Analizele medicale nu sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor la școală sau grădiniță

Analize considerate până în 2014 a fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniță și la școală, precum exudatul nazo-faringian și examenul coproparazitar, nu mai sunt o obligație, din 2015, conform legii. Cu toate acestea, încă există școli care dezinformează părinții în privința obligativității acestor analize. Legea precizează clar că analizele pot fi solicitate doar de medicul de familie și sunt obligatorii doar dacă copilul prezintă simptome de boală.

În caz contrar, este un abuz al autorității scolare asupra părinților, copiii fiind expuși inutil unor analize care favorizează administrarea excesivă de antibiotice și, prin urmare, apariția rezistenței la antibiotice. România este țara europeană cu cea mai crescută rezistență la antibiotice, infecții ușor tratabile în trecut, devenind astfel dificil de vindecat.

Sursa foto: www.cugetliber.ro

Medicii specialiști spun că identificarea unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul în nas sau faringe este un fenomen inofensiv, peste 30% din populația României fiind purtători sănătoși ai acestor bacterii.

Documentele necesare pentru înscrierea la grădiniță/școală sunt doar adeverința medicală și avizul epidemiologic întocmite conform normelor legii. Prezentarea acestei adeverințe medicale este obligatorie la începutul clasei 1, clasei a 5-a și clasei a 9-a, conform Ministerului Sănătății.

În privinșa vaccinurilor, acestea nu sunt pentru moment obligatorii și eliminatorii pentru admiterea în colectivitate. Faptul că vaccinarea copiilor de vârstă școlară a trecut în grija medicului de familie este văzut ca benefic de această categorie. Medicul școlar este astfel degrevat de grija vaccinării și se poate ocupa de alte activități școlare.

Conform legislației, fiecare unitate de învățământ ar trebui să aibă medic și asistent școlar, dar numărul medicilor este în continuare redus și sunt școli deservite numai de asistenți.

Sursa : Mihaela Arion

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.