Numărul nașterilor prin cezariană a crescut – Avertismentul ginecologilor

Numărul nașterilor prin cezariană aproape că s-a dublat în lume, în ultimii cincisprezece ani, de la 12% la 21%, între 2000 și 2015, depășind chiar și 40%, în 15 țări. Acest fapt îi determină pe ginecologi să-şi pună multe întrebări în legătură cu această „epidemie”, într-un studiu publicat în revista „Lancet”.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca procentul de nașteri prin cezariană să nu depășească 10-15%. Dar 60% din cele 169 de țări chestionate se situează peste acest prag, în timp ce un sfert dintre țări se află sub el, punând în pericol atât mama, cât și copilul, spune un studiu bazat pe cifrele OMS și UNICEF. În 15 țări, peste 40% dintre nașteri au loc prin cezariană (Republica Dominicană, Brazilia, Egipt, Turcia, Venezuela, Chile, Columbia, Iran etc.).

„Creșterea puternică a numărului de cezariene, mai ales în medii înstărite şi fără motive medicale, este problematică din cauza riscurilor asociate pentru mamă și copil”, subliniază coordonatoarea studiului, Marleen Temmermann, de la Universitatea Aga Khan din Kenya și Universitatea Ghent din Belgia.
„În cazurile în care apar complicații, cezarienele salvează vieți și trebuie să promovăm accesul femeilor (la această operație) în zonele sărace, dar nu ar trebui să se facă abuz”, mai subliniază coordonatoarea studiului, Marleen Temmermann.

Disparitățile sunt copleșitoare între Africa Subsahariană (4,1%) și America Latină și Caraibe, unde rata a ajuns la 44,3%, în 2015. În Asia, utilizarea cezarienelor a crescut în medie cu 6% pe an, ajungând de la 7,2% la 18,1% dintre nașteri între 2000 și 2015. În America de Nord (32%, în 2015) și Europa de Vest (26,9%), creșterea fiind de aproximativ 2% pe an.

Studiul publicat în revista „Lancet”, bazat pe datele colectate de OMS și UNICEF, nu explică această creștere vertiginoasă a numărului de cezariene în unele țări. Totuşi, se constată o legătură cu nivelul de venit și educație al femeilor: de exemplu, în Brazilia, cezariana reprezintă 54,4% din numărul nașterilor pentru femei cu un nivel ridicat de educație, comparativ cu 19,4% pentru femeile cu mai puțină educație. Congresul Mondial de Ginecologie și Obstetrică din Brazilia a avansat mai multe piste cu privire la cauzele acestei „epidemii”: o scădere a competenței corpului medical de a asista o naștere potențial dificilă pe cale naturală, confortul programării naşterii, tarife mai atractive pentru medici și clinici în caz de cezariană…

Congresul Mondial de Ginecologie (FIGO) recomandă mai multe modalităţi de a limita abuzul de cezariene: practicarea unui tarif unic pentru nașteri, prin cezariană sau nu, obligarea spitalelor să-și publice statisticile, să informeze mai bine femeile despre riscuri, să îmbunătățească pregătirea medicilor pentru nașterea naturală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.