Centre pentru screening-ul cancerului de sân și de col uterin

Primăria Capitalei va înființa o rețea de centre pentru screening-ul cancerului de sân și de col uterin. Din acesta vor face parte Clinica „Sfânta Agatha” și patru centre medicale ambulatorii. Proiectul se află pe ordinea de zi a consiliullui general de mâine.

Statisticile arată că rata îmbolnăvirilor de cancer de sân și col uterin a atins rate alarmante.

Numărul româncelor diagnosticate s-a dublat în ultimul deceniu. Una din 1.000 de femei din România dezvoltă una dintre cele 2 boli până la 40 de ani.

În urmă cu 10 ani, statisticile europene nu menţionau categoriile de vârstă extrem de mici, de 15-20 de ani la cancerul de col uterin, respectiv 20-24 de ani la cancerul de sân. Din 2008, însă, aceleaşi statistici arată o creştere constantă a incidenţei la tinere. Ultimul raport realizat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca arată că incidenţa cancerului de col uterin, la categoria de vârstă 25-29 de ani, a depăşit 7 cazuri la 100.000 de locuitori. Pentru 30-34 de ani, numărul se apropie de 15.

Ultimele date prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru România, în 2017, arată că peste 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului de sân, ceea ce însemnă 1,56% din totalul deceselor.

Aşa se face că această afecţiune este pe locul 7 în topul cauzelor de mortalitate de la noi, după afecţiuni cardiace, atac cerebral, cancer de plămâni, boli ale ficatului, afecţiuni respiratorii şi hipertensiune.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.