Cinema, muzică și alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 august

CINEMA

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:00 este proiectată, în avanpremieră, drama „Aurora Borealis”, realizată de reputata cineastă Márta Mészáros din Ungaria, în care Ildikó Tóth interpretează pe Olga, o avocată de succes extrem de dedicată carierei care descoperă un secret întunecat de familie ce o face să-şi pună sub semnul întrebării întreaga viaţă. Caută răspunsuri, dar mama ei, Maria, jucată de Mari Töröcsik, a făcut tot posibilul ca adevărul să nu iasă la iveală. În timp ce Olga scrutează trecutul familiei, trebuie să înfrunte şi problemele din propria viaţă.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, de la ora 20:00, în grădina sa (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), la „Poveşti în litere şi imagini mişcătoare” cu criticul de film Irina Margareta Nistor, eveniment ce cuprinde şi ecranizarea „Felix şi Otilia”, semnată de Iulian Mihu după romanul „Enigma Otiliei” scris de George Călinescu. Invitat special: Leni Dacian.

* Programul Seara Filmului Românesc vă propune la Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21.00, documentarul „Procesul”, ce îl urmăreşte pe Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. În iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că în cauza Moldoveanu împotriva României a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Filmul se concentrează pe rejudecarea dosarului şi consecinţele noii sentinţe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat şi controversat. După proiecţie, regizorul Claudiu Mitcu va fi prezent pentru o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan, co-autoare a acestui documentar.

* În cadrul celei de-a VI-a ediţii a evenimentului Cinema în aer liber pe Insula Artelor din Parcul Titan rulează „L’atelier / Atelierul”, dramă realizată de Laurent Cantet, în care Marïna Fois interpretează o scriitoare celebră ce organizează un atelier de vară cu un grup de tineri din sudul Franţei, din care face parte Antoine, un tânăr conflictual şi talentat jucat de Matthieu Lucci.

* Tot de la ora 21:00, în Parcul Crângaşi, în cadrul programului Cinema sub stele este proiectat gratuit thriller-ul „The Commuter / Pasager în trenul terorii”, în care Liam Neeson interpretează pe Michael, un agent de vânzări care, pe drumul zilnic spre casă cu trenul, este abordat de un străin misterios pentru a dezvălui identitatea unui pasager ascuns în acel tren până ce vor ajunge la ultima staţie. Forţat să soluţioneze contracronometru un puzzle mortal, Michael va descoperi un plan criminal, şi se va trezi prins fără voie într-o conspiraţie ce-i ameninţă viaţa dar şi pe ceilalţi pasageri din tren.

MUZICĂ

* Orchestra Vieneză de Tineret susţine un concert în cadrul Festivalului Internaţional Vară Magică, de la ora 19:30, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Herbert Bock. În program: Divertimento for orchestra de Leonard Bernstein, Äon (Concert pentru corn şi orchestră) de Herbert Willi – solist Félix Dervaux de la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam şi Simfonia a lV-a de Anton Bruckner.

* „Folk, frate!” se intitulează concertul ce începe de la ora 20:00 la terasa Quantic Club. Participă: Elena Icleanu, alături de Mysha, Johnnie, Teddy şi Seba.

* La terasa Berăriei H, în cadrul „Romanian Nights”, Joy Band cântă muzică românească, după ora 20:00.

SPECTACOLE

* De astăzi până la sfârşitul lunii, la ArCuB – Hanul Gabroveni se desfăşoară cea de-a 11-a ediţie a celui mai mare festival de teatru independent din România, UNDERCLOUD, al cărui program cuprinde 40 de evenimente artistice: spectacole de teatru, lecturi, spectacole de dans, performance, workshopuri-uri, dialoguri, concerte. Secţiunea internaţională aduce producţii din Anglia, China, Franţa, Israel, Polonia şi Portugalia. Deseară au loc primele 4 spectacole astfel:

– de la ora 19:00, „The Fever”, one woman show cu Simona Măicănescu în limba engleză pe un text de Wallace Shawn, regizat la Paris de Lars Norén;

– de la ora 20:30, „Stretto”, one man show produs în Portugalia, de şi cu Romulus Neagu, inspirat şi influenţat de poetica lui Paul Celan, cu imagini create de João Dias şi muzică interpretată live de Ulrich Mitzlaff;

– de la ora 21:00, piesa „Îngrijitorul” de Harold Pinter regizată de Radu Iacoban, cu o scenografie de Ana Ularu şi având în distribuţie pe Liviu Pintilieasa, Andrei Seuşan şi Ionuţ Grama;

– tot de la ora 21:00, începe prima reprezentaţie din cele 5 ale serii cu spectacolul de 15 minute ce are loc … într-o maşină, cu doar câte 3 spectatori pe tură, conceput şi regizat de Alexandru Nagy pe un text de Matei Vişniec şi interpretat de Alina Chinie şi Dani Ionescu.

* Teatrul Principal prezintă, de la ora 19:00, la Sala Dalles, spectacolul „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale, într-o montare clasică regizată de Teodora Câmpineanu, cu: Crina Matei, Adrian Păduraru, Gabriel Fătu, Doina Teodoru / Ştefania Dumitru, Neculai Predica, Răzvan Ilie, Ionuţ Iftimiciu.

* În fiecare seară, de astăzi până Duminică 26 august, de la ora 21:00, în Piaţa Constituţiei, Teatrul Excelsior prezintă spectacolul „Vlaicu Vodă”, în regia lui Horia Suru, în cadrul unei producţii-eveniment ce îşi propune să readucă la viaţă satul medieval românesc şi obiceiurile sale specifice, sat ce poate fi vizitat între orele 10:00-18:00.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.