„Seism 2018” a treia zi

Update 19.59

În cadrul exercițiului de simulare a unui cutremur major, produs în România, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului, peste 3.900 de persoane decedate, peste 7.000 de persoane rănite, dintre care 7 cetățeni străini, peste 45.000 persoane fără adăpost, iar peste 2.300 sunt dispărute.
În urma replicii produse la ora 16.45, au fost afectate 40 de clădiri, dintre care 10 s-au prăbușit, 28 sunt avariate și 2 sunt afectate de alunecări de teren.
De asemenea, potrivit scenariului, au fost afectate 4200 de clădiri (420 distruse total, 1420 distruse parțial și 2.400 improprii pentru locuit).
Precizăm că, până în prezent, peste 45.000 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în taberele de sinistrați instalate în localitățile Voluntari și Afumați, din județul Ilfov, în cele operaționalizate pe Arena Națională din București și în spațiile de evacuare puse la dispoziție de autoritățile locale.
În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenție în situații de urgență au desfășurat și desfășoară în continuare activități pe marginea scenariului existent și a situațiilor ipotetice care sunt introduse, inopinat, în exercițiu.
Coordonarea medicală și pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, județul Ilfov, împreună cu reprezentanții EMTCC și ofițerii de legătură ai agențiilor internaționale implicate în desfășurarea exercițiului.
În continuarea exercițiului SEISM 2018 a fost declanșat exercițiul EU MODEX, axat pe coordonarea și colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC).
Acesta este cel mai amplu și cel mai complex exercițiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.
În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori și participanți din 26 de state, membre UE dar și țări care nu sunt parte a Uniunii Europene: Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Update 19.45

Spitalul de nivel 1 al SMURD situat în spatele Academiei Românie a fost închis pentru dezinfecţie din cauza apariţiei unui caz de varicelă, a anunţat astazi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

“Un incident real. A trebuit să închidem spitalul românesc de nivel 1 al SMURD-ului noaptea trecută şi este închis astăzi până la ora 12,00 pentru dezinfecţie având în vedere că unul dintre colegii care lucrează acolo a avut varicelă şi, fiind o boală infecţioasă, a trebuit să închidem spitalul şi am anunţat toate celelalte spitale să nu mai trimită pacienţi către el. Au fost anunţate şi echipele de salvare să nu mai trimită pacienţi către spital. Toate măsurile de dezinfecţie au avut loc.  A fost o situaţie reală şi măsura luată a fost una necesară”, a spus Arafat.

Update 19.41

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat astazi că în cadrul exerciţiului “Seism 2018” au fost transferaţi pacienţi cu aeronave către spitale din Târgu Mureş şi Craiova, iar Primăria Bucureşti a amenajat o tabără pentru peste 10.000 de sinistraţi.

O misiune s-a efectuat cu o aeronavă a Ministerului Apărării şi au fost transportate 15 persoane către Târgu Mureş. Misiunea a fost însoţită de unul dintre observatorii NATO, care a mers cu pacienţii până la aeronavă şi de la aeronavă la Târgu Mureş, până la UPU şi a văzut toate procedurile. Aşteptăm raportul. Iar aeronava Ministerului Afacerilor Interne, este vorba de un elicopter care a transportat două persoane la Craiova. Evacuările medicale vor continua”, a declarat Arafat.

“Primăria Municipiului Bucureşti deja a activat tabăra de sinistraţi de la Arena Naţională. Am vizitat-o în cursul nopţii. Pot să spun fără nicio exagerare:este impresionant ce s-a putut realiza în comun cu colegii de la ISU. Sunt două tabere acolo, una exterioară, în corturi, pentru 600 de persoane, care poate fi folosită pentru familii, şi una în interiorul arenei, care are în acest moment aproximativ 10.000 de locuri, care sunt fizic acolo şi care pot fi văzute, cu paturi, cu saci de dormit, cu tot ce trebuie. Bineînţeles, încă încercăm să identificăm şi alte locaţii şi mai sunt capabilităţi la nivelul arenei pentru suplimentarea până la 20.000 de locuri”, a afirmat Arafat.

Accesul se face prin filtrul poliţiei, care ţine evidenţa persoanelor, existând şi posibilitatea eliberării actelor de identitate.

Update 19,37

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat asazi că la exerciţiul “Seism 2018” nu a fost folosit sistemul RO-ALERT pentru că nu s-a dorit să se preseze foarte mult populaţia.

Secretarul de stat în MAI a precizat că, în cadrul exerciţiului de simulare a intervenţiei în caz de cutremur, va începe evacuarea internaţională.

“Vom începe evacuarea internaţională curând: e avionul suedez  care urmează să vină şi să fie certificat în timpul acestui exerciţiu să fie parte a Mecanismului european de protecţie civilă. E un avion medical, deci poate evacua pacienţi. De asemenea, vom evacua cu un avion israelian de la Ministerul lor al Apărării, e un avion slovac si acesta este pentru pacienţi răniţi uşor şi suport consular pentru oameni care sunt din alte ţări.

Încă un lucru: am testat cu câteva ambasade şi ştiu că au fost deja interacţiuni cu Ambasada SUA şi Ambasada Germaniei privind pacienţi străini în ţară – cetăţeni din Germania şi SUA – din ce am fost informat şi-au trimis echipa mobilă consular”, a spus Arafat.

Update 17.52

Alte site-uri active în acest moment sunt: Spitalul Militar Mobil Român, situat în apropierea Bazei militare 70, Spitalul mobil israelian, situat în Baza militara 70 și Spitalul mobil austriac, situat în incinta Henkel Logistics Pantelimon. Potrivit scenariului, mai multe persoane rănite în urma replicii de la ora 16.45 au fost transportate la aceste locații.

Update 17.15

Acțiune de intervenție în desfășurare la site-ul de la Academia de Poliție pentru extragerea de sub dărâmături a mai multor persoane surprinse în urma replicii de la ora 16.45,potrivit scenariului.
Situație tactica Arena Națională : Echipaje ale Jandarmeriei au fost solicitate sa preia și sa transporte la taberele de sinistrați de la Arena Națională 80 de persoane, din doua zone din Capitală , ramase fără locuințe care solicita transportul într-o locație pusa la dispoziție de autorități.

 

 

 

 

 

 

 

Update 16.51

La ora 16.45 s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 136 de kilometri, conform scenariului, o nouă replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă este, și de această dată, municipiul București, fiind informații despre producerea unor pagube materiale și despre persoane afectate.
În prezent se realizează recunoașterea în teren și evaluarea pagubelor, activități întreprinse de echipele de intervenție în situații de urgență.
Poliția și Jandarmeria asigură măsurile de ordine publică în zonele în care se desfășoară activitățile din cadrul exercițiului și acordă asistență persoanelor prezente în respectivele zone.
*
În contextul exercițiului Seism 2018, transmitem câteva recomandări utile pentru cetățeni, într-o situație reală după producerea unui cutremur:

1. Încercați, în primul rând, să rămâneți calmi.
2. Liniștiți persoanele speriate și copiii.
3.Verificaţi dacă sunteți răniți și apoi uitați-vă și la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asigurați primul ajutor, doar dacă vă pricepeți.
4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, ați fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviți cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteți blocați, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.
5. Folosiți telefonul doar pentru a semnala o urgență.
6. Puneți-vă încălțăminte și haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucățile căzute, în special cele de sticlă.
7. Verificați dacă locuința a suferit pagube.
8. Verificați starea instalației de gaz doar cu emulsie de apă și săpun.
9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleți cada și alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
10. Dacă trebuie să părăsiți locuința pentru că nu mai este sigură, nu uitați să vă luați rucsacul de urgență.
11. ATENŢIE! Fiți atenți la scări. S-ar putea ca mișcarea seismică să fi afectat rezistența acestora.
12. Dacă aveți nevoie de ajutor și nu mai puteți ieși din locuință, puneți la fereastră un afiș pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
13. Ascultați la radio instrucțiunile autorităților.
14. Nu folosiți mașina decât în situații extreme. Căile de circulație trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.
15. În unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, profesorii îndrumă copiii și asigură protecția acestora până la sosirea unui adult din familie.

 

Update 16.15

Primăria Capitalei a instalat, în doar cinci ore, 10.000 de paturi de campanie și saci de dormit
DGAMSB a pregătit aproape 2.000 de porții de hrană, iar Poliția Locală a asigurat menținerea ordinii publice

În cadrul exercițiului „Seism 2018”, pe parcursul nopții trecute, peste 500 de angajați ai Primăriei Capitalei, din direcțiile și instituțiile din subordine, care au atribuții în domeniul siguranței cetățenilor și situațiilor de urgență, au organizat tabăra de sinistrați de la Arena Națională, cu o capacitate de 20.600 de persoane care pot fi adăpostite.

Astfel, în doar cinci ore, în interiorul stadionului s-au instalat 10.000 de paturi de campanie și saci de dormit, iar DGASMB a pregătit 1.400 de porții de hrană.

 

 

 

 

Prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și DGASMB, s-a asigurat o morgă mobilă, consiliere psihologică și personal medical. Totodată, ASSMB actualizează permanent inventarul paturilor disponibile în spitalele administrate și a locurilor de frigidere mortuare, pentru a avea situația în timp real. La ora 8.00 dimineața, în cele 19 spitale administrate de ASMB erau disponibile 573 de paturi medicale pentru adulți, 49 pentru copii (cu posibilitate de suplimentare de 126 de paturi), 398 de paturi chirurgie (cu posibilitate de suplimentare de încă 90), 61 ventilatoare ATI, 76 de paturi terapie intensiva/monitorizare (la nevoie încă 11) și 47 de frigidere mortuare.

 

 

 

De asemenea, Compania Municipală Consolidări București a participat activ la acțiunea de organizare a taberei pentru sinistrați la Arena Națională, noaptea trecuta. Aproape 130 de angajați ai companiei au ajutat, în principal, la montarea paturilor de campanie necesare celor câteva mii de sinistrați. Toate utilajele și mașinile din dotarea Companiei Municipale Consolidări București au fost redirecționate către Arena Națională, pentru a fi folosite în caz de nevoie. Pe parcursul nopții, au mai fost distribuite prelungitoare electrice către zonele indicate.

La pregătirea taberei pentru sinistrați de la Arena Naționala a participat și STB cu 72 de angajati și 12 autobuze care au preluat participanții la exercițiu. STB a raportat 40 de mijloace de intervenție (6 remorchere, 2 de intervenții, 2 pentru depanări, 5 echipe sudură și verificat calea de rulare, 3 echipe macaze automate și 6 echipe de verificat rețeaua de contact, 4 basculante, 2 automacarale, 3 buldoexcavatoare etc.).

Totodată, 130 de polițiști locali au sprijinit acțiunea de organizare a taberei, au montat paturi pentru sinistrați si au asigurat menținerea ordinii publice în zonă. În paralel, echipele inspectorilor Direcției Control din cadrul Poliției Locale București efectuau acțiuni speciale de depistare a imobilelor avariate, care prezentau riscuri.

Astăzi, DGASMB pune la dispoziție pentru exercițiu două cantine sociale pe care le administrează: Cantina Sf. Constantin din Str. Sf. Constantin, nr. 8, sector 1, și Cantina Grivița din Calea Griviței, nr. 216, sectorul 1.

 

Update 15,30

Societatea Națională de Cruce Roșie din România participă în aceste zile la exercițiul de ala

Societatea Națională de Cruce Roșie din România participă în aceste zile la exercițiu de alarmare pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional și național, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Rolul Crucii Roșii Române în cadrul acestei simulări de intervenție în caz de dezastre este unul de sprijin, de asigurare în taberele de sinistrați a serviciului de restabilire a legăturilor familiale ( RLF) și de logistică în cadrul taberelor amplasate la Arenele Naționale.

Încă din prima etapă a exercițiului, Crucea Roșie Română este reprezentată prin directorul departamentului de Intervenția la Dezastre alături de alte instituții, la Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani. În cele două tabere de sinistrați  de la Afumați și Voluntari (județul Ilfov) sunt alocați voluntari special pregătiți pentru serviciul de restabilire a legăturilor familiale. Alți 30 de voluntari de Cruce Roșie din București și Ilfov s-au aflat, duminică,  pe Stadionul Național unde au contribuit la ridicarea taberei de sinistrați. Aceștia au montat corturi și paturi, au acordat primul ajutor psihologic victimelor și au supravegheat starea acestora pe toată durata exercițiului. Alți 16 voluntari de la filialele de Cruce Roșie din Alba, Brașov, Suceava, Sector 1 București și Suceava, asigură simularea rănilor victimelor la Centrele de machiaj din Pantelimon, ISU și Otopeni.

Crucea Roșie Română este pregătită să intervină în orice moment cu voluntari și echipamente de logistică. Avem mobilizați voluntari de la filialele de Cruce Roșie din București, 15  corturi tip “spyder”, 1 cort gonflabil ( 5m *10m) pentru adăpost sinistrați prevăzut cu un tun de căldură, 2 moto-generatoare de curent  de 3,5 Kw,  1 moto-generator  de 2,4 Kw, 1 sistem de iluminat tip balon, 50 de paturi pliante, 500 pături de lână, 500 saci de dormit, 100 izoprene, scaune și lanterne, 150 pachete igienice, 700 perechi de cizme de cauciuc

rmare pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional și național, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. 

Rolul Crucii Roșii Române în cadrul acestei simulări de intervenție în caz de dezastre este unul de sprijin, de asigurare în taberele de sinistrați a serviciului de restabilire a legăturilor familiale ( RLF) și de logistică în cadrul taberelor amplasate la Arenele Naționale.

Încă din prima etapă a exercițiului, Crucea Roșie Română este reprezentată prin directorul departamentului de Intervenția la Dezastre alături de alte instituții, la Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani. În cele două tabere de sinistrați  de la Afumați și Voluntari (județul Ilfov) sunt alocați voluntari special pregătiți pentru serviciul de restabilire a legăturilor familiale. Alți 30 de voluntari de Cruce Roșie din București și Ilfov s-au aflat, duminică,  pe Stadionul Național unde au contribuit la ridicarea taberei de sinistrați. Aceștia au montat corturi și paturi, au acordat primul ajutor psihologic victimelor și au supravegheat starea acestora pe toată durata exercițiului. Alți 16 voluntari de la filialele de Cruce Roșie din Alba, Brașov, Suceava, Sector 1 București și Suceava, asigură simularea rănilor victimelor la Centrele de machiaj din Pantelimon, ISU și Otopeni.

 

 

 

 

 

Crucea Roșie Română este pregătită să intervină în orice moment cu voluntari și echipamente de logistică. Avem mobilizați voluntari de la filialele de Cruce Roșie din București, 15  corturi tip “spyder”, 1 cort gonflabil ( 5m *10m) pentru adăpost sinistrați prevăzut cu un tun de căldură, 2 moto-generatoare de curent  de 3,5 Kw,  1 moto-generator  de 2,4 Kw, 1 sistem de iluminat tip balon, 50 de paturi pliante, 500 pături de lână, 500 saci de dormit, 100 izoprene, scaune și lanterne, 150 pachete igienice, 700 perechi de cizme de cauciuc.

Update ora 13.49

Sosirea echipei Slovaciei, baza 90

 

 

 

 

 

Numele si functiile celor doua persoane care au dat astazi declaratii la Baza 90, impreuna cu dr. Raed Arafat:
🔹 Geir ELINGSEN – lider de echipa, Mecanismul European de Protectie Civila
🔹 Matus HAMZA – lider de echipa, EURACARE Slovacia

‘”Este un avion de stat, este avion prezidenţial, înăuntru există o sală de şedinţe în care am stat şi am avut o şedinţă cu colegul nostru şi i-am explicat situaţia. Capabilitatea lor este de 30 şezut plus o targă, dar scaunele şezut pot fi puse şi în poziţie culcată, adică de pat, ceea ce înseamnă că pot fi luaţi uşor răniţi sau persoane care să plece la ele acasă”, a declarat Arafat.

Liderul echipei EURACARE Slovacia, Matus Hamza, a explicat că datoria lor este să evacueze şi să asigure asistenţă psihosocială pentru străinii care necesită să fie transferaţi din România, echipa putând fi mobilizată în 12 ore de la lansarea apelului.

„Sunt patru avioane disponibile la nivel guvernamental care sunt înscrise în astfel de misiuni. Aceste avioane, fiind guvernamentale, au acces diplomatic, ceea ce înseamnă că au acces în anumite zone unde alte avioane sau chartere nu pot ateriza”, a spus Matus Hamza.

Urmează ca echipa să intre în contact cu autorităţile locale şi să preia răniţii.

Update ora 13.00

În formațiunea medicală ROL 2 E dislocată în poligonul C 70 Geniu Aviație au avut loc acțiuni preventive de dezinsecție, dezinfecție şi deratizare având în vedere amplasarea spitalului într-o zonă deschisă, de poligon. Acțiunea a fost realizată de personal specializat de la Centrul de Medicină Preventivă din subordinea Direcției medicale a MApN.

 

 

 

 

 

 

 

Update 12.15

In cadrul exercitiului “Seism 2018” s-a semnalat, in zona Bibliotecii Nationale prabusirea unei cladiri si exista informatia ca o persoana a fost surprinsa sub daramaturi. Echipa sosita la fata locului, formata dintr-o autospeciala cu apa si spuma, o autospeciala pentru descarcerare si o autospeciala de prim ajutor cauta victima. Comandantul interventiei a precizat ca dupa acordarea primului ajutor, victima va fi transportata la spital.

Update 12.00

În jurul orei 13.00, la Baza 90 este așteptată echipa Slovaciei care va asigura evacuarea aeromedicala a victimelor, potrivit scenariului.

Aeronava este prevăzută cu dotari complexe, care permit cazarea temporara a victimelor, pana in momentul in care se decide decolarea in vederea evacuarii.

Raed Arafat va fi prezent la aceasta activitate.

Update 11.48

A fost instalat și operationalizat spitalul mobil norvegian din cadrul site-ului de la Academia de Poliție

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La ora 10.30, la Ciolpani, dl Raed Arafat va avea declaratii de presa referitoare la derularea exercițiului in continuare.

Update 11.36

Spitalele din Bucuresti, functionale conform scenariului exercitiului, se implica.

15 pacienti in stare critica adusi concomitent si aproximativ 80 de raniti mai usor pot fi primiti la spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti in cadrul exercitiului „Seism 2018”, a precizat purtatorul de cuvant al unitatii medicale doctor Silvia Nica.
Medicul a mentionat ca sunt pregatite 10 sali de interventie chirurgicala in care pacientii critici pot fi dusi concomitent cu posibilitatea de a extinde interventiile chirurgicale si in alte sali, daca este nevoie.
Doctor Silvia Nica a mai adaugat ca langa Unitatea de Primiri Urgente a spitalului Municipal au fost amplasate, la solicitarea spalului, doua spitale mobile care au o capacitate de 20 de paturi fiecare.
Unitatile mobile au fost solicitate pentru ca nu mai puteau prelua alti pacienti.
Spitalele pot oferi servicii medicale pacientilor raniti in urma cutremurului care nu necesita investigatii si interventii chirurgicale

 

Update 9.57

Site-uri active la acest moment:
Industria Iutei, Veseliei nr 10, misiuni de căutare-salvare persoane surprinse sub dărâmături, asistenta și evacuare medicala.
Fabrica de bere Rahova, misiuni de salvare de la înălțime, evacuare și asistenta medicală.
Biblioteca națională – punct de prim ajutor organizat de Crucea Roșie din România, asistență medicală.
De asemenea, rămân operaționale spitalele mobile ale echipelor naționale și internaționale și taberele pentru sinistrați.

„””

În cadrul exercițiului de simulare a unui cutremur major, produs în România, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului, peste 3000 de persoane decedate, 5200 de persoane rănite, peste 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. 565 de oameni au fost salvați în cursul nopții, 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4700 sunt dispărute.
De asemenea, potrivit scenariului, au fost afectate 4200 de clădiri (420 distruse total, 1420 distruse parțial și 2.400 improprii pentru locuit).
Tot potrivit scenariului, 5 spitale din București au fost distruse de cutremur, 22 de unități spitalicești au fost distruse parțial, iar 8 au fost avariate dar au rămas funcționale.

Precizăm că, pe parcursul nopții, 133 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în tabăra de sinistrați instalată în zona localității Voluntari, județul Ilfov.

La acest moment sunt funcționale două tabere de sinistrați (Afumați și Voluntari, județul Ilfov) și se lucrează pentru operaționalizarea celor trei tabere de la Arena Națională din București. Capacitatea totală a celor cinci tabere fiind de peste 30.000 de persoane.

De asemenea, azi-noapte, aeronavele IGAv și MApN care au efectuat evacuări medicale către Mureș și Craiova s-au întors în București.

În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenție în situații de urgență vor desfășura activități pe marginea scenariului existent și a situațiilor ipotetice care vor fi introduse, inopinat, în exercițiu. Pentru moment sunt active spitalele mobile din Israel și al Armatei Române, instalate în zona bazei militare 70.
Coordonarea medicală și pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, județul Ilfov, împreună cu reprezentanții EMTCC și ofițerii de legătură ai agențiilor internaționale implicate în desfășurarea exercițiului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.