Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 5 octombrie

CINEMA

Programul zilei la Anim’est 13.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 14:00, „Hoffmaniada”, singurul lungmetraj de animaţie stop-motion din competiţie, realizat de rusul Stanislav Sokolov, care îl plasează pe scriitorul, compozitorul şi pictorul german E.T.A. Hoffmann în mijlocul scrierilor sale fantasmagorice;

– de la ora 16:00, lungmetrajul „A murit un om”, o poveste emoţionantă despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, adaptată de Olivier Cossu după banda desenată a lui Kris şi Etienne Davodeau despre o grevă ce a avut loc în 1950 la Brest;

– de la ora 18:00, scurtmetrajele din a 8-a grupare a Competiţiei internaţionale;

– de la ora 20:00, lungmetrajul „Ruben Brandt  – colecţionar”, de Milorad Krstic despre un celebru psihoterapeut nevoit să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecţii private pentru a nu mai suferi de coşmaruri;

– de la ora 23:59, animaţiile „de coşmar” din programul Creepy Animation Night.

˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate:

– de la ora 14:30, scurtmetrajele din calupul 7 al Competiţiei internaţionale;

– de la ora 16:30, cele mai bune animaţii realizate în cadrul departamentului de animaţie al celebrei şcoli de cinema din Praga, FAMU;

– de la ora 18:30, lungmetrajul „Insula Câinilor” în regia lui Wes Anderson distins cu Ursul de Argint la Berlin, a cărei acţiune este plasată în Japonia, într-un viitor distopic, pe o insulă îndepărtată, unde cinci câini – Chief, Rex, Boss, Duke şi King – nu mai pot de plictiseala cauzată de izolarea lor cauzată de o „gripă canină”;

– de la ora 23:59, animaţii din programul Creepy Animation Night, completate de primul performance OrkiPP – un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid.

˟ La CINETic (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative, din str. Tudor Arghezi, nr. 3B), de la ora 14:00 are loc prezentarea Making of „Ceva”.

MUZICĂ

* Alina Nauncef – vioară şi Lilianei Iacobescu – pian susţin recitalul „Capodopere enesciene” dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918, de la ora 18:00, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Naţional George Enescu.

* Alexandru Tomescu este solistul concertului ce inaugurează noua stagiune de la Sala Radio, una aniversară ce marchează Centenarul României şi sărbătorirea celor 90 de ani de la înfiinţarea postului public Radio România precum şi a Orchestrei Naţionale Radio, care susţine concertul de deschidere, de la ora 19:00, dirijat de Nicolae Moldoveanu, având în program: Concertul în Re pentru vioară şi orchestră de Erich Wolfgang Korngold şi Simfonia nr. 5 de Gustav Mahler.

* Sub bagheta îndrăgitului pianist şi dirijor Christian Zacharias, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” reia, de la ora 19:00 la Ateneul Român, concertul inaugural al Stagiunii 2018-2019 cu un program Ludwig van Beethoven, ce cuprinde: selecţiuni din „Creaţiunile lui Prometeu”; Concertul nr. 3, în do, pentru pian şi orchestră şi Simfonia nr. 2, în Re.

* Ambele concerte susţinute de trupa americană Son Lux în Control Club (primul de la ora 19:00, al doilea de la ora 22:00) sunt sold out.

* Ioana Ernea (voce) şi Habanegra (Luis Palomino – sax şi flaut, Carlos Enrique – pian şi Raubel Torres Gonzalez – bas) cântă. De la ora 19:30, muzică sud-americană şi românească veche la Grădina Merlock (Str. C.A Rossetti, nr 37).

* Q Fest continuă şi astăzi în Quantic Club, unde, de la ora 20:00 cântă trupele Altar, Sinoptik şi RoadkillSoda. După concerte, are loc un after-party gratuit cu Buvnitz la Fu(n)king with the 90’s.

* George Baicea Blues Band dă concert, de la ora 20:00, în Green Hours jazz-café.

* Tot de la ora 20:00, Toulouse Lautrec cântă în Clubul Ţăranului.

* În sala Teatrelli a Creart, trupa Celelalte Cuvinte susţine un concert, începând cu ora 21:00.

* Prima seară grecească din această toamnă din Berăria H are ca gazde, de la ora 22:30 pe binecunoscutul Nikolaos Papadopoulos şi band-ul său.

SPECTACOLE

* Muzeul Municipiului Bucureşti organizează, de la ora 19:00, la Casa Filipescu-Cesianu, spectacolul „Nocturnă boemă”, susţinut de actriţa Irina Movilă şi Andrei Cavassi – violoncel.

* Tot de la ora 19:00, la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor are loc a II-a reprezentaţie cu premiera Teatrului Stela Popescu „Dragostea celor trei portocale” după o schiţă de Carlo Gozzi, în regia lui Michele Modesto Casarin.

EXPOZIŢII

* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită, de la ora 18.00, la Palatul Suţu, la vernisajul expoziţiei „Execution by hunger: the Unknown Genocide of Ukrainians”, realizată în colaborare cu Ambasada Ucrainei.

* La Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), de la ora 19:00 este vernisată expoziţia itinerantă „Muzeul Nomad de Artă Contemporană (MNomAC)” pe tema inegalităţii de şanse şi a discriminării etnice, care va călători după lansarea la Noaptea Albă a Galeriilor către districtul de business al capitalei cu misiunea de a apropia emoţional două lumi care nu se întâlnesc niciodată: cea a turnurilor înalte din Pipera şi cea a comunităţilor marginale. În cadrul evenimentului de astă-seară, trupa de teatru PlayHood va juca piesa „Friday” (de la ora 20:00), iar Cosmo va face un performance de percuţie ce va ghida publicul în descoperirea lucrărilor.

* Tot de la ora 19:00, în Atriumul Institutului Francez are loc vernisajul expoziţiei „Monuments en mouvement – Barbare”, instalaţie de Alexandru Rădvan.

* De la ora 19:00, la Hidden – The Social Space (Str. Cornescu, nr. 4, în apropierea Parcului Sportiv Dinamo), este vernisată expoziţia „Neştiuţii” (sau „Oamenii oraşului”) semnată de Maria Bălan, cea de-a doua din seria „Hidden Treasures”, o iniţiativă pentru sprijinirea tinerilor artişti români.

* Artistul vizual Mihai Zgondoiu şi curatorul Eugen Rădescu prezintă publicului bucureştean proiectul „Thank you for buying!”, de la ora 19:00, la Alert Studio – White Code (Str. Mircea Vulcănescu, nr. 2-4).

* Expoziţia Interculturală România – Coreea, ajunsă la ediţia a V-a, purtând titlul generic „Despre Literă şi Semn”, este vernisată, de la ora 20:00 în spaţiul expoziţional al Muzeului Naţional al Literaturii Române din Calea Griviţei nr. 64 – 66, unde este deschisă până pe 30 octombrie. Organizată în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Institutul Pietrei din Republica Coreea, expoziţia cuprinde lucrările a 34 de artişti români din toate domeniile artei vizuale, cât şi a 27 de artişti coreeni. În timpul vernisajului, la care va participa şi ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, vor avea loc mai multe performance-uri susţinute de: Park Jo Bu (demonstraţie de caligrafie), Patricia Teodorescu, Mirela Trăistaru şi Miral.

* Goethe – Institut deschide porţile noului său sediu (Pavilion 32 din Cal. Dorobanţilor, nr.32) cu expoziţia interactivă de jocuri video Games and Politics ce poate fi vizionată până pe 21 octombrie. Evenimentul reprezintă preludiul unei axe prioritare care se va ocupa de sfera Games şi Gaming şi de rolul şi relevanţa socială a acestui fenomen.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.