RO-ALERT – pentru situaţiile extrem de grave!

 

Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat astazi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne.

În această pagină găsim  toate informaţiile, inclusiv cele despre modul de configurare a telefoanelor. Site-ul este activ începând de astăzi, de la ora 9,00- a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

Portalul  informativ cuprinde secţiunile dedicate prezentării sistemului RO-ALERT, configurării telefonului, standardelor, întrebărilor frecvente şi modului de instalare a aplicaţiei DSU.

Şeful DSU a subliniat că sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, precum fenomenele extreme.

Autoritatile nu intenţioneaza să foloseasca  sistemul foarte frecvent pentru că atunci se  diminueaza interesul populaţiei, pentru că sunetul pe care îl dă acest sistem nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. “Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”, a subliniat Arafat.

Mesajele  de avertizare nu sunt de tip SMS.

În  perioada 17-27 septembrie sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel naţional.

La  acest moment mesajele, care vor fi transmise de bază în limba română, existând posibilitatea să fie transmise şi în alte limbi, în funcţie de zonă, nu vor avertiza şi iminenţa unui cutremur pentru a nu induce panica în rândul oamenilor.

Arafat a menţionat că sistemul de avertizare se poate dezactiva, însă a subliniat că nu este recomandabil.

RO-ALERT a costat aproximativ şase milioane de euro, iar sistemul este folosit şi în ţări precum Olanda, Letonia, SUA, Israel.

Arafat a precizat că într-o etapă ulterioară va fi organizată o campanie pentru sprijinirea oamenilor să-şi configureze telefoanele pentru primirea de mesaje de alertă. De asemenea, el a spus că telefoanele nu trebuie să fie de tip Smart Phone şi că începând cu luna decembrie va fi posibilă şi configurarea telefoanelor care folosesc configurarea de tip IOS.

Directorul STS, Ionel Vasilca, a prezentat si el importanţa portalului ro-alert.

“Portalul deschide posibilitatea informării şi a găsirii unor informaţii de maximă utilitate pentru ceea ce înseamnă primirea semnalului de tip Cell Broadcast, dar nu se limitează doar la această informare pentru că are conexiuni către aplicaţia DSU”, a spus Vasilca, care a arătat că sunetul avertizării încetează doar la acţiunea utilizatorului.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, precum fenomene meteo extreme, inundaţii, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Singurele agenţii autorizate, în prezent, să emită mesaje de avertizare sunt: DSU, IGSU şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă teritoriale judeţene şi Bucureşti-Ilfov.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.