Program inovator care schimbă lumea medicală

Sursă foto: www.tion.ro

Patru tineri din Timișoara au creat un sistem care detectează bolile din organism în mai puțin de un minut.

Uniți sub numele XVision, cei patru studenți, Ștefan Iarcă, Bogdan Bercean, Andrei Tenescu, Cristian Avramescu, de la Universitatea Politehnică din Timișoara au reușit să inventeze un program care poate analiza deocamdată doar radiografii pulmonare.

Sursă foto: www.mediafax.ro

,,Sistemul verifică radiografia, dacă apare o anumită anomalie. Momentan, cel mai bine funcționează pe torace și fracturi ale oaselor membrelor superioare. Aplicația e disponibilă online, își poate oricine uploada radiografia. Lucrăm cu radiologi colaboratori, dar nu avem un agreement cu o organizație de profil. Deocamdată programul are un rol informativ, urmează pe termen lung, în 3 – 4 ani, să poată da singur un diagnostic. Deja algoritmul este avansat, 96 % dintre radiografiile cu anomalii le-a descoperit. Au fost introduse până acum 112.000 radiografii la plămâni, 40.000 pentru probleme cu oasele membrelor. Estimăm că ar fi necesare aproximativ două milioane de asemenea radiografii pentru ca algoritmul nostru să poată lua o decizie total corectă. Din discuțiile cu clinicile, am aflat că există interes pentru un astfel de program. Aceasta pentru că la radiologi apare ceea ce se numește Oboseala Medicului. După ce acesta este nevoit să citească un număr atât de mare de asemenea radiografii apare neatenția și, ulterior, greșeala. Sistemul nostru ar putea evita aceasta, va recunoaște anomalia și o va putea prezenta specialistului. O altă situație este cea în care nu există specialiștii umani.

Sursă foto: www.mediafax.ro

De exemplu, în Rwanda sunt 11 milioane de oameni, există aparatură, sunt peste 100 de aparate de radiografie, dar numai 9 radiologi. Un astfel de sistem ar putea rezolva problema lipsei specialistului. În acest moment algoritmul nu înlocuiește părerea specialistului, dar în perspectivă se dorește eliminarea totală a factorului uman”, a declarat Ștefan Iarca, unul dintre membrii echipei.

Cu ajutorul acestei invenții, echipa XVision a ocupat locul I în cadrul competiției Microsoft Big Idea Challenge.

Autor: Ramona Banu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.