Scurtă istorie a beției

Sursa foto: filme-carti.ro

Tot respectul pentru munca depusă de Mark Forsyth, cercetările sale cu privire la modurile diferite în care marile popoare ale lumii au ras cantități uriașe de pileală, pe care le-au mai și băut după aceea.

Însă ceea ce NU găsim în lucrare mă îngrijorează de-a dreptul. Nu scrie nimic despre români. Nu scrie nimic despre daci. Iar “tracii beau vin nediluat” – asta e tot ce aflăm despre istoria lor.

Este inadmisibil.

Cum se poate să omiți, chiar și într-o scurtă istorie a beției, singurul neam care poate să bea cât “toată ploaia care cade pe pământ” fără să aibă nici cea mai vagă idee ce anume bea? Cât de des ați văzut români care întreabă gazda ce tip de băutură a pus pe masă la nunți, botezuri sau revelioane? Noi nu mai întrebăm nici măcar ce fel de bere are la draft, tot ceea ce contează este să bem repede ceva de băut.

Cum să nu faci nicio precizare despre un popor care are o echipă națională de fotbal sponsorizată de o spirtoasă? Păi mai e vreo țară în lume unde etanolul susține și încurajează sportul rege?

Bun, înțeleg că grecii, sumerienii, egiptenii, aztecii etc sunt popoare antice și aș putea admite ca argument al omisiunii autorului faptul că noi, românii, nu suntem un popor antic, am apărut prin metoda cotropire/contopire un pic mai târziu, dar nu găsesc nicio scuză pentru absența dacilor din cartea lui Forsyth.

Să nu scrii nimic despre daci, cei mai înțelepți dintre traci? Să nu existe niciun rând în carte despre vitejii noștri înaintași, care de multe ori beau până când ajungeau să numere de trei ori mai mulți romani decât erau de fapt și tot aveau curaj să se lupte cu ei?

Inadmisibil…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.