Ordonanţa de urgenţă pentru Legile Justiției, publicată în Monitorul Oficial!

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial, la o zi după ce a fost adoptată în şedinţa de Guvern.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a prezentat, luni, după şedinţa de Guvern, mai multe prevederi ale OUG, inclusiv pe cea prin care se măreşte vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, potrivit news.ro.

„Vechimea minimă acum este de 8 ani şi va fi de 15 ani. La MJ, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat modelul CSM şi pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant”, a subliniat Toader.

O altă modificare se referă la majorarea până la 10 ani a vechimii în profesie pentru a ocupa o funcţie de procuror în DNA sau în DIICOT.

Referitor la revocarea membrilor CSM, ministrul a spus că i se pare necesară eliminarea din lege a prevederii care spune că membrii pot fi revocaţi din funcţie dacă pierd încrederea celor care i-au ales, pentru că încrederea este subiectivă şi nu poate fi cuantificată.

Pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până la finalul anului 2019 pentru a evita criza de deficit de personal, a mai anunţat ministrul Justiţiei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.