Ploieștiul va trece la autobuze electrice!

Coșmarul urban al orașelor supraaglomerate de trafic și sufocate de noxe a devenit o realitate presantă și în România.
Aflat în Suedia la conferința CIVITAS Europa, Mobility for U and Me, dedicată transportului urban verde, viceprimarul Cristian Ganea a declarat că își dorește implementarea „modelului suedez în ceea ce privește dezvoltarea mobilității urbane durabile”.
ASuedia este una din cele mai verzi țări ale Europei, iar orașele sale sunt repere europene pentru politicile prietenoase cu mediul și cu locuitorii; Umea, orașul unde se desfășoară conferința, a înlocuit de pildă autobuzele clasice cu cele electrice, a dezvoltat un sistem de închiriere de biciclete electrice tip cargo (cu o capacitate de transport mare) și a construit, firește, piste speciale de biciclete. O problemă pentru autobuzele electrice sunt timpii morți generați de încărcarea bateriei, când autobuzele nu pot fi folosite – însă localitatea suedeză a pus la punct cel mai rapid sistem de încărcare al acumulatorilor.

Aerul pe care îl respiră locuitorii orașului a devenit astfel mult mai curat – un obiectiv pe care-l urmărește și viceprimarul Ploieștiului, care crede că „acest lucru se poate realiza prin implementarea unui sistem de transport public nepoluant, dar și prin încurajarea mersului pe bicicletă”.
Inspirat de realizările din Umea, Cristian Ghinea vrea să aducă în Ploiești autobuze electrice și să dezvolte infrastructura pentru biciclete: „sper ca în perioada următoare să reușim să aducem în Ploiești autobuze electrice, să dezvoltăm terminale moderne pentru aceste mijloace de transport nepoluante și să le oferim proprietarilor de biciclete facilități precum cele din Suedia. Și aici mă refer la stații moderne și sigure de parcare a bicicletelor, spații amenajate pentru service și curățat mijloacele de transport pe două roți”, a declarat viceprimarul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.