O nouă metodă pentru a verifica o potenţială dereglare a ceasului biologic

Sursa foto: www.antenasatelor.ro

O echipă de cercetători de la Universitatea Northwestern din Statele Unite, a anunțat că a dezvoltat o metodă mai rapidă pentru a verifica dacă ceasul intern al pacientului este dereglat, fapt care ar putea permite personalizarea unor tratamente. Studiul a fost publicat în Proceedings of the American Academy of Sciences, revista PNAS.

Toate celulele din organism sunt sincronizate prin „ciclul circadian”, un domeniu de cercetare aflat în plină dezvoltare și evidențiat de premiul Nobel pentru medicină de anul trecut, obţinut de trei geneticieni americani care au descoperit mecanisme moleculare care reglează acest ritm. Acest ceas biologic reglementează funcțiile primordiale ale corpului, de la somn până la sistemul imunitar, trecând prin temperatura corpului sau prin senzaţia de foame.

De asemenea, multe studii au stabilit legătura dintre dereglarea acestui ciclu și anumite boli, începând cu boli de inimă, diabet sau Alzheimer. Mulți cercetători susțin că medicamentele ar putea fi mai eficiente dacă sunt luate la un anumit moment al zilei, cum ar fi chimioterapia sau un medicament pentru tensiunea arterială. Dar „cronoterapia” este încă în fază incipientă.

În prezent, pentru a determina dacă ceasul intern nu merge bine, oamenii de știință iau sânge la fiecare oră și observă activitatea genetică a celulelor pe parcursul zilei. Acest lucru arată dacă o persoană este decalată, de exemplu, cu două ore în comparație cu ora zilei respective. Dar metoda este greoaie deoarece implică multe teste de sânge.

Pentru a face acest lucru mai uşor, echipa Northwestern a colectat o cantitate mare de date din aproximativ 1.000 de probe de sânge luate la fiecare două ore de la 73 de persoane şi a pus toate datele într-un calculator pentru a obţine un model mai precis de activitate genetică a celulelor pe parcursul zilei.

„Algoritmul a constatat că doar aproximativ patruzeci de markeri genetici ar putea prezice cu exactitate ora din zi. Această descoperire deschide multe perspective pentru a studia modul în care ceasul circadian este legat de sănătate”, explică autorul principal al studiului, profesorul de biostatistică Rosemary Braun de la Universitatea Northwestern.

Ca rezultat, algoritmul dezvoltat de acești oameni de știință necesită doar două teste de sânge pentru a determina ceasul unui individ, cu o precizie de o oră și jumătate. Codul este disponibil în acest moment numai în scopuri de cercetare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.