Efectele negative ale consumului zilnic de aspirină

La adulţii sănătoşi, care nu au suferit un atac de cord, practica de a lua aspirină zilnic poate face mai mult rău decât bine.

Oamenii de ştiință de la Monash University din Melbourne au constatat că riscurile de sângerare şi chiar de cancer, sunt mult mai mari la persoanele care au luat aspirină profilactic, fără indicaţii medicale. La cei care au avut deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, este recomandată profilaxia cu doze mici de aspirină.

În cadrul unui studiu, la care au participat 19.000 de persoane din Statele Unite şi Australia, majoritatea având o vârstă de cel puţin 70 de ani, s-a constatat că după aproximativ cinci ani, frecvenţa bolilor cardiovasculare nu a fost semnificativ mai mică în rândul celor 9.525 de pesoane, care au luat zilnic o doză de 100 de mg de aspirină pe zi, în comparaţie cu un alt grup de voluntari cărora li s-a administrat un placebo. Cu toate acestea, riscul de sângerare a fost cu 38% mai mare în grupul celor care au luat aspirină decât în grupul celor cu placebo.

În ceea ce priveşte persoanele cu hipertensiune sau colesterol ridicat care au luat şi alte medicamente, majoritatea nu au avut beneficii din doza zilnică de aspirină.

Aspirina nu a schimbat datele cu privire la cazurile de deces, indiferent de motiv. Cel mai mare procent dintre aceştia s-au confruntat cu cancer, care a fost mai răspândit în rândul consumatorilor de aspirină – 3,1% faţă de 2,3% în grupul de control.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.