii de ani”.

* În Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, de la ora 18:30 are loc avanpremiera cu o nouă montarea a operei „Motanul Încălţat” pe muzica lui Cornel Trăilescu şi libretul lui Tudor Muşatescu şi Ninei Stoiceva, în regia lui Cristian Mihăilescu. Premiera va avea loc în zilele de 20 şi 21 octombrie, orele 17:00, respectiv 11:00.

EXPOZIŢII

* De la ora 18:00, în Palatul Universul, la Mezanin şi Beans & Dots – Café Club, ElectroPutere şi The Real Office lansează proiectului „Capital’s Time Machine”, o expoziție ce are ca punct central reprezentarea timpului din punctul de vedere a 10 artişti.

* În cadrul celei de-a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Brigitte Lacombe – Theater / Cinema” în Sala Imagine din ArCuB – Hanul Gabroveni.

ALTE EVENIMENTE

* Conferinţa „Între dreptul istoric, dreptul popoarelor şi politica de putere. Trasând frontiere la finalul Marelui Război”, este susţinută de Alin-Victor Matei, lector universitar în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, de la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi (Str. Londra, nr. 39).

* Observator cultural continuă seria de întâlniri între liceeni şi scriitori români, având-l ca invitat pentru ediţia din luna octombrie a „Observator Lyceum”, pe Cristian Fulaş, autorul romanului „Fâşii de ruşine” şi al volumului de nuvele „Cei frumoşi şi cei buni”, cărţi dezbătute, de la ora 19:30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.