50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei

Sursa foto: www.adevarul.ro

Astăzi s-au împlinit 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei. Trupe de ocupație sovietice, maghiare, poloneze și est-germane, intrau în Praga. Aceasta a fost amenințarea blocului comunist la reformele lui Alexander Dubcek.

România socialistă, condusă de Nicolae Ceaușescu, nu a participat la invadarea Cehoslovaciei.

Sursa foto: www.gazetademaramures.ro

Cu o săptămână înainte de intrarea trupelor Pactului de la Varşovia în Praga, Nicolae Ceauşescu îi făcuse o vizită liderului reformator, Alexander Dubcek pentru că economia românească era în plină criză, iar cehoslovacii găsisera soluții. Premierul cehoslovac se întâlnise și cu şeful statului sovietic, Leonid Brejnev. A fost însă o încercarea eșuată a Moscovei de a-l convinge să renunțe la reforme.Acesta era cunoscut sub numele de Primăvara de la Praga.

În aceste condiții, sovieticii au trimis pe 21 august 1968, unităţi speciale care au ocupat mai întâi aeroportul de la Praga, apoi au invadat orașul. Forţe din celelalte state socialiste s-au alăturat sovieticilor. Invazia s-a soldat cu arestarea și îndepărtarea de la putere a guvernului condus de Alexander Dubcek. Sute de oameni au murit sau au fost răniți..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.