Reforma drepturilor de autor a primit undă verde de la europarlamentari!

Sursa foto: www.rador.ro

Parlamentul European a aprobat reforma drepturilor de autor. Directiva vizează stimularea platformelor de internet pentru a-i plăti mai bine pe creatorii de conţinuturi.

Reforma drepturile de autor a fost propusă iniţial de Comisia Europeană în urmă cu doi ani şi are ca obiectiv principal modernizarea sistemului drepturilor de autor în epoca revoluţiei digitale.

Textul include dispoziţii care să garanteze că legea dreptului de autor este respectată online, fără a împiedica în mod nejustificat libertatea de exprimare, care a ajuns să definească internetul. Multe dintre modificările aduse de eurodeputaţi urmăresc să asigure că artiştii, în special muzicienii, artiştii interpreţi sau interpreţi, precum şi editorii de ştiri şi jurnaliştii, sunt plătiţi pentru munca lor atunci când sunt utilizaţi prin partajarea unor platforme.

Textul adoptat consolidează, de asemenea, drepturile de negociere ale autorilor, permiţându-le să pretindă remuneraţie suplimentară din partea celor care exploatează drepturile, atunci când remuneraţia convenită iniţial este mai mică în comparaţie cu beneficiile obţinute.

Totodată, textul adoptat le permite autorilor să revoce sau să rezilieze exclusivitatea unei licenţe de exploatare pentru activitatea lor, în cazul în care se consideră că partea care deţine aceste drepturi nu le exercită corespunzător.

Noul proiect de lege prevede și sancţiuni pentru companii precum YouTube şi Facebook în cazul în care acestea distribuie materiale care sunt protejate de drepturi de autor, obligându-le astfel să filtreze materialele şi textele.

Europarlamentarii vor putea începe negocierile cu Consiliul Uniunii Europene, dar şi cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord asupra unui text definitiv. Discuţiile pot dura mai multe luni până să se ajungă la un text comun, care va trebui apoi supus din nou votului Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.