”Lumea scrisă” – o lecție pe care veți dori să o recapitulați

Acum câteva mii de ani, pe la sfârșitul celui de al patrulea mileniu, un om oarecare a trasat niște semne, niște desene hieratice și imperfecte care doreau să spună o poveste sau să dea un avertisment. Poate că acele zgârieturi, probabil primul scris, pe peretele unei peșteri sau în alte parte, nu a însemnat mare lucru dar avea să însemne începutul unei mari schimbări. Pentru că de atunci tot scriem și practic am creat o adevărată lume virtuală cu ajutorul literelelor și a cifrelor.

Despre această istorie ne povestește și Martin Puchner în cartea sa, “Lumea scrisă”, apărută de curând și în traducere românească la editura Polirom. Chiar dacă autorul este profesor de literatură la Universitatea Harvard, “Lumea scrisă” este departe de a fi un curs universitar. Este mai degrabă așa cum a fost numită de publicația “The Times”, o privire fascinantă asupra evoluției scrierii în ultimii 5.000 de ani. Autorul ne poartă într-o călătorie fascinantă de a lungul istoriei în care ne dezvăluie rolul esențial al literaturii în configurarea lumii de astăzi.

Cu ajutorul a 16 texte fundamentale selectate din peste 4.000 de ani de literatură universală ne arată cum a inspirat scrierea ascensiunea și decăderea imperiilor și națiunilor, nașterea ideilor filosofice și politice și a credințelor religioase.

Vedem cum învățăturile orale ale lui Buddha, Confucius, Socrate și Iisus au fost transcrise de discipolii lor. Facem cunoștință cu Murasaki, o doamnă din Japonia secolului al XI-lea care trăia la curtea imperială și care a fost autoarea primului roman din istorie Povestea lui Genji.

Îi urmărim pe Miguel de Cervantes, părintele romanului modern, luptând cu pirații și pe Goethe inventând conceptul de literatură universală. Apoi paginile cărții ne vor purta în Troia, Pergam și China. Martin Puncher stă de vorba cu laureații Premiului Nobel, Derek Walcott în Caraibe și Orhan Pamuk la Istanbul.

Astfel el reușește să ne ofere mai mult decât o istorie a literaturii sau a tehnologiilor scrierii arătând cum cărțile au influențat istoria și cum literatura ne-a transformat planeta într-o lume scrisă, iar asta vă va face să nu lăsăți din mâna “Lumea scrisă” de Martin Puncher, până când nu veți întoarce și ultima pagină. Vă garantez că s-ar putea să o luați din nou de la capăt.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.