Noua lege 196/2018 va desființa asociațiile de proprietari!?

Sursa foto: www.epochtimes-romania.com

Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” spune că noua Lege a asociațiilor de proprietari, 196/2018, care urmează să intre în vigoare pe 27 septembrie, va duce la desființarea multor asociații de proprietari și la degradarea fondului locativ.

Legea ar păcătui, potrivit lui Mereuță, ”prin suprareglementare, printr-o birocrație excesivă a domeniului locuirii, în care ar trebui să funcționeze principiile legii civile și reglementările proprii ale asociațiilor de proprietari”.

”Exemple clare de suprareglementare sunt plafonul de casă de 1000 de lei și limitarea numărului de membrii ai Comitetului asociației la 5, adică 4 membrii plus președintele”, a declarat președintele „Habitat” pentru București FM.

Există multe asociații de proprietari în blocuri cu mai mult de patru scări, până la zece scări. Oamenii doresc ca fiecare scară să fie reprezentată în Comitetul asociației.

Sursa foto: www.national.ro

De ce să limitezi din exterior numărul de membrii ai Comitetului, când aceștia sunt, oricum, voluntari”, se întreabă Mereuță?!

Apoi, prevederea care impune asociațiilor de proprietari un plafon de casă de maximum 1000 de lei, este inaplicabilă și injustă, în opinia șefului de la „Habitat”.

”Asociațiile de proprietari ar fi singurele persoane juridice din economia românească cărora li s-a fixat un plafon de casă, ceea ce este nedrept”, a afirmat Mereuță pentru București FM.

El mai spune că ”există multe asociații de proprietari în localități mici, care nu au, pe o rază de mai mulți kilometri, un oficiu bancar unde să poată depune banii cash încasați de la membrii asociației. Mai mult decât atât, chiar și în București, banii încasați pentru întreținere vineri seară, spre exemplu, nu pot fi depuși la bancă, iar ideea că pensionarii vor plăti online întreținerea, imediat ce li s-a virat pensia, este una nerealistă”.

Șeful de la „Habitat” mai spune că ”legea va crea probleme mari pentru asociațiile de proprietari din multe localități ale țării, cum ar fi Brașov, Craiova, Lugoj Videle etc., unde există asociații de proprietari constituite pe mai multe blocuri. Astfel, potrivit prevderilor noii legi, asociațiile de proprietari pe mai multe blocuri, care nu sunt dezvoltări imobiliare de tip nou, unde există terenuri sau alte părți proprietate comună a tuturor proprietarilor, vor trebui să se reorganizeze la nivel de bloc, în următoarele 12 luni”.

O altă prevedere aberantă este aceea care introduce, practic, o nouă ocupație, nereglementată de către legislația actuală. Astfel, Legea 196/2018 vorbește despre „administratorii de condominium”, ocupație care nu există, potrivit legislației în vigoare.

”Pe actuala reglementare există ocupația de „administrator de imobile” care are la bază un standard ocupațional care se numește „magager de condominiu”. Noua lege a făcut un mix între cele două denumiri, fapt ce duce la imposibilitatea încheierii unui contract de muncă pentru ocupația de „administrator de condominiu”. În plus, în următoarele 12 luni, vor trebui organizate cursuri pentru „administratori de condominiu”, cursuri ce vor trebui absolvite de către zecile de mii de administratori din toată țara, care au făcut cursuri potrivit legii în vigoare până la finele acestei luni. Un asemenea curs durează 7 luni și costă peste 2500 de lei”, spune președintele Ligii „Habitat”.

Sursa foto: www.evz.ro

”Mulți dintre actualii administratori nu vor avea timpul sau banii necesari pentru a urma astfel de noi cursuri”, crede Mereuță.

Legea 196/2018 prevede și faptul că cenzorii vor asigura legalitatea ședințelor de Comitet și a celor ale Adunării Generale ale asociațiilor de proprietari. În cadrul unei firme de cenzorat, un cenzor are arondate chiar și o sută de asociații.

”El nu va putea participa la toate ședințele de Comitet ale acestora, care au loc lunar”, spune șeful de la „Habitat”.

Mihai Mereuță îi îndeamnă pe administratori, pe președinții asociațiilor și pe toți membrii acestora să respecte legea, după intrarea ei în vigoare, dar să meargă la aleșii lor, deputați, senatori, și să le mulțumească pentru imperfecțiunile actului normativ pe care l-au adoptat.

2 COMENTARII

  1. Legea 196 e foarte ostilă cu organele de conducere ale asociaţiilor.Mulţi îndeplinesc gratuit obligaţiile ce derivă din funcţii.Legea e pt. avocaţi care vor avea procese pt. te miri ce.La ce folosesc prostii de genul că preşedintele trebuie să se ocupe să reactualizeze suprafeţe utile câştigate prin demolarea unei măşti sau a unui perete?Multe lucruri care blochează funcţionarea asociaţiei sau o îngreunează.Cele mai nasoale prevederi se referă la convocarea şi validarea hotărârilor.Pur şi simplu preşedintele este umilit.De ce nu ajunge o simplă afişare a convocării AG în prezenţa a 2 martori cu care se poate încheia un proces verbal?Ar trebui transferate obligaţiile de informare proprietarilor.Atâta vreme cât poţi să-ţi alegi un împuternicit care votează cum vrea el în numele tău,de ce nu te-ar anunţa că este AG(dacă locuieşti în altă parte)?

  2. Victoria P. cred ca legea este imperfecta.Eu am condus o aociatie din 2009 si nu avem macar un leu penalizare de la furnizori,Mi-am dat demisia din cauza legii 196/2018 ,dar am fost aleasa presedinta.Acum cautam un administrator care sa nu fie firma si ne lovim de aceasta lege aberanta.Dl Mereuta are dreptate .De ce mereu se trezeste cate un necunoscator sa creada ca el are dreptate ,fara sa intrebe pe cei avizati.Semnez penru desfintrarea legii careia oricum nu i-au fost afisate Normele de aplicare,Probabil (ca de obicei) cineva are un mare interes.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.