Bucureștiul, mai sărac în evenimente culturale

Bucureștiul va fi mai sărac în evenimente culturale toamna aceasta. Asta după ce Primăria Capitalei a decis să anuleze sesiunea de finanțare nerambursabilă în domeniile Cultură, Protecţia Mediului Înconjurător și Activităţi de Tineret.

Operatorii culturali independenți se declară dezamăgiți și spun că nici măcar nu au fost anuntați.

Sursa foto: www.graiul.ro

“Lăsând la o parte că a fost un întreg maraton realizarea acestui dosar și depunerea lui, pentru că au cerut foarte multe certfificate care se eliberează într-o perioadă de timp mult mai lungă și a trebuit să mergem de la ANAF în piața Amzei, din piața Amzei la Tribunalul București, adică o întreagă nebunie.. plus că secțiunile care trebuiau completate în acel proiect scris, mi s-au părut extrem de complicate, de fapt nu complicate, foarte complexe și foarte mult de scris pentru o perioadă atât de scurtă și ținând cont că perioada de implementare a proiectului era una scurtă.. La noi există cultură și se fac evenimente culturale un pic în prima parte a anului pentru ca din ianuarie până în martie nu se face absolut nimic pentru că nu sunt bani la buget și apoi un pic în toamnă pentru ca pe perioada verii din nou nu se mai întâmplă nimic”, a declarat Daniela Apostol, directorulul Festivalului Docuart, un festival de film documentar exclusiv românesc, pentru Radio România Cultural.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei susține că a fost nevoită să suspende sesiunea de finanțare din cauza unor disfucționalități de ordin tehnic, dar și a timpului scurt rămas până la sfârșitul anului pentru implementarea proiectelor.

Procedura de selecție este suspendată și urmează să fie reluată anul viitor la o dată ce va fi stabilită cu toate părțile interesate, transmite Mircea Apostolescu:

“Procedura ar fi fost anulată întrucât s-au înregistrat disfunctionalități de ordin tehnic în secțiunea site-ului unde a fost publicat anunțul, aceea de finanțări nerambursabile. Disfuncționalitatea a fost semnalată începând cu data de 27 septembrie. Întrucât nu a fost posibilă remedierea în timp util, în vederea respectării calendarului anunțat anterior și având în vedere că procedura era una accelerată, s-a considerat că situația, în ansamblu, ar putea avea un impact direct asupra timpului efectiv de implementare a procedurii de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă pentru anul 2018. Primăria Capitalei va invita ong-urile în perioada următoare la o întâlnire de lucru privind metodologia de finanțare pe anul 2019”.

Din martie anul acesta Programul de finanțare nerambursabilă desfășurat între 2014 și 2017 prin ARCUB, este derulat prin Direcția Relația cu ONG, Sindicate și Patronate din cadrul Primăriei Capitalei.

Sursa foto: www.adevarul.ro

Regizorul Radu Popescu, directorul Festivalul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, a declarat pentru Radio România Cultural că nu consideră credibil motivul invocat de primărie, întrucât se știa că timpul este foarte scurt:

“Ceea ce mă deranjează pe mine este că, în momentul în care s-a făcut această anulare, putea s-o facă înainte de termenul limită pentru că au fost o sumă de organizații, de oameni, care au muncit foarte mult pe o aplicație, cu birocrație mare, în care, se vedea foarte clar, că oamenii care au conceput-o nu aveau habar despre ce vorbesc acolo și, la fel, noi care facem aplicații de zeci de ani, inclusiv cu fonduri europene, n-am înțeles de fapt, ce se cere de la noi. Și după ce muncești ca un sclav la o astfel de aplicație, zile și nopți întregi, o depui și după ce o depui ești anunțat cu o scuză absolut penibilă că această sesiune de finanțare nu se mai ține. Dacă aveau niște probleme, putea să anunțe cu câteva zile înainte de termenul limită.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.