Ioana Stoica, liderul Sindicatului Liber: Situație critică la RADET!

Situația sistemului de termoficare este una cât se poate de critică, a declarat pentru București FM Șefa Sindicatului Liber RADET, Ioana Stoica. Sistemul este foarte vechi, țevile ar fi trebuit schimbate de două ori până acum, și nu au fost făcute investițiile necesare, susține liderul sindical.
Ioana Stoica spune că salariații doresc să le ofere bucureștenilor apă caldă și căldură la parametrii optimi ai serviciului și se chinuie să țină în viață „niște morți” (conductele vechi și de peste 60 de ani – n.r.). În fiecare zi apar, însă, avarii și salariații se străduie să le cârpească. Dar, în lipsa investițiilor serioase pentru repararea și schimbarea conductelor, pentru modernizarea sistemului, la iarnă, la temperaturi de – 10°C sau chiar – 15°C, este foarte probabil să apară avarii catastrofale, iar mulți bucureșteni să rămână fără căldură și apă caldă în apartamente. Dacă îți crapă magistrala de termoficare CET Sud – Colentina, ai „omorât” nu un cartier, ci patru cartiere. Și nu poți face altceva decât ca, după 24 de ore, să încerci să pompezi din altă parte agent termic. Dar sistemul nu mai ține, explică Șefa sindicaliștilor de la regia de termoficare.
Liderul sindical spune că singura soluție este aceea despre care s-a vorbit atât de mult dar nu s-a făcut nimic, adică fuziunea dintre RADET și ELCEN într-o singură companie care să asigure producția, transportul și distribuția căldurii și apei calde. Această nouă companie ar putea accesa fonduri europene pentru modernizarea atât a sistemului de transport și distribuție a agentului termic, cât și a capacităților de producție ale ELCEN.
Acum, avem o capacitate de producție de căldură mai mare decât necesarul Bucureștiului. Dar, de la sfârșitul acestui an, cazanele ELCEN vor începe să își piardă autorizațiile de mediu și, în 2023, vom ajunge să nu mai putem produce agentul termic de care au nevoie bucureștenii. Deci, soluția sunt fondurile europene! Spre exemplu, Polonia și-a modernizat 70% din sistemul de termoficare pe bani europeni, explică Șefa sindicaliștilor de la termoficare.
Ioana Stoica face apel la toți factorii de decizie implicați, de la Guvern, Parlament, Președenție, Ministerul Energiei și până la Primăria Capitalei să lase deoparte disputele politice și să pună umărul la rezolvarea problemei RADET- ELCEN. Altfel, ii vor avea pe conștiință pe bucureșteni, a afirmat liderul sindical.
Șefa Sindicatului Liber RADET a ținut să precizeze că nu este afiliată politic și nu face decât politica salariaților și a bucureștenilor care sunt racordați la sistemul de termoficare.
Disensiunile politice din cadrul partidului de guvernământ nu pot decât să ne facă rău nouă. Ne-a ajuns cuțitul la os. Salariile sunt mici, nu găsim instalatori, sudori, automatiști care să vrea să lucreze la RADET, să între în canale pline de șobolani, de gândaci, de aurolaci și de abur fierbinte, pe banii ăștia. Pleacă la salarii mult mai mari. Și în lipsa banilor pentru investiții, nu mai putem, pur și simplu, să ne facem datoria, aceea de a le asigura confortul bucureștenilor. Este un semnal de alarmă, un strigăt de disperare al salariaților, pentru că distrugerea sistemului de termoficare ar însemna distrugerea celei mai eficiente, mai ieftine și mai ecologice soluții pentru încălzire, a mai spus Stoica.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.