Congresul East Meets West 2018, la București

Sursa foto: Cătălin Craioveanu

Specialiști Endovasculari din SUA si Europa au răspuns afirmativ medicilor români la invitația de a participa la cel mai prestigios eveniment medical al anului: Congresul East Meets West 2018, care abordează excelența în tratarea bolilor cardiovasculare.

Scopul principal al Congresului este acela de a oferi șansa participanților români de a sta față în față cu lideri de opinie de rang mondial din domeniu, care vor împărtăși din cunoștințele si opiniile lor, din secretele profesionale. Vor fi făcute cunoscute tehnici și tehnologii de ultimă generație pe plan global ce vor ajuta în tratarea pacienților.

Sursa foto: Cătălin Craioveanu

Evenimentul, care se desfasoara la Bucuresti în perioada 4-6 octombrie, este al doilea de acest gen organizat pentru Europa Centrala și de Est, susținut pe deplin de ISEVS – Societatea Specialiștilor EndoVasculari din Statele Unite ale Americii.

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în România, sustin specialistii.

”60% dintre decesele înregistrate sunt cauzate de aceste afecţiuni”, a afirmat conf. dr. Victor Costache, la conferinta de presa din deschiderea Congresului Internaţional ”East meets West”.

Prof. dr. Adrian Molnar a punctat că bolile cardiovasculare depăşesc din punct de vedere al incidenţei cu mult celelalte patologii, cum ar fi cea oncologică sau renală.

Sursa foto: Cătălin Craioveanu

Printre cauzele acestora se numără stresul, alimentaţia, stilul de viaţă al românilor.

Molnar a precizat că în ceea ce priveşte finanţarea programelor naţionale de sănătate, bolile cardiovasculare sunt mult sub finanţarea oncologiei, a bolilor renale, a diabetului şi chiar a bolilor rare.

Conf. dr Horaţiu Moldovan atenţionează că spitalele publice au liste de aşteptare, nu pot rezolva cazurile în timp real, iar pacienţii trebuie să aştepte.

Acoperirea în bani a fiecărui caz este foarte mică în România. Medicii români primesc pentru un caz de chirurgie cardiacă operat aproximativ 2.300 de euro, în timp ce Republica Moldova primește 8.000 de euro, iar în Slovenia, decontarea pentru un caz este 12.000 de euro.

Sursa foto: Mihaela Arion

În România sunt finanţate, la ora actuală, aproximativ 5 – 6.000 de operaţii în toată ţara, în condiţiile în care în Ungaria sunt finanţate 10.000 de operații pe an, iar în Serbia în jur de 15.000 de operaţii.

Medicii prezenţi la conferinţă atrag atenţia că ar fi nevoie de o finanţare cel puţin dublă faţă de ce este acum pentru a supravieţui.

Medicii sunt îngrijorați și de numărul mic de transplanturi de cord în România. Cinci transplanturi au fost efectuate în 2017. Cifra este în scădere de la an la an în ultimul timp.

”În Bucureşti nu a avut loc niciun transplant cardiac din 2010 încoace, ceea ce ridică un semn de întrebare important”, a declarat conf. dr Horaţiu Moldovan.

Specialiştii şi-au arătat disponibilitatea de a dezvolta programe de rezidenţiat pentru chirurgii tineri în spitalele private în care îşi desfăşoară activitatea.

Sursa foto: Mihaela Arion

“Avem o experienţă, o carieră întreagă de zeci de ani în învăţământul medical superior. Ne dorim să avem posibilitatea să pregătim în continuare tineri chirurgi, medici rezidenţi atât în chirurgia cardiacă şi cardiovasculară clasică, cât şi în noile tehnici de chirurgie minimal invazivă şi chirurgie endo-vasculară în spitalele în care noi lucrăm acum, care au dotări excepţionale. Dorim un suport din partea Guvernului pentru a debloca, cumva, învăţământul postuniversitar în spitalele private afiliate la universităţi atât private, cât şi de stat”, a spus conf. dr. Horaţiu Moldovan.

Sursa: Mihaela Arion

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.