În cădere liberă, în premieră, la Teatrul Nottara

Teatrul Nottara anunță premiera spectacolului În cădere liberă de Oleg Bogaev, montare semnată de Alexandru Maftei.

Reprezentația va avea loc vineri, 5 octombrie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin. Din distribuție fac parte: Lucian Pavel, Vali Pena, Arcadie Rusu, Ciprian Chiricheș / Cristian Ioniță, Adrian Văncică / Liviu Cheloiu, Bogdan Dumitrescu, Sorin Cociș, Ioana Calotă / Teodora Calagiu, Laura Anghel, Dana Voicu. Decorul este semnat de Andrada Chiriac, costumele aparțin Brândușei Ioan, iar mișcarea scenică a fost coordonată de Arcadie Rusu.

Un necunoscut este lovit de o mașină, în pustiu. Cei vinovați îl lasă acolo. Pleacă mai departe, sperând că nu vor fi prinși vreodată. Alții îl descoperă pe necunoscutul rănit, dar nici ei nu îi oferă ajutor. Această poveste se repetă în fel și chip, cu diverse personaje care, din diferite motive, trec peste sau pe lângă necunoscut fără să-l ajute. La un moment dat, identitatea necunoscutului ne este destăinuită. El nu este un om oarecare. Și cu toate astea, nimeni dintre cei ce trec pe lângă el nu îl ajută. Acesta este pe scurt discursul dramaturgului Oleg Bogaev în piesa sa Dawn way (În cădere liberă).

„Trăim într-o lume din ce în ce mai indiferentă față de suferința aproapelui. Lipsa noastră de compasiune ne face să ratăm ocazia de a deveni mai buni. Ne trăim viețile în fugă, neatenți la cei din jurul nostru. Drumul metaforic pe care personajele piesei lui Oleg Bogaev se grăbesc spre o destinație măruntă este și al nostru, cel de toate zilele. Întâlnirea acestor personaje cu un necunoscut enigmatic pare să declanșeze reacții din cele mai diverse. Aceștia ajung să își vadă mai clar propriile probleme, neîmpliniri și nemulțumiri sau, dimpotrivă, le ignoră în continuare, orbiți parcă de propriul ego. Situațiile comice își găsesc până la urmă înțelesul profund, iar cele care debutează dramatic au și umor discret – o combinație pe care am împrumutat-o chiar din viața reală. Cine este necunoscutul și care sunt poveștile tuturor celor care îl întâlnesc veți afla într-un spectacol plin de poezie, susținut de partituri actoricești remarcabile.” Alexandru Maftei

Oleg Bogaev s-a născut în 1970, în oraşul Sverdlovsk, actualul Ekaterinburg, din Rusia. A crescut într-o perioadă în care Războiul Rece lăsa loc Perestroikăi, în timpul trecerii de la decăderea unui imperiu la naşterea unei noi societăţi.
Bogaev a început să scrie în adolescenţă, sub impulsul a două tragedii, cum spune el: prima iubire şi moartea tatălui său. Iniţial a scris poezii şi povestiri. A lucrat în teatru ca scenograf şi a început să scrie piese după ce a descoperit universul operei lui Harold Pinter.
Bogaev a scris peste 30 de piese, cea mai cunoscută fiind Русская народная почта (Poșta națională din Rusia), pentru care a câştigat, în 1997, Premiul Anti/Booker, precum şi Premiul pentru Cea mai bună piesă la Festivalul Masca de Aur. Piesa a fost prezentată, în premieră, printr-un spectacol-lectură în 1997, la Festivalul Lyubimovka al Tinerilor Dramaturgi.
Bogaev spune că tumultul social din ultimele decenii este stimulator pe plan artistic: Rusia este locul potrivit pentru un dramaturg, cu toate conflictele ei, destinele frânte, speranţele zdrobite şi ciocnirile de idei, lucruri pe care le-am văzut şi le-am trăit eu însumi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.