”Anul in care am trait dupa Biblie” – o carte despre un altfel de a intelege lumea

O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita, indiferent dacă Biblia este sau nu prima pe lista preferințelor voastre de lectură, este ”Anul în care am trăit după Biblie” scrisă de A.J.Jacobs și apărută în traducere românească la editura Philobia. Interesant este cum a luat naștere această carte: autorul jurnalist la Esquire se decide să trăiască timp de un an respectând și, mai ales, aplicând în viața de zi cu zi toate canoanele biblice. Iar asta nu este ceva simplu dacă ne gândim că numai Vechiul Testament are peste 700. De asemenea, inițiativa este ieșită din comun dat fiind că Jacobs este un ateu convins, trăiește la New York în mijlocul unei societăți moderne si utilizează în fiecare zi ultimele gadgeturi. Atunci v-ati putea întreba ce anume i-a venit lui Jacobs? De altfel nu este la prima inițiativă. Și se pare că îi place să facă experimente de tot felul: tot așa a citit întreaga Enciclopedie Britanica, a încercat să mănânce doar sănătos și aproape ca era să moară.

Ideea de a trăi un an după Biblie i-a venit de la unchiul Gil, cel mai controversat membru al familiei și care după ce încercase și alte religii ajunsese în cele din urmă să traiască în cartierul religios din Ierusalim. Și, desi nu se știe cum a primit familia lui celelalte experimente, în cazul anului în care și-a propus să trăiască după Biblie a fost catalogat drept nebun chiar de mătușa Kate, cea mai religioasă din toată familia. Prietenii împrăștiați pe tot mapamondul au început să îi trimită Biblii de la editii vechi si rare -adevarate opere de artă – și până la unele abia ieșite de sub lumina tiparului.

Dar Jacobs este curios și, mai ales, determinat să trăiască aplicând în viața de zi cu zi, în mod literal, regulile biblice. Și începe chiar de la 1 septembrie. Întâi își lipește peste tot prin casă porunci biblice că, doamne ferește! – să nu încalce vreuna. Apoi, începe să le aplice: își va lăsa barbă – care uneori îi va face multe necazuri, se roagă, paște oile în deșert, mănâncă lăcuste, își ține mânia în frâu, află cu groază ce înseamnă să spună mereu doar adevărul, indiferent de împrejurări.

Are grijă să îți noteze totul si astfel, ia naștere o cronică plină de umor, scrisă, însă, sub amprenta respectului.

Insă și acest an trăit strict după regulile biblice se termină: Va deveni Jacobs mai credincios? Sau, dimpotrivă va ajunge la concluzia că orice reguli din lume, indiferent de timpul istoric sunt făcute pentru a fi încălcate? Nici una nici alta dar vă las pe voi să descoperiti această concluzie atunci când veți citi ”Anul în care am trăit după Biblie” de A. J. Jacobs, carte pe care nu o veti lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.