150 de hectare de spații verzi se vor pierde prin PUZ-uri de sector!

Potrivit lui Dan Trifu, de la Asociația „Eco-Civica”, Bucureștiul a pornit de la aproximativ 3.500 de hectare de spații verzi, iar astăzi mai are doar 1.500 de hectare. Dintre acestea, doar jumătate sunt declarate ca atare în documentațiile de urbanism.

Zone întinse din parcurile IOR (sectorul 3) și Tineretului (sectorul 4), dar și din Giulești Sârbi (sectorul 6) sunt declarate construibile, prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) de sector. În urma adoptării acestor trei PUZ-uri, 150 de hectare de spații verzi vor dispărea, spune șeful de la „Eco-Civica”. Este vorba despre jumătate din Parcul I-OR, despre fostele sere din cele trei sectoare, cât și despre fosta zonă industrială de la marginea sectorului 4, care va deveni rezidențială, dar nu va beneficia de spații verzi.

Faptul că spațiile verzi sunt declarate construibile, deși legea din 2007 le protejează este o hoție a autorităților. Doar două ONG-uri, „Salvați Bucureștiul” și „Eco-Civica”, mai luptă pentru spațiile verzi ale Bucureștiului, dar sunt depășite de numărul mare de procese la care trebuie să facă față, a mai susținut Trifu.

Deputatul de București Nicușor Dan a declarat că nu trebuie adoptate PUZ-uri pe sectoare, ci trebuie finalizat și adoptat Planul de Urbanism General al Municipiului București (PUG), deoarece este vorba despre un singur oraș, nu despre șase orașe diferite. Chiar dacă nu sunt declarate așa de către documentațiile de Urbanism, spațiile verzi amenajate ca atare sunt protejate de Legea spațiilor verzi din 2007, astfel încât declararea lor drept zone construibile de către autoritățile locale este ilegală, susține deputatul Nicușor Dan.

Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în Parcul IOR.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.