Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 11 septembrie

CINEMA

* Două proiecţii de film au loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8 ), în cadrul Festivalului Capitalelor Naţiunilor Centenare:

– de la ora 18:00, la Sala Perpessicius, „322”, dramă psihologică a bolii unui individ, dar şi cea a unei societăţi, realizată în 1969 de slovacul Dusan Hanák;

– de la ora 21:00, în Grădina muzeului, drama „Plac Zbawiciela / Piaţa Mântuitorului” în regia polonezilor Joanna Kos şi Krzysztof Krauze, o relatare despre natura fragilă a fiinţei umane şi despre dragoste în toate manifestările ei, o poveste despre oameni şi singurătatea lor printre ceilalţi ce redă o imagine sfâşietoare a nevoilor şi dorinţelor umane.

* La ArCuB – Hanul Gabroveni, sala Bolţilor, astăzi se reiau două dintre filmele incluse în selecţia celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”:

– de la ora 18:00, „Sânge şi nisip”, în care regizorii Matthias Krepp şi Angelika Spangel alătură fragmente de interviuri înregistrate în tabere de refugiaţi din Austria cu imagini disparate din Siria şi Irak, majoritatea filmate cu telefonul mobil şi selectate din social media;

– de la ora 20:00, „Străini în paradis”, docu-ficţiune imaginată de Guido Hendrikx pe marginea crizei refugiaţilor cu care se confruntă Europa, un performance magistral şi în acelaşi timp brutal, ce ne obligă să ne reexaminăm opiniile cu privire la această problemă globală – un experiment documentar perfect adecvat unui prezent marcat de dileme nu numai cu privire la graniţele fizice, ci şi în ceea ce priveşte graniţa dintre fapt şi ficțiune.

* La Cinema Elvira Popescu de la ora 19:00 este programată o proiecţie, în avanpremieră, a celui mai recent film semnat de Florin Şerban, drama „Dragoste 2. America”, ce spune povestea ultimelor 24 de ore din viaţa a doi amanţi, Anton (30) şi Beatrice (34), interpretaţi de Igor Babiac şi Emöke Pál. Filmul e partea a doua din trilogia Dragostei pe care cineastul român şi-a propus să o realizeze.

* La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 20.30 rulează drama romantică având elemente de thriller „The Words / Hoţul de cuvinte”, realizată de  Brian Klugman şi Lee Sternthal, cu: Olivia Wilde, Bradley Cooper, Zoe Saldana, Dennis Quaid, Jeremy Irons.

* În cadrul programului Cinema în aer liber pe Insula Artelor din Parcul Titan, tot de la ora 20.30 este proiectat primul film din lume „pictat” în întregime, „Cu drag, Van Gogh”, ce prezintă viaţa şi moartea controversată a pictorului Vincent van Gogh, pornind de la lucrările şi scrisorile acestuia.

MUZICĂ

* La Ateneul Român, de la ora 18:00 are loc Finala Secţiunii „Violoncel” din cadrul Concursului Internaţional „George Enescu“ sub forma unui concert la care finaliştii Stanislas Kim (Franța), Yibai Chen (China), Shizuka Mitsui (Japonia) şi Marcel Johannes Kits (Estonia) sunt acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Paul Watkins. În program: Concertul pentru violoncel şi orchestră în si, op. 104, de A. Dvořák şi Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră în Mi bemol, op. 107, D. Şostakovici.

* La terasa Berăriei H, de la ora 21:30 puteţi asculta, ca în aproape fiecare seară de marţi, celebrul Jazz Trio format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu.

SPECTACOLE

* Trei se desfăşoară în cadrul Festivalului Capitalelor Naţiunilor Centenare:

– de la ora 17:00, în Sala „Ion Băieșu” (Calea Griviţei, nr. 64-66), compania de teatru feminist rom Giuvlipen prezintă spectacolul „Corp Urban” de Catinca Drăgănescu cu Mihaela Drăgan şi Zita Moldovan, ce ficţionalizează poveştile a patru femei de etnie romă şi investighează relaţia dintre acestea şi propriul corp, printr-o lentilă personală, dar şi în context social;

– de la ora 18:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88), actorul Ion Caramitru şi clarinetistul şi compozitorul Aurelian Octav-Popa susţin recitalul „Dor de Eminescu”;

– de la ora 20:00, în aceeaşi locaţie, începe spectacolul-recital „100 de ani de poezie” la care participă actorii George Mihăiţă, Maia Morgenstern şi Horaţiu Mălăele, precum şi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Ultimele două manifestări sunt incluse şi în programul Festivalului „Strada de C’Arte”, târg de carte realizat de Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti, de astăzi până pe  23 septembrie, cu sprijinul Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România.

* În deschiderea stagiunii de teatru 2018-2019 a ArCuB, de la ora 19:00, la Sala Mare din Hanul Gabroveni începe spectacolul „Plastic” de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor-Cristian Popescu cu o coloană sonoră ce poartă semnătura lui Lucian Ban, pianistul new-yorkez de origine română.

* Micro-stagiunea „stArtAct”, în cadrul căreia la UNteatru (Str. Sfinţii Apostoli, nr. 44) sunt prezentate câte un spectacol pe săptămână dintre cele ale absolvenţilor de regie licenţă şi master UNATC 2018, se încheie astă-seară cu „Respectfully yours…/…cu respect” de A. Hartmann după textul lui Jean-Paul Sartre „Târfa cu respect”, interpretat, de la ora 20:00, de Sandra Ducuţă, Andrei Anghel, Vlad Nemeş, Adrian Ban şi Massimiliano Nugnes.

* „Homo L♥ve ~ montage d’emotions” se intitulează perform(D)ance-ul de şi cu Paul Cimpoieru, ce începe de la ora 20:00, în Green Hours.

* La Godot Café-Teatru, tot de la ora 20:00 are loc o reprezentaţie cu spectacolul „O spovedanie”, după filmul lui Dan Chişu „Aniversarea”, în regia lui Emanuel Pârvu, care şi joacă alături de Adrian Titieni, George Ivaşcu şi Alexandru Papadopol.

ALTE EVENIMENTE

* În cadrul Proiectului Cultural Contemporanii, de la ora 19:00, în Sala Rotonda a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” are loc deschiderea celei de-a II-a ediţii a expoziţiei „Zilele Artelor Textile Bucureşti”, ce reuneşte lucrări semnate de 19 artişti cu specializările tapiserie, imprimerie, modă și obiect textil. În următoarele două weekenduri consecutive, 15-16 și 22-23 septembrie, vor fi deschise pentru vizitare spaţiile de creaţie ale artiştilor cu specializările tapiserie, imprimerie, broderie, modă şi obiect textil

* În Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române, Festivalul Capitalelor Naţiunilor Centenare vă mai propune, de la ora 19.30, lecturi publice de poezie ale artiştilor: Inga Gaile (Letonia), Florin Iaru (România), Ştefan Manasia (România), Dawid Mateusz (Polonia), Andra Teede (Estonia),  Ilona Witkowska (Polonia); însoţite de un recital al Tinerelor Talente, dat de artişti muzicali susţinuţi de Fundaţia Principesa Margareta a României. Moderatorul serii este Mircea Dan Duţă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.